Veganski matcha keksići u obliku jelke

dm drogerie markt
2025-12-18

Gotovo za 55 min.
Vrijeme za pripremu: 45 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 10 min.
122 kcal/obrok
Praznično
•
Keksi i kolačići
•
Desert
•
Božić
•
Vegansko
•
Bez glutena
•
Bez laktoze
Sastojci
za 20 Porcije (20 komada)
za veganske matcha keksiće u obliku jelke
50 g dmBio indijskih oraščića
150 g dmBio zobenog brašna bez glutena
50 g dmBio šećera od kokosa
3 kašičice dmBio Matcha čaja
2 prstohvata dmBio Bourbon vanilije u prahu
1 prstohvat soli
1 kašičica dmBio praška za pecivo
1 velika kašika dmBio krem namaza od badema
90 g dmBio kokosovog ulja
100 g dmBio tamne čokolade za ukrašavanje
Priprema
veganskih matcha kolačića u obliku jelke
Korak
Sitno sameljite indijske oraščiće. U jednoj posudi pomiješajte sa zobenim brašnom, šećerom od kokosovog, matcha prahom, bourbon vanilijom, solju i praškom za pecivo. Temeljito umijesite indijske oraščiće, namaz od badema i otopljeno kokosovo ulje. Ostavite tijesto da se hladi 60 minuta.
Korak
Zagrijte rernu na 200°C (gornji/donji grijač) ili 180°C (ventilatorska). Dva pleha za pečenje obložite papirom za pečenje. Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike 4 mm i naprvite jelke. Položite ih na plehove za pečenje. Pecite u rerni 8-10 minuta. Izvadite i ostavite da se potpuno ohlade.
Korak
Otopite tamnu čokoladu na pari (iznad posude s vrućom vodom). Prebacite u malu vrećicu za zamrzivač i odrežite vrlo mali ugao. Ukrasite keksiće i ostavite da se čokolada stvrdne.


