Veganski mousse od čokolade
dm drogerie markt
2025-12-22
Gotovo za 20 min.
Vrijeme za pripremu: 20 min.
308 kcal/obrok
Vegansko
•
Brzo i jednostavno
•
Rafinirano i povoljno
•
Desert
•
francusko
Sastojci
za 5 Porcije (5 komada)
za veganski mousse od čokolade
1 tegla dmBio slanutka, 230 g ocijeđene mase
100 g dmBio čokolade Sierra Leone Feine Bitter
1 pakovanje dmBio bourbon vanilije
1 kašičica dmBio soka od limuna
2 kašike dmBio neprerađenog smeđeg šećera
Po 2 kašike dmBio sušenih borovnica i malina (za dekoraciju)
Priprema
veganskog moussea od čokolade
Korak
Slanutak ocijediti, i sačuvati tečnost. Slanutak iskoristiti na neki drugi način.
Korak
Čokoladu isjeckati i pažljivo otopiti na pari (iznad vruće vode). Umiješati bourbon vaniliju i ostaviti da se ohladi do mlake temperature.
Korak
Vodu od slanutka sa sokom od limuna umutiti dok ne postane pjenasta, zatim dodati smeđi šećer i nastaviti mutiti dok ne dobijete čvrst, sjajan „snijeg“ kao zamjena za bjelanca. Taj snijeg pažljivo umiješati u otopljenu čokoladu.
Korak
Sipajte mousse u male zdjelice i ohladite najmanje 3 sata (po mogućnosti preko noći). Ukrasite mrvljenim voćem prije posluživanja.


