Žitarice
Žitarice – svestrana osnovna namirnica
Žitarice u obliku brašna za hljeb, peciva ili tjesteninu neizostavne su u ljudskoj ishrani. U svim dijelovima svijeta, one su osnovna namirnica koja se ne može zamijeniti. Takođe, kod toplih jela, ječam, spelta, pšenica i slične žitarice nude odličnu alternativu klasičnim prilozima poput tjestenine i krompira. U dm-u možete pronaći različite vrste žitarica iz 100% organskog uzgoja.
Koje vrste žitarica postoje?
Postoji mnogo vrsta žitarica, pa se lako može izgubiti pregled. Pored toga, mnogi od popularnih sastojaka za kuhanje i pečenje zapravo se strogo ne smatraju žitaricama, iako imaju slične osobine. U žitarice prvenstveno spadaju:
- Pšenica
- Raž
- Spelta
- Ječam
- Zob
- Proso
- Riža
- Pšenoraž
Pšenoraž je hibrid između pšenice (Triticum) i raži (Secale). Iako heljda, amarant i kvinoja iz botaničkog aspekta ne pripadaju travama kao ostale vrste žitarica, već porodici knožerika, koriste se na sličan način kao žitarice.
Koja vrste žitarica vam odgovara?
Danas u svijetu postoji oko 12.000 vrsta žitarica. Različite vrste imaju zanimljive razlike:
- Pšenica nije samo idealna za pečenje hljeba i kolača, već donosi i raznolikost u ishranu u obliku bulgura, kus-kusa i griza. Ujedno pruža vitamin B1 i magnezij.
- Zob je bogata mineralima, vrijednim mastima i proteinima. Od zobi se ne mogu praviti samo ukusna jela za doručak, već može i da pokrene usporenu probavu i istovremeno djeluje umirujuće na iritiranu sluznicu želuca i crijeva. Pored toga, zvanično se smatra "hranom za mozak", jer može pozitivno utjecati na funkciju mozga. A kao da to nije dovoljno, žitarice mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola.
- Raž se ističe nepobjedivom kombinacijom: veoma je bogata hranljivim materijama, a istovremeno siromašna mastima, što je čini idealnom za sve koji žele da se hrane bogato vlaknima.
- Proso, heljda, kukuruz, amarant i kvinoja nude savršenu alternativu za žitarice koje sadrže gluten kod osoba sa intolerancijom na gluten ili celijakijom.
Koliko je heljda zdrava?
Heljda je bezglutenska i posebno bogata proteinima, mineralima, vitaminima i vlaknima. U kuhinji se ističe svojim gorkastim, orašastim ukusom i pogodna je za slatka i slana jela, kao i za musli ili doručak. U medicini se koristi kao sredstvo za neutralizaciju slobodnih radikala i kao lijek za spavanje, a takođe može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska.
Da li ste pronašli pravu žitaricu za svoje potrebe? Onda otkrijte sada bio certificirane vrste žitarica na dm online shopu.