Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Danas kuhamo džem od borovnica

Kako biste duže mogli uživati u ovim slatkim plodovima iz vrta, ukuhajte ih kako biste dobili ukusni džem, a za one koji izbjegavaju šećer donosimo recept bez šećera sa chia sjemenkama i sokom od đumbira.

Recept za džem od borovnica

Sastojci za jednu staklenku:

  • 250 g dmBio šećera za želiranje

  • 500 g borovnica

  • 100 ml dmBio soka od narandže

  • 2 kašike dmBio bijelih chia sjemenki

  • 2 kašike dmBio soka od đumbira

  • prstohvat dmBio mljevene burbon vanilije

  • Dodatno: dmBio integralni ražev hljeb

Recept za džem od borovnica

Priprema

  1. Stavite chia sjemenke u čašu, ulijte sok od narandže i pustite da odstoje oko 30 minuta. Borovnice dobro operite, ocijedite i stavite u posudu. Dodajte polovinu šećera i sve dobro promiješajte te pustite da odstoji oko 30 minuta.

  2. Stavite borovnice sa šećerom za želiranje u lonac i kratko prokuhajte.

  3. Dodajte smjesu chia sjemenki i soka od narandže, burbon vaniliju, sok od đumbira te umiješajte preostali šećer i kuhajte oko 5 minuta neprestano miješajući.

  4. Ako želite, borovnice možete malo usitniti ručnim mikserom. Džem napunite u pripremljene, sterilizirane staklenke.

Varijanta bez šećera:

Sastojci za jednu staklenku

  • 2 ½ kašike dmBio bijelih chia sjemenki

  • 200 ml dmBio soka od narandže

  • 200 g borovnica

  • 1 kašika dmBio javorovog sirupa

  • ¼ soka jednog limuna

  • 1 kašika dmBio soka od đumbira

  • prstohvat dmBio mljevene burbon vanilije

Priprema

  1. Pomiješajte chia sjemenke i sok od narandže u maloj posudi. Ostavite smjesu da miruje oko 20-30 minuta.

  2. Borovnice nasjeckajte ručnim mikserom i kratko zagrijte voćni pire u loncu, a zatim ga ostavite da se ohladi.

  3. Čim chia sjemenke postanu poput želea, umiješajte javorov sirup, burbon vaniliju, limunov sok i ohlađene borovnice.

Najbolje je džem pustiti da malo odstoji prije nego što ga poslužite. Ohlađen u hermetički zatvorenoj posudi ili spremniku, džem se može držati u frižideru oko sedmicu dana.

Foto: Eva Fischer / foodtastic.com

Kraj liste

Odgovarajuće kategorije proizvoda