Mlijeko
Mlijeko: univerzalni ukusni sastojak
Bilo da ga pijete čisto, dodate u kafu, koristite za poboljšanje ukusa pri kuhanju i pečenju ili ga kombinujete sa muslijem za doručak - mlijeko je svestrani sastojak koji ima dobar ukus i može se koristiti na različite načine. Postoji mnogo različitih varijacija mlijeka, koje se uglavnom razlikuju po sadržaju masti i termičkoj obradi.
Mlijeko kao izvor hranjivih tvari
Od pravog kravljeg mlijeka s različitim udjelom masti, do mlijeka bez laktoze do ukusnih biljnih alternativa poput badema, zobi ili soje - danas imamo veliki izbor mliječnih proizvoda. Bilo da ga pijete samo, koristite kao jogurt ili sir - mlijeko pruža mnogo važnih hranjivih tvari poput vitamina A, vitamina B i vitamina D, proteina, kalcija i magnezija. Naravno, klasično kravlje mlijeko se smatra najpoznatijim.
Različite vrste mlijeka
Razlika između različitih vrsta mlijeka uglavnom je u termičkoj obradi. Ova obrada podrazumijeva podjelu mlijeka na sirovo mlijeko, svježe mlijeko, punomasno mlijeko, obrano mlijeko, mlijeko smanjenog udjela masti, ESL-mlijeko i UHT-mlijeko. Vrste se razlikuju u tome koliko je mlijeko obrađeno ili zagrijano:
- Sirovo mlijeko: Ova vrsta mlijeka je potpuno neobrađena i dolazi direktno od krave. Udio masti je vrlo visok i obično iznosi između 3,8% do 4,2%. Obično se samo filtrira i zbog toga bi ga trebalo prokuhati prije konzumacije.
- Svježe mlijeko: Ovdje se radi o sirovom mlijeku koje se filtrira, hladi i pakuje. Podvrgava se strogoj higijenskoj obradi. Nije pasterizirano, visoko-temperaturno obrađeno niti homogenizirano. Time su mnogi prirodni sastojci i prirodni udio masti očuvani.
- Svježe mlijeko: Ovo mlijeko je druga faza sirovog mlijeka. Pasterizira se, pri čemu se zagrijava do 75 °C, a zatim se čuva hlađenjem. Pasterizacijom se produžava svježina mlijeka, a pri proizvodnji se gubi vrlo malo hranjivih tvari.
- Punomasno mlijeko: Ova vrsta mlijeka se homogenizira i lako se probavlja. Ima odličan okus, može se koristiti na razne načine i sadrži 3,5% masti.
- Mlijeko smanjenog udjela masti: Kao što naziv sugeriše, ovo mlijeko ima nizak udio masti, obično oko 1,5%.
- ESL-mlijeko: Ovo mlijeko ima duži rok trajanja. Da bi se postigla trajnost, mlijeko se čisti i zagrijava jače nego pasterizirano mlijeko.
- H-mlijeko: Mlijeko dugotrajne trajnosti se razlikuje po svom izuzetno dugom roku trajanja. Ova vrsta mlijeka ne zahtijeva hlađenje i može trajati nekoliko mjeseci. Homogenizira se i podvrgava ultravisokoj temperaturnoj obradi. Okus se malo mijenja, lakše se probavlja, ali gubi vitamine.
Mlijeko u dm-u
Bilo da je u pitanju punomasno mlijeko ili mlijeko smanjenog udjela masti - otkrijte organsko mlijeko s farmi alpske regije u dm-u. Ili isprobajte našu široku ponudu veganskih biljnih napitaka od zobi, soje, kokosa i drugih sastojaka! Puni okus i dugotrajnost - naručite organsko mlijeko iz održivog uzgoja na našem dm online shopu, jednostavno i brzo.