Veganski gulaš
2025-01-09
Gotovo za 65 min.
Vrijeme za pripremu: 20 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 45 min.
300 kcal/obrok
Glavno jelo
•
Praznično
•
Vegansko
•
Vegeterijansko
•
Variva
Sastojci
za 4 Porcije (1 jelo)
Za veganski gulaš:
150 g dmBio sojine ljuspice
150 ml dmBio mješavina za supu sa povrćem
3 glavice crvenog luka
2 čena bijelog luka
2 crvene paprike
2 kašike dmBio suncokretovog ulja
½ staklenke dmBio umaka od paradajza i paprike
2 kašike dmBio pšeničnog brašna
1 kašika dmBio italijanskog začina
So i biber
2 kašike dmBio biljnog mlijeka Not M*ilk and so yummy
Za Marinadu:
4 kašike dmBio suncokretovog ulja
4 kašike dmBio Shoyu soja sosa
2 kašike dmBio Krema con Aceto Balsamico di Modena
1 kašika dmBio Javorovog sirupa stepen A
100 g dm Bio paradajz sosa
2 kašike dmBio mljevene slatke paprike
Za posluživanje:
Svježi začini
Crni biber
Jedna kašika veganske kisele pavlake po porciji
Priprema
Veganski gulaš:
Sojine ljuspice prelijte sa mješavinom za supu i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga, procijedite mješavinu i ostavite sojine ljuspice da se ocijede.
Sve sastojke za marinadu sjedinite u srednje velikoj posudi. Dodajte sojine ljuspice, sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji u frižideru 1 sat.
U međuvremenu, očistite luk i bijeli luk, a zatim ih sitno nasjeckajte. Papriku operite, očistite od sjemenki i narežite na komade veličine oko 1 cm.
U velikom loncu zagrijte ulje i pržite marinirane sojine ljuspice, uz miješanje na visokoj temperaturi, oko 10 minuta. Zatim dodajte luk i papriku, sve dobro promiješajte i pržite još 5-10 minuta. Sada dodajte umak od paradajza i paprike i bijelo lu, te pržite još 3 minute. Sve dobro promiješajte.
Sada dodajte brašno i opet dobro promiješajte. Sve prelijte sa 150 ml mješavine za supu i oko 500-600 ml vode. Dodajte italijanske začine, posoliti i pobiberite po ukusu, te ostavite da se lagano kuha 15 minuta (najbolje i duže) na srednjoj temperaturi.Na kraju pomiješajte sa biljnim napitkom.
Veganski gulaš poslužite na tanjirima sa svježim začinima, svježe mljevenim biberom i veganskim kiselim vrhnjem.




