Stvaranje zaliha: Na ovo obratite pažnju
Zasigurno poznata situacija kada se ispred kućnog praga iznenada pojave prijatelji, porodica ili poznanici. Na to uopće niste računali – i kao domaćin stojite ispred praznih polica i razmišljate: Šta ponuditi gostima? Možda biste trebali iskoristiti nedjelju kao biste ustanovili da nemate više deterdženta za veš, a ni papirnih ubrusa. Kako bismo izbjegli ove situacije, preporučuje se stvaranje manjih zaliha svakodnevnih potrepština i hrane. U nastavku otkrivamo koje biste proizvode uvijek trebali imati na zalihama, kako ih čuvati i kako optimalno organizovati svoj odlazak u kupovinu.

dm drogerie markt
Vrijeme čitanja 8 min.
•
2024-03-11

Ove namirnice uvijek imajte na zalihi
Leće, kvinoa i grah
Mahunarke su bogate hranjivim sastojcima i dugotrajne su. Imate izbor između mahunarki i slanutka iz staklenke, koji se mogu odmah po otvaranju koristiti ili suhih proizvoda (poput leće), koji se moraju prvo skuhati. Mahunarke se na razne načine mogu spremati u jelima – na taj način jelovnik nikad ne postaje dosadan i monoton. Jeste li ikad probali napraviti svoj humus ili napraviti pljeskavicu za hamburger od leće? Ako niste, uz odgovarajuće zalihe i namirnice, vašoj kreativnosti više ništa ne stoji na putu.
Kraj liste
Tjestenina, riža i slično
Sa zalihama tjestenine i riže, u roku odmah možete pripremiti ukusno glavno jelo; zobena kaša pruža energiju za uspješan početak dana, dok se s brašnom jednostavnu mogu pripremiti peciva ili palačinci. Uz sve to, ti bazični sastojci imaju dugi rok trajanja. To je samo po sebi dovoljan razlog da dovoljne zalihe spremite u ostavu. Za grickanje može poslužiti hrskavi hljeb i smrznuta peciva. Savjet: Kako bi tijesto za hljeb uspjelo, sačuvajte i zalihe suhog kvasca i praška za pecivo.
Kraj liste
Krompir, povrće i voće
Još jedan poznati svestrani, dugotrajni proizvod je krompir, koji se treba čuvati na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Nakon kupovine izvadite krompir iz pakovanja i premjestite ga u drvenu kutiju ili lanenu vreću. Na taj način, isti se optimalno može sačuvati u ostavi. Ako se isti ne čuva u skladu s njegovim potrebama, na njemu se počne razvijati plijesan. Jabuke i mrkva također su dugotrajni, ako ih se čuva na hladnom i suhom mjestu. Čuvanje zaliha moguće je i u vidu staklenki ili konzervi s voćem ili povrćem.
Kraj liste
Ukusne supe i umaci
Sačuvali ste zalihe krompira i tjestenine? Odlično, ali to nije sve u čemu želite uživati. Divan je osjećaj kada znate da uz nekoliko sačuvanih sastojaka jednostavno možete pripremiti supe i umake. Uz na primjer komadiće paradajza i domaćeg paradajz sosa jednostavno se priprema kako umak kao prilog jelima tako i krem supe. Isto tako možete isprobati i recept za domaći pesto za tjesteninu. Savjet: Ako želite pripremiti nešto na brzinu, idealan izbor je dobra, stara pileća supa.
Kraj liste
Gotova jela iz konzerve i jestiva ulja
Ukusni i gotovo spremljeni Chili-sin-Carne je idealan izbor za one dane tokom kojih nemamo mnogo vremena za zahtjevna jela. U ovu skupinu isto tako spada varivo od leće s krompirom, koje se brzo može podgrijati za maksimalan užitak. Za ukusan međuobrok poslužiti će varivo od slanutka iz konzerve. Uz nekoliko ukusnih jela iz staklenke ili konzerve sačuvanih u ostavi, uvijek ste pripremljeni za malu glad u međuvremenu.
Što još ne smije nedostajati u ostavi? Ulje! Preporučujemo da uvijek bude jedna do dvije boce na zalihi. Osim što se u njega može kuhati i začinjavati različita jela, ulje je savršen dodatak kolačima.
Kraj liste
Mliječni proizvodi i biljne alternative
Musli, kaša ili jedan ukusni Cauppuccino: Ako u tople napitke volite dodati mlijeko, u svojoj ostavi sačuvajte trajno mlijeko. Napici poput bademovog mlijeka se također mogu čuvati duže vrijeme.
Konzervirana riba i meso
Šta je s mesom i ribom? Svježi proizvodi se uvijek trebaju nalaziti ili u frižideru ili u zamrzivaču. Riba i mesni proizvodi nisu pogodni za skladištenje u ostavi, ipak, ovdje postoji alternativa: Konzervirana riba i meso. Mesni proizvodi u konzervi imaju rok trajanja do čak dvije godine, dok su riblji proizvodi maksimalno dobri za konzumirati deset mjeseci.
Superfood i grickalice
Ukusne grickalice poput orašastih plodova dugo traju i uljepšavaju svaku večer ispred TV-a. Isto tako sjemenke chie i psyllium ljuskice mogu se dugo čuvati, a zaduženi su za raznolikost na tanjiru.
Pića
Na šta još moramo obratiti pažnju, kada pripremamo zalihe u ostavi? Tačno, na pića! Po osobi bi trebali imati spremna 2,5 litra vode dnevno, a na tu količinu dodaju se sokovi po želji. U slučaju da ne pijete vodu iz pipe, za kućanstvo u kojem borave dvije osobe potrebno je otprilike 3 gajbe vode za sedam dana.
Dodatni pomagači za ostavu
Postoji još proizvoda i pomagača koji se mogu naći u dobro opremljenoj ostavi. U tu skupinu spadaju baterije, ubrusi, sredstva za čišćenje, rukavice i valjak za čišćenje odjeće. Ko si želi napraviti zalihu proizvoda za kućanstvo poput toaletnog papira, preporučujemo da te iste proizvode kupuje u komercijalnim količinama. Jedno pakovanje toaletnog papira za kućanstvo od dvije osobe traje otprilike 14 dana.
Kraj liste
Savršeni uvjeti u ostavu
Ako obraćate pažnju na to, da svoje zalihe čuvate na suhom i zatvorenom mjestu, ne morate se brinuti o iznenadnim gostima poput miševa. Ovo su idealni uvjeti u ostavi:
- Tamno i hladno
- Konstantna temperatura i vlažnost
- Redovito provjetravanje (prozor ili ventilacija)
Organizacija ostave
1. savjet: Čuvajte svoje zalihe centralno i pregledno
Spremite svoje zalihe, ako je to moguće, na jednom centralnom mjestu. To će dati odličnu preglednost na proizvode koje trenutno držite u kućanstvu. Kod organizacije u ostavi pomažu etikete, koje možete osim na ladice i ormare isto tako možete izravno zalijepiti na same proizvode.
2. savjet : Pronađite suho i hladno mjesto za svoje zalihe
Kako bi se zadržao kvalitet namirnica, potrebno je iste zaštititi od vlage i intenzivne svjetlosti. Stoga ih čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Najbolje je te iste namirnice spremati i čuvati u originalnom pakovanju. Već otvoreni proizvodi mogu se zapakovati u vrećice sa zatvaračem kako bi im se produžio vijek trajanja. Savjet: Nakon pakovanja, na vrećici napišite datum do kojeg je najbolje upotreijbiti proizvod.
3. savjet: Napravite spisak za lakšu kupovinu
Prije odlaska u kupovinu, napravite spisak s potrepštinama i prilagodite ga prema svom trenutnom stanju zaliha.
4. savjet: Redovno provjeravajte stanje svojih zaliha
Redovne provjere stanja vlastitih zaliha od ključne su važnosti: Na taj način imat ćete uvid u to, koje namirnice brže trebate potrošiti zbog roka trajanja, zbog oštećenja na pakovanju ili općenitih problema s namirnicama. Najučestaliji problemi pritom su moljci. Oni se mogu pronaći u proizvodima od žitarica poput brašna, muslija ili zobi, jer se tamo uvuku već prilikom procesa pakovanja. Šta učiniti kada se te štetočine pojave? Bez panike. Prvo provjerite da li na namirnicama imaju neke naznake kada su u pitanju moljci. Sve tragove odstranite, potom ispraznite kantu za smeće. Regali, ormari i ladice u ostavama trebaju se čistiti smjesom sirćeta i vode te sapuna. A za neželjene goste, postavite zamke.
Stvaranje zaliha – zbog čega?
Sada, kada znate kako napraviti i održavati zalihe te koje proizvode da preferirate, otkrivamo još četiri dobra razloga koji će želju pretvoriti u djela.
Četiri dobra razloga za držanje zaliha
- S dobrim planom i spiskom za kupovinu možete uštedjeti i vrijeme i novac.
- Držanje zaliha pruža sigurnost za neočekivane situacije i neovisnost o radnom vremenu trgovina.
- Kupovanje prema zalihama omogućava svjesnije rukovanje resursima zbog boljeg planiranja.
- Zaliha se mogu koristiti kada se pojave neočekivani gosti.