Bulgur, kvinoja i ostalo
Bulgur, kvinoja i ostalo – moćna zrna
Bulgur, kvinoja ili kus-kus – egzotične vrste žitarica jednostavne su za pripremu, odlično ukusne i mogu biti veoma korisne. Nije ni čudo što moćna zrna sve više stiču popularnost. Ove svestrane namirnice nisu samo bogate hranljivim tvarima i vitaminima, već su i idealne za uravnoteženu ishranu. Također pružaju odličnu osnovu za razna jela. Otkrijte sada širok asortiman kvinoje, bulgura, kus-kusa i drugih proizvoda od brendova kao što je dmBio i inspirišite se njihovom svestranošću i prednostima za dobrobit.
Zašto su bulgur, kvinoja i kus-kus tako popularni?
Bulgur, kvinoja i kus-kus uživaju sve veću popularnost, i to s dobrim razlogom:
- Bogatstvo hranljivih tvari: Oni su bogati vlaknima, vitaminima, mineralima i esencijalnim aminokiselinama, što može doprinijeti uravnoteženoj ishrani i poboljšanju opšteg stanja.
- Bez glutena: Posebno kvinoja je bez glutena, što je čini idealnom za osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten.
- Svestranost: Ove vrste žitarica su svestrane i pogodne su za slana i slatka jela.
- Jednostavna priprema: Bulgur i kus-kus se samo moraju namočiti u vrućoj vodi, dok se kvinoja kuha nekoliko minuta. To štedi vrijeme i čini ih praktičnim sastojcima za svakodnevnu upotrebu.
- Zasićujuće i lagane: I pored svoje sposobnosti da zasite, ove žitarice su lako probavljive.
Bulgur – orijentalna superhrana
Bulgur se proizvodi od pšenice i često se koristi kao prilog. Ova vrsta žitarica, koja se sastoji od većih zrna, potiče sa Orijenta i već dugo je osnovna namirnica u zemljama poput Turske, Izraela i Irana. Jednostavan za pripremu, bogat vlaknima i veoma zasitan – mala zrna su prava superhrana. Bulgur se ne mora kuhati, već se samo natapa u vrućoj vodi, jer se tokom procesa proizvodnje već pari. Pri tome ne gubi hranljive tvari; bogat je različitim B vitaminima i vitaminom E. Također sadrži važne minerale poput magnezija, cinka, kalcijuma i željeza. Moćna zrna postala su poznata, posebno kroz orijentalnu kuhinju, a posebno kroz libansko jelo tabbouleh, koje se pravi s paradajzom, mentom i maslinovim uljem, a često se naziva i salatom od bulgura. Budući da bulgur gotovo da nema sopstveni ukus, često se obogaćuje raznim začinima i biljem. Savršeno se uklapa u veganske recepte s povrćem, ali i kao odličan prilog mesu.
Kvinoja: Laka i veganska
Bilo kao prilog ili za pite ili čak slatkiše – kvinoja je pravo višenamjensko zrno. Veganska i bez glutena – zrna koja potiču iz južnoameričke biljke slična su našem uobičajenom žitu poput pšenice, ali ne pripadaju nijednoj vrsti žitarica. Iz tog razloga, kvinoja se naziva i pseudopšenicom. Sjeme kvinoje se uzgaja već više od 5000 godina i već je u doba Inka bilo osnovna namirnica. Sjeme ne samo da je ukusno, već se ističe i visokim sadržajem hranljivih tvari poput željeza, folne kiseline i magnezija. Ono što je posebno – kvinoja sadrži vrlo malo ugljikohidrata, zbog čega je često popularan sastojak različitih dijeta. Ova biljka je, između ostalog, izvor visokokvalitetnog proteina koji sadrži sve važne amino kiseline. Tako se čudesna zrna mogu porediti sa izvorima životinjskih proteina. Osim toga, bezglutenska superhrana sadrži mnogo vlakana koja mogu poboljšati probavu. Bilo da se radi o jednostavnom receptu za salatu, Buddha zdjeli ili povrtnom jelu – kvinoja se brzo priprema – vegansko i ukusno kuhanje nikada nije bilo lakše!
Kus-kus - višenamjenska namirnica iz sjevernoafričke kuhinje
Kus-kus je osnovna namirnica iz sjevernoafričke kuhinje koja uživa sve veću popularnost u Evropi. Proizvodi se od grubo mljevene durum pšenice i posebno se cijeni zbog jednostavne pripreme i svestranih mogućnosti upotrebe. Osim što je zasitan, kus-kus je bogat hranljivim tvarima poput proteina, vlakana i vitamina. Budući da je kus-kus relativno neutralnog ukusa, može se pripremati kako slatko, tako i slano.
Otkrijte bulgur, kvinoju i druge proizvode u bio kvaliteti za osviještenu prehranu na dm online shopu! Inspirišite se raznolikošću i prednostima ovih moćnih zrna i obogatite svoju kuhinju ukusnim, hranljivim i jednostavnim jelima.