Šećer
Šećer: Slatki dodatak
Bilo da je u kafi, čaju ili slatkim jelima – šećer nam zaslađuje život. Nije tajna da previše šećera šteti našem tijelu. Međutim, ne možemo bez njega. Šećer je važan izvor energije koji je našem tijelu potreban. Brojna hrana sadrži, pored važnih vitamina, vlakana i minerala, i različite vrste šećera, kao i ugljene hidrate, od kojih nastaje za nas vitalna glukoza. Također, šećer poznajemo kao važno sredstvo za konzerviranje hrane, na primjer, prilikom kuhanja marmelada. Na dm online shopu možete pronaći razne vrste šećera.
Koje vrste šećera postoje?
Kada pomisle na šećer, mnogi odmah pomisle na klasični prah ili kristalni šećer. Međutim, svijet šećera nudi mnogo više. Najpopularniji šećer, koji se takođe naziva saharoza, je šećer za domaćinstvo. Obično se proizvodi od šećerne repe, trske ili kokosovih cvjetova. U nastavku je kratak pregled različitih vrsta šećera i njihove upotrebe:
- Smeđi šećer: Ukusno se razlikuje od bijelog šećera i koristi se u određenim pekarskim proizvodima i desertima.
- Dekorativni šećer: Pretežno se koristi za ukrašavanje torti, kolača i drugih deserata.
- Šećer za konzerviranje: Pogodan je za zaslađivanje voća prilikom kuhanja.
- Voćni šećer: Nalazi se u raznim vrstama voća i također se naziva fruktoza.
- Želatin šećer: Koristi se kao šećer za konzerviranje i za zaslađivanje kuhanih namirnica.
- Hagel šećer: Posebna forma šećera za domaćinstvo koja se često koristi za ukrašavanje pekarskih proizvoda.
- Kandis šećer: Takođe se može koristiti za pečenje i često se servira za zaslađivanje čaja.
- Karamel: Nastaje zagrijavanjem šećera.
- Maltoza: Ima tipičan karamelasti ukus i može se dodavati kako jelima, tako i pićima.
- Mliječni šećer: Poznatiji kao laktoza, je najvažniji ugljeni hidrat u mlijeku.
- Grožđani šećer: Također poznat kao glukoza, pruža tijelu dragocjenu energiju.
Suptilne razlike
Šećer se može dobiti iz različitih biljaka, kao što su šećerna trska ili šećerna repa. Šećer iz šećerne trske korišten je već u 7. vijeku u mnogim arapskim zemljama i donesen je u Evropu tokom krstaških ratova. U početku se nije koristio kao zaslađivač, već u medicinske svrhe. Do 18. vijeka, uglavnom se koristio med za zaslađivanje hrane, sve dok se nije počelo sa proizvodnjom šećera iz repe. Šećer koji se proizvodi u Evropi obično se dobija iz repe. Smeđi šećer od trske dobija se iz šećerne trske, koja se uglavnom uzgaja u Brazilu ili Južnoj Africi. U zavisnosti od toga koliko se šećer rafinira, nastaje odgovarajuća vrsta:
- Cijeli šećer se kuha, suši i melje, ali se ne rafinira – tako ostaju sačuvani i dragocjeni vitamini i minerali. Ne sadrži dodatne sastojke, ima smeđu boju i blago ukus karamele.
- Sirovi šećer od trske se, s druge strane, rafinira, ali samo jednom. Tokom procesa, šećer dobija blagi ukus i nježno zlatnu boju.
- Kristalni šećer se, za razliku od drugih vrsta, rafinira toliko dugo dok ne postane potpuno bijel. Pri tome gubi sve dragocjene sastojke.
Bilo da se koristi za zaslađivanje čaja i kafe ili za pečenje – otkrijte u dm-u različite vrste šećera u organskom kvalitetu.
Šta se može koristiti kao zamjena za rafinirani šećer?
Ne koristi se samo klasični šećer za zaslađivanje hrane ili pića svih vrsta. Takođe, zaslađivači postaju sve popularniji. Pored klasičnog šećera od trske ili šećera za želiranje, na dm online shopu možete pronaći i ukusne alternative poput javorovog sirupa, meda, agavinog sirupa, kao i zaslađivača u čvrstom i tečnom obliku.
Zasladite svoj dan i naručite još danas jednostavno i udobno na dm online shopu. Vaša narudžba biće vam dostavljena direktno na kućnu adresu u roku od nekoliko radnih dana.