Bezglutenska torta od jagoda
od Lynn Nahde (@maisterwerk)
2024-07-19

Gotovo za 90 min.
Bez glutena
•
Kolači
•
Torte
Sastojci
Za koru od biskvita:
4 jaja čuvana na sobnoj temperaturi
4 kašike vode
Prstohvat soli
100g smeđeg šećera
25g zaslađivača od soka agave
1 pakovanje vanilinog šećera
2 kašike sirupa od bazge
1 kašičica dmBio praška za pecivo
150g dmBio zobenog brašna bez glutena
Puter za kalup za pečenje
Za puding od pistacija i vanilije:
1 pakovanje dmBio praška za pudding od vanilije
1 kašika smeđeg šećera
175ml dmBio zobenog mlijeka bez glutena
80g dmBio otopljene kreme od pistacija
Za uživanje u torti i njenoj kremi:
2 pakovanja dmBio veganskog sredstva za želiranje
100 ml crvenog soka, npr. trešnjinog soka
50g sjeckanih pistacija
50g dmBio otopljene kreme od pistacija
500g jagoda
Priprema
Biskvitna kora:
Korak
Prvo odvojite bjelanjke od žumanjaka i bjelanjke sa solju čvrsto umutite u visokoj posudi dok ne dobijete bjelanjke koje možete dalje zamutiti mikserom.
Korak
Sada umutite žumanjke sa vodom, sirupom od bazge, smeđim šećerom, vanilinim šećerom i agavinim sirupom 5 do 7 minuta dok tekstura ne postane pjenasta.
Korak
Sada pomiješajte bezglutensko zobeno brašno i prašak za pecivo, te postepeno dodajte u smjesu žumanjaka. Neprestano miješajte (oko 5 minuta) kako bi biskvitna smjesa na kraju postala lijepo pjenasta.
Korak
Zatim zagrijte rernu na 180° (gornji i donji grijač) i premažite puterom kalup za biskvitnu smjesu.
Korak
Pažljivo i postepeno umiješajte bjelanjke u biskvitnu smjesu.
Korak
Zatim sipajte smjesu u kalup za kolač i pecite na srednjoj rešetki 20 minuta, dok tijesto ne postane svijetlo zlatno i tvrdo.
Korak
Sada ostavite kolač da se dobro ohladi, a zatim ga pažljivo izvadite iz kalupa.
Za premaz torte:
Korak
Prvo, u loncu lijepo promiješajte preljev za tortu sa 100 ml voćnog soka i kuhajte lagano oko jedne minute.
Korak
Stavite preljev u frižider da se stvrdne.
Korak
Sada pripremite pudding od vanilije prema uputstvu na pakovanju, a u međuvremenu otopite kremu od pistacija. Zatim sklonite lonac sa vatre i umiješajte otopljeni krem od pistacija u još vruću smjesu.
Korak
Pustite pudding da se malo ohladi dok ne postane kremast, ali ne i previše vruć. Povremeno dobro promiješajte kako se ne bi stvorila korica na površini. Ravnomjerno rasporedite ohlađeni puding na biskvitnu koru.
Korak
Operite jagode, osušite ih, uklonite peteljke, narežite na kriške i rasporedite po biskvitnoj kori.
Korak
Pažljivo prelijte čvrsto stvrdnuti preljev za tortu preko jagoda.
Korak
Na kraju, otopite kremu od pistacija i nasjeckajte pistacije. Rasporedite kao dekoraciju po bezglutenskom kolaču od jagoda.