Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Bezglutenski hljeb od zobenog i heljdinog brašna

od Teresa Sommer (@glutenfreie_schwestern)

2024-07-19

Bezglutenski hljeb od zobenog i heljdinog brašna

Gotovo za 80 min.

Vrijeme za pripremu: 20 min.

Vrijeme kuhanja/pečenja: 60 min.

Bez glutena

Hljeb i peciva

Sastojci

Za smjesu tijesta:

  • 450g dmBio zobenih pahuljica bez glutena

  • 100g dmBio heljde

  • 3 jaja

  • 500g nemasnog svježeg sira

  • 1 pakovanje dmBio praška za pecivo

Opcionalno:

  • 1 kašičica chia sjemenki

  • 1 kašičica lanenih sjemenki

Priprema

Za hljeb od zobi i heljde

  1. Korak

    Prvo se zrna heljde prže u tavi na srednjoj temperaturi dok heljda ne počne mirisati i poprimi lagano zlatno smeđu boju.

  2. Korak

    U posebnoj posudi se pažljivo miješaju svježi sir i jaja dok se ne dobije glatka i jednolična smjesa.

  3. Korak

    Ovoj osnovi se zatim dodaju dmBio bezglutenske zobene pahuljice i polovina prethodno prženih dmBio zrna heljde, jedno pakovanje dmBio praška za pecivo i prstohvat soli. Opcionalno, možete dodati i chia sjemenke i lanene sjemenke za dodatne hranjive tvari.

  4. Korak

    Cijela smjesa se temeljito promiješa dok se svi sastojci ravnomjerno ne rasporede. Dobivenu smjesu tijesta zatim stavite u kalup za hljeb i pritisnite ravnomjerno. Preostala polovina prženih zrna heljde se posipa po tijestu kako bi se dobila hrskava površina.

  5. Korak

    Pripremljeno tijesto za hljeb se peče u prethodno zagrijanoj rerni na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa jedan sat.

Odgovarajuće kategorije proizvoda