Sve iz jednog lonca: Jednostavni „One-Pot“ recepti
Teško da je bilo koje drugo jelo lakše pripremiti od ovih recepata iz jednog lonca: Sve što trebate jeste lonac u kojem se vaši omiljeni sastojci lagano kuhaju. Bit ćete nagrađeni nezaboravnim iskustvom ukusa i brzim pranjem suđa. Savršeno, zar ne?

Izvor energije: Proso s tikvicama i mrkvom u loncu
U ovom receptu uživat će kako vegetarijanci i vegani, tako i svi koji vole ukusna jela bogata vlaknima.
Sastojci za dvije porcije:
100 g dmBio prosa
½ kašike dmBio povrtni temeljac
2 kašike dmBio ulja za prženje, dobro zagrijati
1 tikvica
2 mrkve
1 crveni luk
1 čehno bijelog luka
2 stabljike svježeg bosiljka
1 mala kašika soli
1 mala kašika bibera
200 ml vode
Priprema
- Tikvice oprati, mrkvu, luk i bijeli luk oguliti. Zatim izrezati sve na kockice.
- U loncu zagrijati ulje i u njemu na srednje jakoj vatri pržiti luk, bijeli luk, tikvice i mrkvu, dok ne dobiju svijetlosmeđu boju.
- Dodati proso i kratko propržiti. Potom dodati povrtnu kašu i sve zaliti vodom te pustiti da prokuha. Pokriti lonac i povremeno miješati na laganoj vatri – tako 5 minuta. Skloniti s vatre i ostaviti da odstoji 10 minuta.
- Bosiljak oprati i sitno nasjeckati te dodati u proso.
- Začiniti sa soli i biberom te dodati feta sira za poseban ukus.
Vrijeme pripreme: oko 35 minuta

Užitak tjestenine: „One-Pot“ pasta
Makaroni, sušeni paradajz, parmezan, masline: to zasigurno miriše na „bella Italia“. Za brzo uživanje u tjestenini, svakako biste trebali isprobati ovaj brzi recept.
Sastojci za 4 porcije:
400 g dmBio makarona
50 g dmBio paradajza sušenog na suncu
200 ml dmBio paste od paradajza
100 g dmBio maslina
100 g parmezana
150 g kiselih paprika
1 luk
malo bosiljka
3 male kašike origana
1 male kašike čilija
50 ml bijelog luka
1,2 l vode
Priprema
- Makarone i sve ostale sastojke staviti u lonac i preliti vodom.
- Poklopiti i pustiti da kuha 8 do 10 minuta. Povremeno promiješati da tjestenina ne bi zagorjela. Po potrebi dodati još vode.
- Skloniti s vatre, servirati - ne zaboraviti parmezan - i poslužiti.
Vrijeme pripreme: oko 15 minuta
Klasični lonac: Chili con Carne
Kuhanje složenih jela uopće nije vaša strast? Bez brige – uz klasik Chili con Carne nikada nećete pogriješiti.
Sastojci za 4 porcije:
500 g junećeg faširanog mesa
1 crvena čili paprika
1 mala kašika čilija u prahu
1 crveni luk
1 čehno bijelog luka
1 mala kašika kumina u prahu
1 konzerva graha
1 konzerva kukuruza
2 konzerve dmBio komadića paradajza
100-200 ml goveđeg temeljca
so, origano i biber
Priprema
- Crveni i bijeli luk sitno nasjeći na kockice i dinstati na maslinovom ulju u zagrijanom loncu dok luk ne postane prozirne boje. Dodati faširano meso i ne pržiti dugo na jakoj vatri.
- Nasjeći čili papriku (izvaditi sjemenke za blaži okus) i dodati u lonac zajedno sa čilijem u prahu, kuminom, origanom i komadićima paradajza. Potom dodati goveđi temeljac pa u smjesu dodati zgnječene komadiće paradajza. Čim proključa, kuhati dalje na srednje jakoj vatri oko 45 minuta. Promiješati s vremena na vrijeme.
- Otprilike 10 minuta prije kraja kuhanja dodati oprani grah i kukuruz. Začiniti sa soli i biberom te poslužiti. Uz ovo jelo je dovoljno i malo hljeba ili nachosa.
Vrijeme pripreme: oko 55 minuta.
Kraj liste