Bezglutenski hljeb od zobenog i heljdinog brašna
od Teresa Sommer (@glutenfreie_schwestern)
2024-07-19

Gotovo za 80 min.
Vrijeme za pripremu: 20 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 60 min.
Bez glutena
•
Hljeb i peciva
Sastojci
Za smjesu tijesta:
450g dmBio zobenih pahuljica bez glutena
100g dmBio heljde
3 jaja
500g nemasnog svježeg sira
1 pakovanje dmBio praška za pecivo
Opcionalno:
1 kašičica chia sjemenki
1 kašičica lanenih sjemenki
Priprema
Za hljeb od zobi i heljde
Korak
Prvo se zrna heljde prže u tavi na srednjoj temperaturi dok heljda ne počne mirisati i poprimi lagano zlatno smeđu boju.
Korak
U posebnoj posudi se pažljivo miješaju svježi sir i jaja dok se ne dobije glatka i jednolična smjesa.
Korak
Ovoj osnovi se zatim dodaju dmBio bezglutenske zobene pahuljice i polovina prethodno prženih dmBio zrna heljde, jedno pakovanje dmBio praška za pecivo i prstohvat soli. Opcionalno, možete dodati i chia sjemenke i lanene sjemenke za dodatne hranjive tvari.
Korak
Cijela smjesa se temeljito promiješa dok se svi sastojci ravnomjerno ne rasporede. Dobivenu smjesu tijesta zatim stavite u kalup za hljeb i pritisnite ravnomjerno. Preostala polovina prženih zrna heljde se posipa po tijestu kako bi se dobila hrskava površina.
Korak
Pripremljeno tijesto za hljeb se peče u prethodno zagrijanoj rerni na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa jedan sat.