Bezglutenske galete od heljde sa punjenjem od povrća
od Teresa Sommer (@glutenfreie_schwestern)
2024-07-18

Gotovo za 35 min.
Vrijeme za pripremu: 15 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 20 min.
Bez glutena
•
Vegeterijansko
•
Glavno jelo
•
francusko
Sastojci
Za galete:
150 g dmBio integralnog brašna od heljde
350 ml hladne vode
Prstohvat soli
Jedno veće jaje
Malo putera za tavu
Za punjenje:
Sezonsko povrće, na primjer, gljive, špinat, šparoge
2 kašičice kisele pavlake
1 kašičica dmBio povrtne mješavine za supu
So i biber
Priprema
Galete:
Korak
U posudi za miješanje, heljdino brašno se umuti sa polovinom vode dok se ne dobije glatko tijesto.
Korak
Dodaje se jaje i preostala voda, sve se ponovo promiješa dok se ne dobije relativno tanko tijesto.
Korak
Posuda se pokrije i stavi u frižider na dva sata, kako bi se osigurala potpuna hidratacija brašna. Prije pečenja, tijesto se vraća na sobnu temperaturu.
Korak
Prilikom pečenja, tijesto se stavlja u vruću tavu koja je prethodno namazana sa malo putera. Prije pečenja, tijesto se brzo okreće kako bi se formirao tanak krug.
Korak
Tijesto se peče oko 40 do 60 sekundi, dok se rub ne počne odvajati od tave. Druga strana se peče još 40 do 60 sekundi, dok ne postane blago rumena.
Punjenje:
Korak
Za punjenje se nasjecka sezonsko povrće, prži se, a zatim se začini kiselim vrhnjem sa malo povrtne mješavine za supu, soli i biberom.




