Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Ukusna jesen: Hljeb od bundeve s cimetom

dm drogerie markt

2024-03-08

Gotovo za 80 min.

Vrijeme za pripremu: 20 min.

Vrijeme kuhanja/pečenja: 60 min.

Desert

Kolači

Vegeterijansko

Sastojci

za 6 Porcije

Pire od bundeve:

  • 1 mala Hokkaido bundeva (U receptu se neće iskoristiti sav pire kojeg ćete dobiti o ove bundeve. Ostatak možete zamrznuti ili iskoristiti za supu od bundeve)

Dizano tijesto:

  • 500 g brašna

  • 125 ml zobenog mlijeka

  • 125 g šećera

  • 110 g maslaca

  • 1 jaje

  • 1 žumanjak

  • 180 g pirea od bundeve

  • 1 mala kašičica soli

  • 1 pakiranje vanilin šećera

Punjenje:

  • 80 g jako mekanog maslaca

  • 3 male kašičice cimeta

  • 60 g šećera

Ostalo:

  • Okrugli kalup za torte (najbolje bi bilo imati odgovarajućeg promjera). Možete koristiti i četvrtasti kalup.

  • Malo mekanog maslaca i šećera za podmazivanje kalupa, ako on nema zaštitu od lijepljenja.

Priprema

Koraci:

  1. Pire od bundeve

    Za pire od bundeve zagrijte pećnicu na 190°C. Operite bundevu, razrežite je na pola, odrežite vrh i izvadite sjemenke. Nakon što ste na lim za pečenje stavili papir za pečenje stavite bundevu na isti te ga u pećnici pecite 40-50 minuta. Vilicom provjerite je li sadržaj dovoljno mekan s jednim ubodom. Nakon toga ostavite bundevu da se ohladi.

  2. Miješanje sastojaka

    Za dizano tijesto stavite u jedan lonac zobeno mlijeko, šećer, maslac u kockicama, jaje, žumanjak, pire od bundeve, sol i vanilin šećer, te lagano ga zagrijte sve dok se maslac ne otopi. Obratite pažnju da smjesa ne dosegne previsoku temperaturu, jer onda kvasac izgubi svoja svojstva! Tokom zagrijavanja povremeno promiješajte mješavinu.

  3. Zamijesite tijesto

    U posudu stavite brašno i kvasac. U to dodajte zagrijanu (ne vruću!) smjesu. S nastavcima za mikser ili ručno 5 minuta miješajte tijesto. Nakon toga postavite na čistu površinu brašno te ga na istoj formirajte u kuglu. Zatim ga u posudu lagano posipanom s brašnom spremite na toplo mjesto i pustite da se tijesto digne (otprilike 1 sat).

  4. Razvaljivanje i premazivanje

    Pripremite okrugli kalup za torte (promjera otprilike 20-22 cm) ili ako nemate okrugli može u četvrtasti. U slučaju da kalupi nemaju zaštitni premaz protiv lijepljenja, premažite kalup s maslacem i zatim pospite s šećerom. Sada razvucite tijesto na radnoj površini po kojoj je posuto brašno u približno 1 cm debeo pravougaonik (približno 40x35 cm). Zatim premažite tijesto s mekanim maslacem, a šećer i cimet pomiješajte te ravnomjerno rasporedite preko maslaca. Na kraju s oštrim nožem izrežite tijesto u 16 pravougaonika.

    Ukusna jesen: Hljeb od bundeve s cimetom

Za one koji koriste okrugli kalup
Razvučeno pravougaono tijesto po dužini uvaljajte u obliku puža. Višak koji nije stao u kalup jednostavno preklopite preko tijesta. S izrezanim komadima tijesta napravite isti postupak tako da nastane veliki puž. To sve može slobodno izgledati malo rustikalnije.
Za one koji koriste četvrtasti kalup
Napravljenje pravougaonike jedan po jedan slažite u kalup.
Pustite da se diže još 15 minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu uz opciju ventilacije vrućeg zraka na 170 ° C.

Ostaviti da tijesto odstoji u kalupu 15 minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 170°C. Nakon toga tijesto ide u pećnicu!

Sada ostavite da se hljeb od bundeve s cimetom peče otprilike 40-45 min. Ako vam se čini da je hljeb na površini prerano počeo dobivati zlatnu boju, nakon 30 minuta ga možete prekriti s aluminijskom folijom.

Prije uživanja pustite da se hljeb malo ohladi, jer najboljeg je okusa kada je svježi.

Naš savjet:

Najbolje skladištite hljeb u zdjeli s poklopcem te isti potrošite u roku tri dana. Idući dan možete hljeb tostirati ili ga osvježiti u pećnici.

Kraj liste

Odgovarajuće kategorije proizvoda