Bezglutensko pecivo sa avokadom i preljevom od cvekle

dm drogerie markt
2025-12-18

Gotovo za 40 min.
Vrijeme za pripremu: 15 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 25 min.
430 kcal/obrok
Hljeb i peciva
•
Bez glutena
•
Doručak
Sastojci
za 12 Porcije (12 peciva)
Za pecivo:
320 g dmBio bademovog brašna, bez glutena
180 g dmBio zobenog brašna, bez glutena
1 kašika dmBio sirovog šećera od šećerne trske
1,5 kašičica dmBio začinske soli
1 kesica dmBio kvasca
130 ml dmBio biljnog napitka, napitak od soje, natur
200 ml vode
2 kašike dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Za prvi preljev:
1 avokado
2 kašike dmBio soka od limuna
1 kašičica dmBio začinske soli
4 kašike dmBio namaza od patlidžana
Za drugi preljev:
4 kašike dmBio namaza od cvekle i hrena
1 mladi luk
1 kašika dmBio indijskih oraščića
Priprema
Za pecivo:
Priprema tijesta
Sastojke za pecivo staviti u zdjelu i grubo izmiješati. Zatim mijesiti otprilike 10 minuta dok se ne dobije elastično tijesto. Tijesto bi se trebalo odvajati od ruba zdjele. Zdjelu pokriti vlažnom krpom i ostaviti da odstoji na toplom mjestu otprilike 1 sat.
Oblikovanje peciva
Zagrijte rernu na 200 °C (gornji/donji grijač). Izvadite tijesto iz zdjele i stavite ga na dobro pobrašnjenu radnu površinu. Nježno ga dlanom pritisnite da formirate pravougaonik. Površinu tijesta također lagano pobrašnite. Zatim dva pleha za pečenje obložite papirom za pečenje. Od tijesta oblikujte 12 kuglica jednake veličine.
Pečenje
Veganska peciva rasporedite na dva pleha obložena papirom za pečenje, ostavljajući malo razmaka između njih, i pustite da odstoje 5 minuta. Zatim pecite u prethodno zagrijanoj rerni 20-25 minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ostavite da se ohlade.
Za prvi preljev:
Prerežite avokado
Prepolovite avokado, uklonite košticu, izdubite meso i narežite ga na kriške. Pokapajte s malo limunovog soka i začinite solju.
Složite peciva
Prepolovite polovinu peciva i donje polovice premažite namazom od patlidžana. Po vrhu rasporedite kriške avokada. Poslužite s gornjim polovinama peciva.
Za drugi preljev:
Pripremite sastojke
Očistite i operite mladi luk i narežite ga na kolutove. Grubo nasjeckajte indijske oraščiće.
Složite peciva
Prepolovite i preostala peciva i donje polovice premažite namazom od cvekle i hrena. Poslužite s kolutovima mladog luka, indijskim oraščićima i gornjim polovinama peciva.


