Domaća so sa začinima i laticama
Eyecatcher na stolu i svestrani talent među začinima: So sa začinima i laticama

Ova mješavina soli sa začinima nije samo ugodna za oko već i za nepce. Pravi je eyecatcher na stolu za individualno začinjavanje i savršeni je dodatak salatama, pekarskom krompiru, roštilju i mnogim mesnim i ribljim jelima.
Šarena so je i odličan poklon. Zapakovana u ukrašenoj posudi čini odličan poklon koji će razveseliti oko i nepce.
Sastojci:
- 400 g krupne soli
- 1 šaka osušenih latica (npr. neven (narandžasta), različak (plava), ruža, lavanda (ljubičasta), potočarka, stolisnik)
- 3 supene kašike majčine dušice (bez stabljike)
- 1 supena kašika osušenih sjemenki koprive (po želji)
- 3 vrećice dmBio čaja od koprive
Priprema:
Sve sastojke staviti u jednu posudu i promiješati. Ako su osušeni cvjetovi pregrubi ili preveliki, sitno ih nasjeckati ili staviti u blender dok se ne postigne željena veličina. Zatim staviti u posudu sa zatvaračem.
Savjeti:
- Za sušenje cvjetova, postavite ih na kuhinjski ubrus i držite otprilike tri dana na sobnoj temperaturi dok se ne osuše.
- Lavanda ima jako intenzivan okus i miris. Na početku stavite manju količinu latica u mješavinu i nakon nekoliko dana isprobajte. Potom po želji dodajte više latica.
S ljubavlju zapakovano i presvučeno lijepom etiketom, so sa začinima i laticama idealan je izbor kao mali poklon.