Musli i granola
FAQ – musli i granola
Smiju li djeca jesti musli?
Smiju li djeca jesti musli?
Da li je musli pogodan za djecu zavisi o dobi. Djeca mlađa od 2 godine još ne bi trebala konzumirati hrskavi musli jer nisu u stanju dovoljno dobro sažvakati, a postoji visok rizik od gušenja. U ovom slučaju, bolji izbor bi bila kaša od voća ili kuhanih zobenih pahuljica.
Ako je vaše dijete malo starije i sposobno žvakati tvrđu hranu, u osnovi nema problema sa konzumacijom muslija. Međutim, doručak ne bi trebao sadržavati dodani šećer i trebao bi biti niskog udjela masti. Klasičnim muslijima poput hrskavog muslija ili drugih žitarica obično je dodan veliki udio šećera. Umjesto toga, dostupan je poseban dječj musli koji ne sadrži dodani šećer, ali sadrži vlakna i hranjive tvari. Alternativno, možete sami pripremiti musli za svoje dijete, na primjer, miješanjem žitarica, voća ili suhog voća i eventualno orašastih plodova ili sjemenki.
Da li je musli osviještena hrana?
Da li je musli osviještena hrana?
Da li je musli osviješten ili ne, nije moguće dati općenitiji odgovor. Gotove mješavine muslija koje se mogu kupiti u supermarketima, poput hrskavog muslija, granole, čokoladnih ili voćnih muslija, obično sarže puno šećera, masti i aditiva i zbog toga nisu potpuni doručak već neka vrsta slatkiša.
Musli je ipak može biti dobar proizvod za doručak jer, ako sadrži prave sastojke, pruža važne hranjive tvari poput ugljikohidrata, vitamina, minerala i vlakana. Kako biste od njega imali koristi, trebalo bi izbjegavati dodani šećer, a najbolje bi bilo da je od sljedećih sastojaka:
- Žitarice: Zobene pahuljice, pahuljice od spelte ili druge vrste žitarica su vrlo pogodne za to. Na primjer, zobene pahuljice sadrže važne mikronutrijente i ugljikohidrate te su zbog toga posebno idealne za doručak.
- Suho voće često pruža vitamine i minerale. Međutim, posebno pazite da je suho voće nezaslađeno. Ovisno o sezoni, musli se može obogatiti svježim voćem.
- Orašasti plodovi, sjemenke i jezgrasti plodovi dodaju hrskavost u musli i pružaju visokokvalitetne, nezasićene masne kiseline.
Kako možete sami napraviti musli?
Kako možete sami napraviti musli?
Musli možete jednostavno napraviti sami. Osnovni sastojci zdravog muslija su:
Možete svako jutro pripremiti svježe sastojke ili pripremiti veću količinu i čuvati je u hermetički zatvorenoj posudi. Alternativno, možete koristiti i gotovi musli koji uglavnom sadrži žitarice, sjemenke i orašaste plodove te pruža dobar omjer ugljikohidrata, zdravih masti i vlakana. Ovdje je važno paziti da nema dodanog šećera.
Ako preferirate hrskavi musli, možete jednostavno sami pripremiti granolu koja je obično hranljivija od kupovne verzije. Za ukusnu granolu možete po želji pomiješati orašaste plodove, sjemenke, začine i žitne pahuljice. Sastojci se zatim miješaju s zdravim mastima poput kokosovog ulja i eventualno malo meda za slatkoću, a zatim se peku u rerni da budu hrskavi.
Koja je razlika između muslija i kaše za doručak?
Koja je razlika između muslija i kaše za doručak?
- Jutarnja kaša, poznata i kao porridge ili oatmeal, je kaša koja se obično priprema od zobenih pahuljica i jede se topla. Klasično se oatmeal priprema s zobenim pahuljicama i vodom ili mlijekom. Pahuljice se kuhaju u dvostrukoj količini tečnosti dok ne dobiju kašastu konzistenciju. Naravno, jutarnju kašu možete dodatno obogatiti raznim sastojcima poput orašastih plodova, voća, kakaa ili kokosovih pahuljica.
- Za razliku od jutarnje kaše, musli se ne kuha, već se samo namoči. Musli je također uglavnom napravljen od zobenih pahuljica, ali je mješavina ostalih sastojaka važna. Obično se dodaju druge vrste žitnih pahuljica, orašasti plodovi, suho voće i još mnogo toga. Musli se konzumira s hladnim mlijekom ili mliječnom alternativom ili jogurtom.
- Granola je također postala vrlo popularna u posljednje vrijeme. Poznata i kao hrskavi musli, često se koristi kao dodatak jogurtu ili voću. Granola se uglavnom sastoji od žitnih pahuljica pomiješanih s drugim sastojcima poput orašastih plodova, sjemenki, kokosovog čipsa ili slično. Sastojci se zatim miješaju s kokosovim uljem ili medom i peku u rerni da postanu hrskavi. Međutim, industrijski proizvedena granola često sadrži puno dodanog šećera.
Musli i granola za dobar početak dana
Da li najviše volite doručkovati musli ili žitarice? Onda ste na pravom mjestu! Na dm online shopu vam nudimo mnogo različitih vrsta muslija, žitarica i granole od organskih sastojaka za raznolik doručak. Osim osnovnih sastojaka poput zobenih pahuljica, kukuruznih pahuljica, spelte, pšenice ili amaranta, također možete pronaći gotove muslije s voćem ili orašastim plodovima i jutarnje kaše. Bilo da sami pravite svoj musli od zobenih pahuljica, spelte i drugih sastojaka te ga začinite svježim voćem i orašastim plodovima ili želite posegnuti za gotovim muslijem - ovdje ćete pronaći sve što vam treba. Za ljubitelje hrskavog - dm online shop također nudi hrskave muslije, a kao dodatak vašem musliju, nudimo i mnogo suhog voća i orašastih plodova. Ako imate intoleranciju na gluten, imamo i musli proizvode bez glutena.
Pretjerana količina šećera u musliju?
Iako musliji zbog vlakana i hranjivih sastojaka mogu biti dobra opcija za doručak, nažalost, u industrijski proizvedenim gotovim mješavinama šećer može biti prisutan u velikim količinama. Zbog toga je preporučljivo posegnuti za bio proizvodima i pročitati sastojke prije kupovine. Optimalno je, međutim, samostalno napraviti svoj musli, koristeći razne vrste pahuljica, svježe voće ili suho voće i orašaste plodove.
Šta je zapravo granola?
Zar granola nije isto što i musli? Na prvi pogled može tako izgledati. Međutim, granola ide korak dalje i može se smatrati kombinacijom muslija s orašastim plodovima, suhim voćem, grožđicama itd. Pri tome je sam musli zaslađen javorovim sirupom ili medom te pečen u rerni. Granolu možete vrlo dobro pripremiti sami i kombinovati razne sastojke prema ukusu.
Zašto kaša za doručak nije klasična zobena kaša?
Musli i zobena kaša se razlikuju po tome što se za musli samo potapaju žitne pahuljice u mlijeku, vodi ili nekoj drugoj tečnosti, dok se za zobenu kašu pahuljice kuhaju. Musli je u suštini sirova alternativa za zobenu kašu, oba su napravljena od žitarica - što znači od žitnih pahuljica ili pahuljica za doručak. Obično se zobena kaša prelije dvostrukom količinom tečnosti i pusti da odstoji nekoliko minuta. Prava količina tečnosti je stvar ukusa, ovisi želite li imati gušću ili tečniju kašu.