Suho voće
Suho voće uljepšava svakodnevnicu
Bilo da ste slatkoljubac ili ne, ponekad nas sve uhvati želja za nečim slatkim. Posebno kada je naš mozak opterećen, kao što je slučaj u periodima učenja za školu ili fakultet, rado posežemo za slatkim grickalicama. Razlog tome je što nam šećerom bogata hrana pruža potrebnu energetsku podršku mozgu. Međutim, iako su gumeni medvjedići i čokolada svakako užitak za nepce, klasični slatkiši ne doprinose uravnoteženoj i osviještenoj prehrani. Praktična alternativa je suho voće. Na dm online shopu možete pronaći širok izbor sušenih jagoda, hurmi i drugog sušenog voća kojim možete zadovoljiti svoju želju za slatkim.
Prednosti sušenog voća
U poređenju sa klasičnim slatkišima kao što je keks, čokolada ili gumeni bomboni sa visokim udjelom bijelog industrijskog šećera, sušeno voće ima niz prednosti:
- Sušeno voće sadrži, osim voćnog šećera, i vlakna. Ova kombinacija pruža dugotrajnu energiju i usporava apsorpciju šećera u krvotok. Želja za slatkim se tako ne samo učinkovito, već i na duže vrijeme zadovoljava.
- Također, smrznuto sušeno voće ima dodatne sastojke: Budući da je udio vode znatno manji zbog sušenja u odnosu na svježe voće, sadrži vrijedne hranjive tvari poput antioksidansa, folne kiseline, minerala i raznih vitamina.
Pod terminom sušeno voće obično se podrazumijeva voće dobiveno kroz dva različita procesa konzerviranja: smrzavanje i sušenje. Kako se ove dvije metode razlikuju i koje prednosti pružaju?
Šta je smrznuto suho voće?
Prilikom smrzavanja i sušenja, voda se nježno uklanja iz voća tako što se ledeni kristali u smrznutim voćnim sortama pretvaraju u vodenu paru u vakuumu pod velikim pritiskom. Na taj način se voda isparava iz smrznutog sušenog voća. Ovom metodom konzerviranja svježe voće s visokim udjelom vode može se posebno dobro očuvati, kao što su jabuke, banane ili bobice. Smrzavanje i sušenje ima sljedeće prednosti:
- Smrznuto sušeno voće zadržava svoju boju i oblik, kao i sadržane hranjive tvari i vitamine.
- Za adekvatno skladištenje nije potrebno hlađenje niti dodavanje konzervansa.
- Pod odgovarajućim uvjetima skladištenja, smrznuto sušeno voće može trajati godinama i stoga se može dobro čuvati kao zaliha. Tako da ne morate odustati od omiljenog voća ni zimi.
- Smrznuto suho voće se nudi u različitim varijantama: kao cijeli komadi, narezano na kriške ili u obliku praha.
Kako se pravi suho voće?
Sušenje kao metoda s je jedan od najstarijih postupaka za konzervisanje hrane. Pri tome se voću polako uklanja tečnost putem toplote i cirkulacije zraka. Ovo sušenje ima svoje prednosti:
- Kod ovog postupka konzervisanja, vrijedni vitamini, minerali i vlakna ostaju sačuvani u sušenom voću, pod uvjetom da temperatura nije previsoka.
- Sušenje može promijeniti okus i teksturu voća, otvarajući nove mogućnosti za njegovu upotrebu.
Bilo da se radi o smrznuto sušenom voću ili samo sušenom voću - obje varijante možete kupiti online u dm-u i upotrijebiti ih za razne obroke poput muslija za doručak ili za obogaćivanje voćnih kolača ili jednostavno uživati u njima kao čistom voću.
Bilo da je smrznuto sušeno ili sušeno - manje je više!
Iako se prilikom proizvodnje sušenog voća putem smrzavanja ili sušenja zadržava mnogo vrijednih hranjivih tvari, treba biti umjeren u konzumaciji sušene hrane jer je udio šećera znatno veći nego kod svježeg voća. Iz tog razloga, ne bi trebali konzumirati više od šake suhog voća dnevno.
Na dm online shopu možete pronaći širok izbor suhog voća i smrznutog voća. Osim klasičnih kao što su čips od banane, sušeni kolutovi jabuke, hurme i grožđice, dm također nudi sušeni mango, smokve, šljive, jagode ili druge sušene bobice. Sušene višnje ili brusnice su odlična alternativa za sve one koji se ne mogu složiti s grožđicama.
Superhranjivi sastojci i sušeno voće
Pored voća iz domaćih krajeva, koje nam je svima dobro poznato, na dm online shopu također možete pronaći suho voće poput južnog voća. Kroz proces smrzavanja i sušenja, voće čiji je porijeklo izvan Evrope postaje dugotrajno, a ipak zadržava svoje hranjive sastojke. Na taj način možete uživati u najboljem kvalitetu goji bobica. Ova mala superhrana, koja se uglavnom uzgaja u Kini, posljednjih godina postaje sve popularnija zbog svojih vrijednih sastojaka. Osim antioksidansa i vitamina, ova bobica, koja se naziva i "kineska vukova bobica", ima visok sadržaj željeza i kalcija.
Jackfrukt postaje sve popularniji. Ovaj plod sa Dalekog Istoka poznat je kod nas tek nekoliko godina i savršeno se uklapa kao suhi snack za sve koji vole tropsko voće poput banana ili ananasa, jer se ukus jackfrukta često opisuje kao mješavina ovog voća. U isto vrijeme, ovo voće se ističe svojim nutritivnim sastavom. Jackfrukt je važan izvor željeza, a sadržaj magnezija i kalcija također je relativno visok. Ali, i omiljeni klasici poput kokosovog čipsa ili smrznutog manga dostupni su u dm-u. Oni su, na primjer, idealna alternativa za čips od krompira.
Ne samo kao užina: ideje za recepte sa suhim voćem
Suho voće je mnogo više od samo osviještene užine! Posebno za vegansku kuhinju, suhe voćke se pokazuju kao svestrani multitalenti. Posebno se hurma ističe. Ona se već dugo pokazuje kao zamjena za klasični šećer. Ko, na primjer, voli da peče i pritom pazi na osviještenu i uravnoteženu ishranu, može smanjiti ili potpuno zamijeniti upotrebu šećera hurmama. U poređenju sa klasičnim šećerom, ovo voće pruža hranljive sastojke poput minerala i vlakana. Hurme mogu poboljšati probavu i, kada se konzumiraju u umjerenim količinama, mogu biti pogodne i za dijabetičare. Pored toga, orijentalni plod palme oduševljava svojim ukusom, koji podsjeća na med sa blagom karamel notom.
Suho voće je idealno kada želite zasladiti jela i napitke poput muslija, kaše ili smoothieja. Zahvaljujući svojim hranljivim sastojcima, na ovaj način doprinose uravnoteženoj ishrani. Na dm online shopu možete pronaći, pored suhog voća, i druge ukusne sastojke poput orašastih plodova i sjemenki kako biste obogatili svoje kreacije.