Danas kuhamo džem od borovnica
Kako biste duže mogli uživati u ovim slatkim plodovima iz vrta, ukuhajte ih kako biste dobili ukusni džem, a za one koji izbjegavaju šećer donosimo recept bez šećera sa chia sjemenkama i sokom od đumbira.

Sastojci za jednu staklenku:
250 g dmBio šećera za želiranje
500 g borovnica
100 ml dmBio soka od narandže
2 kašike dmBio bijelih chia sjemenki
2 kašike dmBio soka od đumbira
prstohvat dmBio mljevene burbon vanilije
Dodatno: dmBio integralni ražev hljeb

Priprema
Stavite chia sjemenke u čašu, ulijte sok od narandže i pustite da odstoje oko 30 minuta. Borovnice dobro operite, ocijedite i stavite u posudu. Dodajte polovinu šećera i sve dobro promiješajte te pustite da odstoji oko 30 minuta.
Stavite borovnice sa šećerom za želiranje u lonac i kratko prokuhajte.
Dodajte smjesu chia sjemenki i soka od narandže, burbon vaniliju, sok od đumbira te umiješajte preostali šećer i kuhajte oko 5 minuta neprestano miješajući.
Ako želite, borovnice možete malo usitniti ručnim mikserom. Džem napunite u pripremljene, sterilizirane staklenke.
Varijanta bez šećera:
Sastojci za jednu staklenku
2 ½ kašike dmBio bijelih chia sjemenki
200 ml dmBio soka od narandže
200 g borovnica
1 kašika dmBio javorovog sirupa
¼ soka jednog limuna
1 kašika dmBio soka od đumbira
prstohvat dmBio mljevene burbon vanilije
Priprema
Pomiješajte chia sjemenke i sok od narandže u maloj posudi. Ostavite smjesu da miruje oko 20-30 minuta.
Borovnice nasjeckajte ručnim mikserom i kratko zagrijte voćni pire u loncu, a zatim ga ostavite da se ohladi.
Čim chia sjemenke postanu poput želea, umiješajte javorov sirup, burbon vaniliju, limunov sok i ohlađene borovnice.
Najbolje je džem pustiti da malo odstoji prije nego što ga poslužite. Ohlađen u hermetički zatvorenoj posudi ili spremniku, džem se može držati u frižideru oko sedmicu dana.
Foto: Eva Fischer / foodtastic.com
Kraj liste