Zamjene za šećer i sirupi
Zasladite svoj dan sa zaslađivačem
Prekomjerna konzumacija šećera nije poželjna, to je opšte poznato. Šećer ne samo da dugoročno dovodi do gojaznosti, već može u najgorem slučaju izazvati teške bolesti poput dijabetesa. Zaslađivači su stoga u trendu s pravom. Za sve one koji žele da se odreknu šećera i više vode računa o osviještenoj prehrani, dm nudi savršenu zamjenu sa svojim asortimanom zaslađivača i sirupa. Jesti osviješteno ne znači da se morate odreći slatkiša.
Šećer sa double sa djelovanjem protiv karijesa
Od agavinog sirupa preko stevije do meda – zaslađivači dolaze u mnogim varijacijama. Ako želite da se što više približite običnom šećeru, trebali biste se odlučiti za brezin šećer. Također poznat kao ksilitol, ovaj zaslađivač ne samo da izgleda kao bijeli šećer, već i ima sličan ukus. Ovaj zaslađivač iz biljnih sirovina dolazi u obliku prirodnog šećernog alkohola u namirnicama poput voća i povrća, ali se može dobiti i iz kore breze ili bukve. Jedna od posebnosti brezinog šećera je ta što sprečava karijes, jer sprečava formiranje plaka. Kao alternativa šećeru za domaćinstvo, ksilitol se takođe ističe time što ima manje kalorija i može biti bolji izbor za dijabetičare, jer manje utiče na nivo šećera u krvi.
Dodajte pravu slatkoću sa sirupom
Pored brezinog šećera, u dm-u možete pronaći još jedan klasik među prirodnim alternativama šećeru: javorov sirup. Ukusan je uz palačinke ili vafle! Ovaj prirodni zaslađivač se, kao što ime sugeriše, dobija iz soka javorovog drveta i sadrži dragocjene hranljive materije, poput vitamina B i raznih minerala. Javorov sirup ima specifičan, prirodan ukus koji se djelimično značajno razlikuje od ukusa drugih zaslađivača i podsjeća na karamel. Što je sirup tamniji, to je njegov ukus gorkastiji i jači. Kao i brezin šećer, javorov sirup je veganski, što ga čini popularnim izborom među veganima kao zamjenu za med. Sa medom dijeli i svoje antiseptičko svojstvo, a također sadrži antioksidanse, što može pomoći u usporavanju procesa starenja.
Pored toga, postoje i neki drugi sirupi kao alternativa šećeru, na primjer, sirup od riže. Ovaj sirup je posebno pogodan za osobe sa intolerancijama, jer ne sadrži ni fruktozu ni gluten. Pošto sirup od riže ima vrlo blagi ukus, može se koristiti na različite načine, na primjer, da se čaju ili kafi doda blaga slatkoća.
Bilo da se koristi za kuhanje i pečenje, za deserte ili za zaslađivanje pića – sa zaslađivačima iz dm-a imate savršeno sredstvo za zaslađivanje za svaki recept. Istražite ponudu zaslađivača poput organskog meda i sirupa na dm online shopu i otkrijte proizvode za zamjenu šećera.