Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Veganski izvori proteina 

Tanjir pun boja: Veganski izvori proteina su raznovrsni, ukusni i korisni za zdravlje i životnu sredinu. Oni koji se odriču životinjskih proizvoda u ishrani mogu pronaći brojne namirnice bogate proteinima koje pružaju osviještenu raznolikost na tanjiru. Koji veganski izvori proteina sadrže posebno mnogo proteina, kako ih pametno kombinovati i brzo dodati više proteina u ishranu, pročitajte ovde.

dm-drogeriemarkt

dm drogerie markt

Vrijeme čitanja 4 min.

2025-01-14

Veganski izvori proteina

Zašto su proteini važni?

Proteini su u: Hrana bogata proteinima trenutno doživljava popularnost. Bilo da se radi o pudingu, siru ili svježem siru, mnoge varijante su dostupne s dodatno visokim sadržajem proteina. Ali, zašto su proteini zapravo potrebni tijelu?

Ukratko, proteini čine osnovu života: služe za imunološku odbranu, pružaju energiju, održavaju stabilnost mišića i podstiču izgradnju mišića. Proteini također pružaju dragocene aminokiseline koje su tijelu potrebne za izgradnju ćelija i tkiva. Ključna stvar: Mnogi od ovih esencijalnih sastojaka tijelo ne proizvodi samo. Zbog toga je potrebno unositi ih putem hrane.

Međutim, mnogi od ovih životno važnih proteina nalaze se u životinjskim proizvodima. Posebno meso i kobasice, ali i mliječni proizvodi i jaja su bogati proteinima.

Da li su veganski izvori proteina kvalitetniji?

Životinjske namirnice u velikoj meri imaju visoku biološku vrijednost, što znači da tijelo može posebno mnogo od prisutnih proteina pretvoriti u vlastiti protein. Jedan od razloga za to je što sadrže mnoge esencijalne aminokiseline. Ove aminokiseline ponekad nedostaju u veganskim izvorima proteina.

Dobra vijest: Pametnom kombinacijom veganskih izvora proteina možete takođe imati optimalnu mješavinu najvažnijih aminokiselina. A to što biljni proizvodi obično sadrže manje zasićenih masnih kiselina nego životinjski, također koristi vašem dobrostanju.

Vrhunski izvori proteina za vegane

Brojne biljne namirnice nude visok sadržaj proteina. Tako može biti jednostavno i za vegane da integrišu visok udio proteina u svoju ishranu. S ovim veganskim sastojcima možete pripremiti ukusnu večeru bogatu proteinima:

  • Slatke lupine sadrže oko 40 grama proteina na 100 grama. Zbog toga se ove mahunarke smatraju jednim od najboljih veganskih izvora proteina. Takođe, sadržaj vitamina C i minerala poput magnezijuma i željeza je visok. Lupine imaju i optimalan profil aminokiselina.
  • U soji se ne nalazi samo oko 38 grama proteina na 100 grama, već i sve aminokiseline koje vaše tijelo ne može samo da proizvede. Nije ni čudo što se smatra idealnom zamjenom za meso i što je posebno cijenjena među sportistima. Dobra informacija: Tofu, koji se pretežno sastoji od soje, takođe nudi visok sadržaj željeza.
  • Orasi, posebno kikiriki, sadrže više proteina nego mnoge vrste mesa i ribe. Od njih se, na primjer, mogu napraviti hrskave kikiriki-čokoladni energetske kuglice.
  • Leća također spada među najbolje veganske izvore proteina sa oko 23% sadržaja proteina. Pored toga, pruža mnogo vlakana: već 100 grama pokriva polovinu dnevnih potreba.
  • Chia sjemenke su veoma popularne kao izvor vlakana i veganskih proteina. Ove male sjemenke se ističu visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina, kalcija, vitamina i minerala.
  • Quinoa sadrži brojne važne aminokiseline i više od 10 grama proteina na 100 grama. Ova pseudocerealija – sa botaničkog stanovišta spada u porodicu ganskog stopala – ima orašasti ukus i nisku kalorijsku vrijednost.
  • Ovsene pahuljice imaju sličan sadržaj proteina – i spadaju među svestrane sastojke veganske kuhinje. Bilo da se koriste u slatkim ili slanim receptima, pahuljice dugo drže sitim i smatraju se idealnim veganskim izvorom proteina.

Prednosti veganskih izvora proteina

Sretni i bez mesa: Za ishranu bogatu proteinima nisu potrebni životinjski proizvodi. Veganski izvori proteina imaju čak i neke prednosti za vašu dobrobit:

  • Obiluju nezasićenim masnim kiselinama, koje pozitivno djeluju na kardiovaskularni sistem i pomažu u apsorpciji vitamina.
  • Srce i krvne sudove raduje i to što su veganski izvori proteina bez holesterola.
  • Umjesto toga, sadrže bogate količine vlakana. To može pozitivno uticati na zdravlje crijeva i dugo drži sitim.
  • U soji, mahunarkama i sličnim namirnicama, pored proteina, nalaze se i vitamini, minerali i antioksidanti.

Ne manje važno, sa namirnicama bogatim biljnim proteinima možete pripremiti ukusne, raznovrsne recepte: Orašasti plodovi i sjemenke obogaćuju mnoga jela, dok leća i soja odlično ukusno djeluju u musakama, čorbama ili veganskim lazanjama.

Pitanja i odgovori o veganskim izvorima proteina

Kako dobro kombinovati veganske izvore proteina?

Kako olakšati vegansku ishranu?

Na čemu se zasniva veganski proteinski prah?

Kraj liste