Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

So i biber

Provjerite dostupnost u
4 proizvoda
Prikazati:
Marka: sanaterra; Naziv proizvoda: Himalajska roze sol, 100 g; Cijena: 2,80 KM; Osnovna cijena: 100 g (2,80 KM za 100 g); 5 od 5 zvjezdica na 1 ocjenaHimalajska roze sol  sanaterra
2,80 KM
100 g (2,80 KM za 100 g)
Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Začinska sol, 200 g; Cijena: 4,15 KM; Osnovna cijena: 200 g (2,08 KM za 100 g); dm Marka Logo; 4,56 od 5 zvjezdica na 100 ocjenaZačinska sol  dmBio
dm Marka Logo
4,15 KM
200 g (2,08 KM za 100 g)
Marka: Hrana i Vino; Naziv proizvoda: Kombinovana kalijumova naša so, 350 g; Pravna kategorija: Dodatak prehrani; Cijena: 3,45 KM; Osnovna cijena: 350 g (0,99 KM za 100 g); 0 od 5 zvjezdica na 0 ocjenaKombinovana kalijumova naša so Hrana i Vino
3,45 KM
350 g (0,99 KM za 100 g)
Hrana i VinoKombinovana kalijumova naša so, 350 gDodatak prehrani
(0)
Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Crni biber u zrnu, 70 g; Cijena: 4,65 KM; Osnovna cijena: 70 g (6,64 KM za 100 g); dm Marka Logo; 4,89 od 5 zvjezdica na 82 ocjenaCrni biber u zrnu dmBio
dm Marka Logo
4,65 KM
70 g (6,64 KM za 100 g)

Klasični začini- so i biber

So i biber spadaju među najpopularnije začine i gotovo su nezamjenjivi u svakoj kuhinji. Jedinstvena kombinacija postala je sastavni dio naše svakodnevne ishrane. Online u dm-u možete pronaći:

  • Kristalna so
  • Himalajska so
  • Morska so
  • Začinske i biljne soli
  • Jodirana so
  • Biber

Priča o soli i biberu

So i biber igraju veliku ulogu u historiji čovečanstva. Podstakli su međunarodnu trgovinu i donijeli bogatstvo nekim gradovima. Budući da je dobijanje soli bilo veoma zahtjevno, oduvijek se smatrala skupocjenom robom.

Biljka bibera potiče iz Indije. U vrijeme Rimljana, kada su začini još uvijek korišteni kao lijek, biber je također bio veoma popularan i proširio se širom svijeta. Međutim, u srednjem vijeku došao je u loš glas, jer se koristio za prikrivanje lošeg mirisa i ukusa nekonzervirane hrane. Svoj današnji značaj duguje kralju Luju XIV, čija je sklonost ka ovom ljutom začinu doprinijela razvoju francuske kuhinje oko kombinacije soli i bibera. Njihova popularnost traje do danas.

Zašto je so dobra?

„Čovjek može živjeti bez zlata, ali ne i bez soli“, rekao je rimski učenjak Kasiodor. So je za nas ljude od životne važnosti. U njoj sadržani natrijum hlorid važan je za uzbudljivost nerava i mišića, za srce, kao i za ravnotežu vode u ćelijama i organima. Pored toga, može djelovati na strukturu kostiju i probavu. Prstohvat soli nalazi se u gotovo svim receptima, jer so može pojačati ili umanjiti ukus hrane kada se pravilno dozira. Ipak, so treba konzumirati u umjerenim količinama, jer prekomjerni unos soli može biti štetan za organizam.

Zašto je potrebna jodirana so?

Pored klasičnih, čistih vrsta soli kao što su morska so ili kamena so, dostupne su i soli obogaćene dodatnim sastojcima. Među njima se nalazi i poznata jodirana so, koja se naknadno obogaćuje natrijum- ili kalijumjodatom. Po izgledu i ukusu ne razlikuje se od obične kuhinjske soli. Zašto onda kupovati jodiranu so?

Jod je element u tragovima koji u tijelu preuzima važne funkcije, posebno u vezi sa metabolizmom. Posebno je štitna žlijezda zavisna od joda kako bi pravilno funkcionisala i mogla proizvoditi hormone štitne žlijezde. Nedostatak joda, koji se najčešće može pripisati siromašnim jodnim tlima, poljoprivrednim proizvodima i malom unosu morskih riba, može dovesti do povećanja štitne žlijezde, što se naziva gušavost. Unutrašnje zemlje često se smatraju područjima sa nedostatkom joda. Korištenje jodirane soli za kuhanje i začinjavanje može, dakle, pomoći u prevenciji nedostatka joda u takvim područjima.

Crni, crveni, zeleni – vrste bibera

Postoji mnogo vrsta bibera koje se razlikuju po aromi, ljutini i ukusu. Kratak pregled važnih vrsta:

  • Crni biber je svestrani među biberom i impresionira intenzivnom, ljutom aromom. Odlično se slaže sa tamnim sosovima i jelima od crvenog mesa. Tellicherry biber se smatra delikatesom.
  • Zeleni biber je malo finiji i blaži od drugih varijanti i ima voćnu notu. Ovaj biber je dobar za kremaste sosove, marinirane i prelive, kao i za začinjavanje jela od ribe i peradi.
  • Bijeli biber se odlikuje snažnom ljutinom. Njime se mogu obogatiti svijetli sosovi, jela od krompira i svijetlo meso.
  • Crveni biber kombinuje ljutinu bibera sa finim, slatkastim ukusom. Ova vrsta daje jedinstvenu notu kratko pečenom mesu i ribi, kao i voćnim salatama.

Zašto je biber dobar?

Zeleni, crveni, bijeli ili crni biber razlikuju se po stepenu zrelosti bobica biljke bibera i po ukusu. Općenito, biber se smatra ljekovitim:

  • Biber može smanjiti probavne smetnje i nadutost.
  • Biber može djelovati protiv upala.
  • Biber može zagrijati iznutra.
  • Biber može smanjiti temperaturu.
  • Biber poboljšava probavljivost teških jela.

Za ove pozitivne efekte odgovoran je pretežno piperin, koji biberu daje prepoznatljivu ljutinu.

Želite li svojim jelima dati pravu začin? Onda izaberite na dm online shopu iz ponude soli i bibera u organskoj kvaliteti i napravite, na primjer, svoju vlastitu cvijetnu začinsku so.