Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Sve što biste trebali znati o kukuruzu

Kokice uz filmsku večer ili kao grickalica, kao cornflakes, svjež u salati ili na domaćem roštilju: Kukuruz ne samo da donosi boje i promjene mnogim jelima, već i sadrži veliku količinu hranjivih materija. Šta se sve tačno nalazi u zlatnim zrnima i šta biste još trebali znati o kukuruzu donosimo u nastavku.

dm drogerie markt

Vrijeme čitanja 4 min.

2023-02-21

Sve što biste trebali znati o kukuruzu

Koliko je zdrav kukuruz? 

Ne nalazi se kukuruz bez razloga već stoljećima u loncima i tavama mnogih kuhinja širom svijeta. To je zbog činjenice da kukuruz u sebi sadrži mnogo hranjivih materija, koje su svakodnevno potrebne našem tijelu. Kukuruz je i pravi izvor energije, jer u sebi nakon berbe sadrži šećer, koji se naknadno pretvara u škrob.

Ovo se nalazi u zlatnim zrnima

Kukuruz kod intolerancije na hranu

Kukuruz je oslobođen histamina i glutena – što znači da ljudi s intolerancijom na gluten ili histamine mogu bezbrižno u njemu uživati. Zbog toga su i tjestenina ili pekarski proizvodi od kukuruznog brašna pogodni za prehranu s malo ili potpuno bez glutena. Svježi kukuruz isto tako ima jako nizak stepen kiselosti pa ga zbog toga mogu konzumirati osobe s gihtom.

Savjeti za pripremu kukuruza

Kukuruz iz konzerve

Imate konzervu kukuruza u regalu koja čeka da je se iskoristi? Nemojte čekati! Kukuruz ima posebno dobar ukus kada ga se priprema s jelima iz njegove države porijekla Meksika. Odmah nam padaju na pamet Chili con ili sin Carne te ukusni Tacosi. Odličnog okusa su i supe od kukuruza ili palenta, a osim odličnog okusa vrlo se jednostavno pripremaju.

Svježi kukuruz

Kukuruz s roštilja jednostavan je prilog koji se brzo priprema. Prije nego što stavite kukuruz na roštilj, potrebno ga je kuhati bar 20 minuta u vrućoj vodi. Nakon toga i zabodite h na drvene štapiće. Gurmani kukuruz mogu začiniti raznim marinadama, puterom sa začinskim biljem ili maslinovim uljem. Jednostavno kukuruz premažite omiljenim sastojcima i postavite ih na roštilj na 10 – 20 minuta.

Kukuruz kao grickalica

Kukuruz je pravi majstor transformacije kada se radi o grickalicama: U njemu uživamo u obliku kokica, vafli ili smokija. Odlična stvar je što se vafle od kukuruza mogu kombinovati sa slatkim sastojcima. Možda ćete uživati u vaflama s namazom od manga? U svakom slučaju zvuči jako primamljivo.

Tri zanimljive činjenice o kukuruzu

Da li ste znali…

Odgovarajuće kategorije proizvoda