Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

dm rođendanska torta by Harry Cooper

dm u BiH slavi 14. rođendan a ovom ukusnom tortom počastio nas je food blogger @harrycoop.er - Hajrudin Šišić. Jednostavna za napraviti, lagana za jesti – sve što nam treba za još jedno rođendansko slavlje!

dm rođendanska torta by Harry Cooper

Tropsko ljeto torta
Potrebno:
6 jaja
370 g dmBio brašna tip 550
2 male kašike dmBio praška za pecivo
75 ml dmBio 60% kokosovog mlijeka
250 g dmBio šećera od šećerne trske
Prstohvat soli

Za kremu:
300 ml vrhnja za kreme
250 g dmBio marmelade od manga
dmBio bourbon vanilija

Dodatno za dekoraciju:
dmBio smeđi bademi
dmBio sušeni mango u komadićima

Priprema:
Odvojiti bjelance od žumanjaka. U duboku posudu sa žumanjcima dodati brašno, šećer, prašak za pecivo, kokosovo mlijeko, prstohvat soli. Umutiti u glatku smjesu bez grudvica.
U zasebnoj posudi umutiti bjelanjke u čvrstu kremu.
Dodati jednu trećinu kreme od bjelanjaka u prvu smjesu i špatulom izmiješati, potom dodati i ostatak. Izmiješati ručno špatulom dok se smjese ne sjedine.

Zagrijati rernu na 150 stepeni.
Smjesu podijeliti na tri jednaka dijela. U obložen kalup od 20 cm promjera izliti pojedinačno svaku trećinu smjese i peći po 20 min. ili dok u testu s čačkalicom ne dobijete suhu čačkalicu.

Hladne biskvite premazati marmeladom od manga i redati jedan na drugi. Umutiti vrhnje za kremu s malo bourbon vanilije i premazati tortu. Dekorisati sa suhim mangom i bademima.