Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Bezglutenska torta od jagoda

od Lynn Nahde (@maisterwerk)

2024-07-19

Bezglutenska torta od jagoda

Gotovo za 90 min.

Bez glutena

Kolači

Torte

Sastojci

Za koru od biskvita:

  • 4 jaja čuvana na sobnoj temperaturi

  • 4 kašike vode

  • Prstohvat soli

  • 100g smeđeg šećera

  • 25g zaslađivača od soka agave

  • 1 pakovanje vanilinog šećera

  • 2 kašike sirupa od bazge

  • 1 kašičica dmBio praška za pecivo

  • 150g dmBio zobenog brašna bez glutena

  • Puter za kalup za pečenje

Za puding od pistacija i vanilije:

  • 1 pakovanje dmBio praška za pudding od vanilije

  • 1 kašika smeđeg šećera

  • 175ml dmBio zobenog mlijeka bez glutena

  • 80g dmBio otopljene kreme od pistacija

Za uživanje u torti i njenoj kremi:

  • 2 pakovanja dmBio veganskog sredstva za želiranje

  • 100 ml crvenog soka, npr. trešnjinog soka

  • 50g sjeckanih pistacija

  • 50g dmBio otopljene kreme od pistacija

  • 500g jagoda

Priprema

Biskvitna kora:

  1. Korak

    Prvo odvojite bjelanjke od žumanjaka i bjelanjke sa solju čvrsto umutite u visokoj posudi dok ne dobijete bjelanjke koje možete dalje zamutiti mikserom.

  2. Korak

    Sada umutite žumanjke sa vodom, sirupom od bazge, smeđim šećerom, vanilinim šećerom i agavinim sirupom 5 do 7 minuta dok tekstura ne postane pjenasta.

  3. Korak

    Sada pomiješajte bezglutensko zobeno brašno i prašak za pecivo, te postepeno dodajte u smjesu žumanjaka. Neprestano miješajte (oko 5 minuta) kako bi biskvitna smjesa na kraju postala lijepo pjenasta.

  4. Korak

    Zatim zagrijte rernu na 180° (gornji i donji grijač) i premažite puterom kalup za biskvitnu smjesu.

  5. Korak

    Pažljivo i postepeno umiješajte bjelanjke u biskvitnu smjesu.

  6. Korak

    Zatim sipajte smjesu u kalup za kolač i pecite na srednjoj rešetki 20 minuta, dok tijesto ne postane svijetlo zlatno i tvrdo.

  7. Korak

    Sada ostavite kolač da se dobro ohladi, a zatim ga pažljivo izvadite iz kalupa.

Za premaz torte:

  1. Korak

    Prvo, u loncu lijepo promiješajte preljev za tortu sa 100 ml voćnog soka i kuhajte lagano oko jedne minute.

  2. Korak

    Stavite preljev u frižider da se stvrdne.

  3. Korak

    Sada pripremite pudding od vanilije prema uputstvu na pakovanju, a u međuvremenu otopite kremu od pistacija. Zatim sklonite lonac sa vatre i umiješajte otopljeni krem od pistacija u još vruću smjesu.

  4. Korak

    Pustite pudding da se malo ohladi dok ne postane kremast, ali ne i previše vruć. Povremeno dobro promiješajte kako se ne bi stvorila korica na površini. Ravnomjerno rasporedite ohlađeni puding na biskvitnu koru.

  5. Korak

    Operite jagode, osušite ih, uklonite peteljke, narežite na kriške i rasporedite po biskvitnoj kori.

  6. Korak

    Pažljivo prelijte čvrsto stvrdnuti preljev za tortu preko jagoda.

  7. Korak

    Na kraju, otopite kremu od pistacija i nasjeckajte pistacije. Rasporedite kao dekoraciju po bezglutenskom kolaču od jagoda.

Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Smeđi šećer – neprerađeni, 500 g; Cijena: 4,40 KM; Osnovna cijena: 0,5 kg (8,80 KM za 1 kg); dm Marka Logo; 4,769 od 5 zvjezdica na 121 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno online, Status sivo Provjerite dostupnost u Vašoj dm prodavniciSmeđi šećer – neprerađeni dmBio
dm Marka Logo
4,40 KM
0,5 kg (8,80 KM za 1 kg)
Dostupno online
Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Zaslađivač od soka agave, 250 ml; Cijena: 5,85 KM; Osnovna cijena: 0,25 l (23,40 KM za 1 l); dm Marka Logo; 4,918 od 5 zvjezdica na 183 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno online, Status sivo Provjerite dostupnost u Vašoj dm prodavniciZaslađivač od soka agave dmBio
dm Marka Logo
5,85 KM
0,25 l (23,40 KM za 1 l)
Dostupno online
Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Burbon vanilin šećer (4x8g), 32 g; Cijena: 2,65 KM; Osnovna cijena: 32 g (8,28 KM za 100 g); dm Marka Logo; 4,81 od 5 zvjezdica na 126 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno online, Status sivo Provjerite dostupnost u Vašoj dm prodavniciBurbon vanilin šećer (4x8g) dmBio
dm Marka Logo
2,65 KM
32 g (8,28 KM za 100 g)
Dostupno online
Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Prašak za pecivo 4x17g, 68 g; Cijena: 1,75 KM; Osnovna cijena: 68 g (2,57 KM za 100 g); dm Marka Logo; 5 od 5 zvjezdica na 15 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno online, Status sivo Provjerite dostupnost u Vašoj dm prodavniciPrašak za pecivo 4x17g dmBio
dm Marka Logo
1,75 KM
68 g (2,57 KM za 100 g)
Dostupno online
Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Zobeno brašno bez glutena, 500 g; Cijena: 3,15 KM; Osnovna cijena: 0,5 kg (6,30 KM za 1 kg); dm Marka Logo; 5 od 5 zvjezdica na 1 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno online, Status sivo Provjerite dostupnost u Vašoj dm prodavniciZobeno brašno bez glutena dmBio
dm Marka Logo
3,15 KM
0,5 kg (6,30 KM za 1 kg)
Dostupno online
Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Puding od vanilije, 105 g; Cijena: 5,65 KM; Osnovna cijena: 105 g (5,38 KM za 100 g); dm Marka Logo; 4,107 od 5 zvjezdica na 140 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno online, Status sivo Provjerite dostupnost u Vašoj dm prodavniciPuding od vanilije dmBio
dm Marka Logo
5,65 KM
105 g (5,38 KM za 100 g)
Dostupno online
Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Zobeni napitak bez glutena, 1 l; Cijena: 3,60 KM; Osnovna cijena: 1 l (3,60 KM za 1 l); dm Marka Logo; 4,712 od 5 zvjezdica na 139 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno online, Status sivo Provjerite dostupnost u Vašoj dm prodavniciZobeni napitak bez glutena dmBio
dm Marka Logo
3,60 KM
1 l (3,60 KM za 1 l)
Dostupno online

Odgovarajuće kategorije proizvoda