Prilozi
Pravi prilozi za vaša jela
Ukusni prilozi čine jela potpunima. U dm-u ćete sigurno pronaći savršen prilog koji odgovara svakom receptu. Otkrijte različite vrste tjestenine, žitarica i mahunarki od popularnih brendova poput dmBio. Također, u našoj ponudi možete pronaći i bezglutenske i veganske priloge. Bilo da tražite nove kulinarske inspiracije ili želite pripremati klasične recepte – široka ponuda priloga pomaže vam da lako pripremite osviještene i ukusne obroke.
Klasični prilozi na drugačiji način
Krompir, tjestenina i riža spadaju među naše najomiljenije priloge. Klasični su, na primjer, pire krompir, pomfrit, pržena riža, čista ili s povrćem, i naravno, sve varijante tjestenine. Međutim, i klasici se mogu reinventirati. Kako bi to bilo, na primjer, s ovim receptima?
- Pire krompir s wasabijem ili od batata
- Punjene krompirne kesice
- Zapečene rolnice od tjestenine s lazanjama
- Povrtna salata s raviolima
- Rižoto salata s šunkom i ananasom
- Salata od riže i graha s nektarinama i bundevinim sjemenkama
- Rižine pljeskavice
Osviještene alternative za recepte sa prilozima
Ako ste se zasitili krompira i sličnih jela, možete unijeti promjenu u kuhinju s kvinojom, bulgurom i kus-kusom. Budući da se žitarice ne kuhaju, već se samo kratko namoče u vodi, ukusne priloge možete pripremiti u tren oka, a pritom su osviješteni i bogati hranljivim sastojcima.
- Najpoznatije jelo s bulgurom je tabuleh, libanska salata s puno peršuna, luka, paradajza, maslinovog ulja, limunovog soka i mente.
- Ako se bulgur servira kao desert, priprema se poput mliječne riže. Ova poslastica je posebno ukusna s svježim voćem.
- Kus-kus se odlično slaže s mesom, dinstanim povrćem ili carry jelima. Ukusan je i kao topli i kao hladni prilog, npr. kao salata s biljem i bademima.
- Osim toga, kus-kus se može dobro iskoristiti i za pripremu raznih pljeskavica.
- Zahvaljujući svom orašastom ukusu, kvinoja je posebno pogodna za slatko-kisele salate ili za povrtna jela.
Savjet: Ostatke kvinoje možete čuvati nekoliko dana u frižideru i koristiti ih kao dodatak supama.
Prilog od mahunarki
Također, leća, grah i leblebije su idealni za pripremu ukusnih i osviještenih priloga. Salata od raznih mahunarki s paradajzom i peršunom savršeno se uklapa uz roštilj. Od leblebija se mogu praviti falafel i humus. Leća je posebno svestrana i može se koristiti kao supa, čorba ili pire, ali i kao osnova za recept za salate, vegetarijanske pljeskavice ili bolognese sosove.
Vaš izvor energije i važnih hranljivih sastojaka
Prilozi nisu samo dodatak glavnom jelu. Oni igraju centralnu ulogu u našoj ishrani, pružajući važne hranljive sastojke koji su našem tijelu potrebni. Prilozi bogati škrobom, poput krompira, riže i tjestenine, odlični su izvori energije, jer su bogati ugljikohidratima koji tijelu daju dugotrajnu energiju. Mahunarke, poput leća i graha, impresioniraju svojom kombinacijom proteina i vlakana koja pruža sitost i stabilizuje nivo šećera u krvi. Žitarice poput kvinoje, bulgura i kus-kusa odlikuju se svojom svestranošću i visokim udjelom hranljivih sastojaka. Dok je kvinoja posebno bogata proteinima i sadrži sve esencijalne aminokiseline, bulgur je poznat po visokom sadržaju vlakana. Kus-kus, s druge strane, pruža dragocjene mineralne tvari. Uključivanje različitih priloga u meni može doprinijeti uravnoteženoj ishrani, čineći ih neizostavnim dijelom svakog obroka.
Tražite savršen prilog koji će upotpuniti vaše jelo? Otkrijte sada različite priloge na dm online shopu i inspirišite se širokom paletom proizvoda – naš izbor nudi nešto za svaki ukus i svaku priliku!