Konzerve
Konzerve: Voće i povrće tokom cijele godine
Konzerve su danas neizostavni dio našeg života. Bilo u obliku staklenki ili limenki, oni su sastavni dio naše svakodnevice, jer nude štedljiv i jednostavan način za očuvanje povrća i voća. Zahvaljujući njima, namirnice se mogu dugo skladištiti, a da pritom ne gube na ukusu i hranljivim tvarima. Međutim, ne samo zbog praktičnosti i okusa, isplati se poslužiti se konzervama. Posebno zimi, domaće konzervirano voće i povrće predstavlja ekološki prihvatljivu alternativu uvezenom voću i povrću.
Otkrijte u dm-u širok asortiman povrća i voćnih konzervi vrhunske kvalitete od najboljih brendova poput dmBio.
Prednosti konzervi
Već više od jednog stoljeća, namirnice se čuvaju u konzervama i staklenkama. Hrana se pakuje svježa, zatim se blanšira i dodaju joj voda, šećer ili so. Nakon toga, konzervirane limenke ili staklenke se steriliziraju ili pasteriziraju na visokim temperaturama. Temperatura je ključna za to koliko dugo se namirnica može čuvati. Činjenica da se namirnice konzerviraju svježe ubrane ima pozitivan efekat: konzervirano voće i povrće gotovo je jednako bogato vitaminima kao svježe voće ili povrće. Osobito kod konzervi koje ne propuštaju svjetlost, sadržaj vitamina se gotovo ne mijenja.
Koje konzervirane namirnice su obavezne?
Neke vrste povrća gotovo se isključivo prodaju u konzervama, poput kiselih krastavaca ili maslina, jer tek procesom konzerviranja dobijaju svoj slani ili kiseli ukus. Iako većina voća i povrća postoji i u svježem obliku, mnogi se odlučuju za konzervirane verzije, ne samo zbog zaštite životne sredine. Ove konzervirane namirnice trebali biste uvijek imati pri ruci:
- Paradajz: Oljušteni, sjeckani ili pasirani paradajz je apsolutni must-have u kuhinji. Dugo se čuva i pruža brzu osnovu za razne umake.
- Mahunarke: Leća, grah i slanutak su dragocjen izvor biljnih proteina. Takođe, obezbjeđuju važne vlaknaste i mineralne materije, kao i vitamine. Posebno su popularni kao prilog, osnova glavnog jela ili kao dodatak kod vegetarijanske i veganske ishrane. Mnoge suhe mahunarke treba natopiti preko noći ili dugo kuhati, pa je konzervirana verzija praktičniji izbor za brzu pripremu.
- Voće: Tropsko voće u konzervama je održivija i jeftinija alternativa svježem voću. Savršeno je za azijska jela, pečenje ili smoothie. Također, prerađeno voće, poput jabukovog pirea ili kompota od šljive, dostupno je u konzervama. Idealno za osviještene užine ili kao prilog desertima, poput mliječne riže.
Savjet: Budući da su konzervirane namirnice već skuhane, za pripremu ih samo treba zagrijati. Stoga je preporučljivo zagrijavati konzervisane namirnice neposredno prije kuhanja drugih jela. Još jedna popularna metoda za očuvanje voća i povrća je sušenje. U dm-u možete pronaći veliki izbor sušenog voća za užinu i pečenje.
Kako pravilno skladištiti konzerve?
Osnovno pravilo je da konzervirane limenke i staklenke treba čuvati na hladnom i suhom mjestu. Suho skladištenje je posebno važno kako bi se izbjeglo hrđanje limenki. Ako ste otvorili limenku ili staklenku, ali niste potrošili sav sadržaj, trebate je čuvati u frižideru, gdje se konzervirane namirnice mogu zadržati još nekoliko dana. Hranu iz limenki uvijek treba prebaciti u drugi kontejner. S jedne strane, limenke se ne mogu ponovo hermetički zatvoriti, a s druge strane postoji opasnost od hrđanja.
Naručite sada sve što vam je potrebno za vaš meni, jednostavno online u dm-u, i pregledajte širok asortiman konzervi vrhunske (bio) kvalitete na dm online shopu.