Pahuljice
FAQ o pahuljicama
Da li je musli osviješteniji od pahuljica?
Da li je musli osviješteniji od pahuljica?
U osnovi, ni musli ni pahuljice nisu "osviješteniji". Međutim, tokom proizvodnje, pahuljice gube mnoge minerale koji su obično prisutni u musliju kroz prirodne sastojke poput orašastih plodova ili sjemenki. Ipak, pahuljice bez šećera imaju relativno malo kalorija i vrlo nizak udio masti. S druge strane, musli duže drži sitim zbog sadržaja vlakana. Koliko su zapravo "optimalan" doručak pahuljice ovisi o sastojcima različitih proizvođača žitarica. Prednosti kukuruznih pahuljica posebno se odnose na sportaše. Zbog visokog glikemijskog indeksa, kukuruzne pahuljice potiču stanice na apsorpciju hranjivih tvari i tako potiču rast mišića.
Da li se pahuljice uvijek prave od kukuruza?
Da li se pahuljice uvijek prave od kukuruza?
Klasične pahuljice "Cornflakes" uglavnom se sastoje od kukuruza. Naziv potječe od engleske riječi za "kukuruz" (corn) i "pahuljice" (flakes). Kukuruz se prvo kuha dok ne postane mekan, zatim se valja i suši. Na taj način pahuljice dobivaju svoj prepoznatljiv ravni oblik i hrskavu teksturu. Međutim, pahuljice za doručak nisu uvijek samo od kukuruza. Pahuljice mogu biti napravljene od raznih drugih vrsta žitarica, poput: zobi, prosa, spelte, heljde ili amaranta.
Da li su sve pahuljice bez glutena?
Da li su sve pahuljice bez glutena?
Gluten je protein koji se nalazi u zrnima žitarica poput pšenice, raži ili ječma. U klasičnom Cornflakes-u može biti prisutan i gluten, koji je poznat kao "gliadin". Ako bolujete od celijakije, važno je da prilikom kupovine žitarica pažljivo birate one bez glutena. Postoje mnogi brendovi koji imaju pahuljice u svojoj ponudi, a koje su bez glutena.
Da li su zobene i kukuruzne pahuljice dobre za crijeva?
Da li su zobene i kukuruzne pahuljice dobre za crijeva?
Osviješten i ukusan doručak ne mora uvijek biti povrće, čak i doručak sa pahuljicama može sadržavati važne nutrijente. Na primjer, kukuruzne pahuljice sadrže važna vlakna koja potiču probavu i aktiviraju naš imunološki sistem. Također su lako probavljive. Ali nisu samo kukuruzne pahuljice koje imaju ove posebne sastojke, već i zobene pahuljice, pšenične pahuljice ili druge žitarice. Posebno su popularne zobene pahuljice kao osviješten dodatak doručku, bilo sa jogurtom ili u kaši. Najbolje za tijelo su pahuljice koje nemaju dodani šećer i koje se konzumiraju s mlijekom ili biljnim alternativama.
Šta je bolje, zobene ili kukuruzne pahuljice?
Šta je bolje, zobene ili kukuruzne pahuljice?
Tipične žitarice za doručak poput Cornflakesa ili muslija često su zaslađene dodatnim šećerom, posebno pahuljice s komadićima čokolade. Osviještenije su prirodne žitarice, poput zobenih pahuljica. Zobene pahuljice su bogate vlaknima, a zob je općenito lako probavljiva i potiče metabolizam. Osim toga, zobene pahuljice su bogate važnim vitaminima i mineralima poput cinka, magnezija i kalija. U ovim zrncima ima puno energije!
Kukuruzne pahuljice za dobar početak dana
Uobičajeno je poznato da je ukusan doručak vrlo važan za optimalan početak dana. Međutim, za one koji teško ustaju iz kreveta, može biti samo nekoliko minuta što mogu izdvojiti ujutro kako bi pripremili što bogatiji doručak. Kukuruzne pahuljice i razne druge vrste pahuljica su tu idealno rješenje! Možete sebi zasladiti jutro sa šećerom, medom, javorovim sirupom ili agavinim sirupom.
Na dm online shopu možete pronaći sve što vaše srce poželi za doručak. Od kukuruznih, zobenih pahuljica do pšenice, sve je tu kako biste brzo pripremili ukusan doručak. Naravno, dostupne su i bezglutenske alternative, kao i voćni i čokoladni namazi za vaše pecivo ujutro ili za grickanje između obroka.
Uvođenje žitarica u prehranu
Širom svijeta, pahuljice se smatraju neizostavnim doručkom u svakoj kuhinji. Iako reklame često sugerišu da su kukuruzne pahuljice i slični proizvodi namijenjeni samo djeci, jasno je da nikad niste prestari za doručak sa pahuljicama!
Jer odavno mladi i stari se zapitkuju isto pitanje: Šta prvo ide u zdjelu, mlijeko ili Cornflakes? Također, mišljenja često variraju i po pitanju temperature mlijeka. Jednostavno svaki dan nanovo odlučite želite li jesti mlijeko ili biljno mlijeko direktno iz frižidera sa kukuruznim pahuljicama ili ih predhodno želite zagrijati. Posebno popularne među odraslima su i određene vrste zobenih pahuljica, kao što je poznate kaše. Ova žitna kaša može biti slana ili slatka, a može se dodati voće, povrće, orašasti plodovi i slično.
Kukuruzne i zobene pahuljice su više od samo doručka!
Ne podcjenjujte kukuruzne i zobene pahuljice, speltu, kvinoju i ostale slične namirnice! One su mnogo više od samo dodatka za doručak, jer mogu biti i sastojci za ukusne pekarske proizvode. Tijesto za praznične kekse može se jednostavno umutiti s ovim namirnicama i može postati ukusna poslastica s dodatkom čokoladnih komadića, orašastih plodova ili usitnjenog keksa. Otkrijte sve što vam treba za idealan doručak, pečenje, kuhanje ili zalogaj između obroka na dm online shopu i danas naručite vrhunske proizvode brenda dmBio i mnoge druge!