Riža
Riža – raznovrsni izvor energije
Da biste uravnotežili svoju ishranu, važno je uključiti i proteine i ugljikohidrate u svakodnevni meni. Ugljikohidrati nam pružaju potrebnu energiju da obnovimo svoje zalihe i s energijom prolazimo kroz dan. Riža može poslužiti kao takav izvor energije, a kada se upoznate s tradicionalnim jelima iz drugih kultura, shvatićete koliko se raznoliko može obraditi. Bilo da pripremate rižu s mesom, povrćem ili kao slatkiš, izbor je na vama, ali se svakako isplati malo eksperimentisati!
Otkrijte na dm online shop-u sve o ovoj temi, isprobajte različite vrste riže u organskoj kvaliteti i inspirišite se dmBio proizvodima za nova jela.
Različite vrste riže
Riža je jedna od najstarijih žitarica na svijetu. Njeno porijeklo seže u Aziju, gdje se uzgajala još 1500. godine p.n.e. Od tada su nastale mnoge različite sorte, a širom svijeta danas postoji više od 100.000 vrsta. Generalno, žitarica se dijeli na rižu dugog zrna, rižu kratkog zrna i rižu srednjeg zrna.
- Riža dugog zrna se sastoji od dugih i uskih zrna koja se ne lijepe. Ova sorta uključuje, između ostalog, jasmin rižu i basmati rižu.
- Kratko zrno riže, kako i samo ime sugeriše, obuhvata okrugla i kraća zrna koja daju ljepljivu rižu. U ovu kategoriju spadaju sushi riža, risoto riža ili mliječna riža.
- Riža srednjeg zrna često se smatra podvrstom; ima sličan oblik kao riža kratkog zrna, ali je duža (5-6 milimetara) i ljepljivija od riže dugog zrna.
Također, riža se razlikuje i po obradi:
- Prirodna riža, koja se takođe naziva integralna ili smeđa riža, nije oljuštena i zadržava srebrnu opnu. Zbog toga sadrži mnogo više vitamina, minerala i vlakana, te je posebno hranljiva.
- S druge strane, bijela riža se potpuno obrađuje, gubi mnoge hranljive sastojke, ali je zato mnogo duže upotrebljiva.
- Kod parboiled riže, tokom obrade se hranljive materije pritisnu unutar zrna. Iako se zrna zatim poliraju, riža zadržava većinu vitamina, ali ipak gubi vlakna.
Kako pravilno skuhati rižu?
Često se riža bira kako bi se stvorio lagan i ukusan prilog – ali kako pravilno skuhati rižu da dobije odgovarajuću konzistenciju? Evo nekoliko savjeta za pripremu riže:
- Budite štedljivi s količinom! U većini slučajeva, skuha se previše riže koja ostane – riža je najbolja kada je svježa!
- Prije nego što stavite rižu u lonac, nekoliko puta je operite kroz cjediljku i dobro je promješajte prstima dok voda ne postane bistra i gotovo da ne ispušta skrob.
- Stavite rižu u lonac i dodajte svježu vodu u odnosu 1:1,5. To znači, na primjer, ako imate šolju riže, dodajte još jednu i po šolju vode.
- Pospite malo soli po riži.
- Kuhajte sve oko 10 minuta.
Gotovo! Uživajte u svojoj svježe skuhanoj riži uz meso, tofu, povrće, carry ili je jednostavno dodajte uz jaje!
Slatkiši s rižom
Rižu ne treba jesti samo kao slanu hranu, već je moguće pripremiti je i na slatki način. U mnogim kulturama, riža se kombinuje s mlijekom, šećerom ili medom i voćem kako bi se dobila mliječna riža s voćnim prilogom. Oni koji se hrane veganski mogu umjesto kravljeg mlijeka koristiti sojine napitke, ovsene napitke ili druge biljne napitke. Naravno, pri pripremi sutlije imate slobodu da birate ukusne sastojke kojima ćete obogatiti ovo divno jelo, a prstohvat cimeta ili kakaa uvijek je odličan dodatak!
Ako ste sada dobili želju za divnim jelom s rižom, imamo dobre vijesti za vas: na dm online shopu pronaći ćete širok asortiman visokokvalitetnih namirnica koje vam dostavljamo direktno na vrata! Ne čekajte, naručite još danas!