Mousse od čokolade i medenjaka sa prelivom od slanutka

dm drogerie markt
2025-11-07

Gotovo za 100 min.
Vrijeme za pripremu: 20 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 80 min.
660 kcal/obrok
Desert
•
Božić
•
Kolači
•
Praznično
•
Torte
•
Vegansko
Sastojci
za 4 Porcije (4 komada)
Za čokoladni mousse
300 g dmBio čokolade, fina gorka, 70 % Kakao
100 ml dmBio soka od narandže
275 g dmBio paste od indijskih oraščića kao alternativa krem siru
1 kašičica dmBio začina za medenjake
1 kašika dmBio rendane kore od narandže
Voda od slanutka
Za preliv od slanutka
1 EL dmBio cejlonski cimet mljeveni
220 g dmBio slanutak
Priprema
Za čokoladni mousse
korak: Otopiti čokoladu
Čokoladu otopite u posudi. U šerpi zagrijte sok od narandže. Zatim ga umiješajte u otopljenu čokoladu.
korak: Pripremiti čokoladnu kremu
Kremu od indijskih oraščića, začin za medenjake i koru od narandže umiješajte u čokoladnu smjesu.
korak
Slanutak ocijedite, a vodu u kojoj su stajale sačuvajte. Slanutak ostavite po strani. Sačuvanu vodu od umutite u čvrst snijeg od jaja, a zatim je lagano umiješajte u čokoladnu kremu.
korak
Čokoladnu kremu sipajte u male čaše i hladite otprilike 1 sat.
Za preliv od slanutka
korak: Priprema preliva
Zagrijte rernu na 180 °C. U posudi pomiješajte slanutak sa cimetom u prahu. Zatim ih rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni otprilike 20 minuta.
korak
Na kraju, poslužite preko čokoladnog moussea.
Kraj liste
Uživajte u raskošnom čokoladnom mousseu koji spaja bogatstvo ukusa i donosi pravu prazničnu čaroliju. Kremasta baza od indijskih oraščića, narandže i slanutka pruža nevjerovatan gurmanski užitak. Kao savršen kontrast, hrskavi preliv od pečenog slanutka začinjen cimetom unosi dodatnu dimenziju teksture i okusa. Jednostavna priprema omogućava vam da bez muke kreirate desert kojiće oduševiti vas i vaše najmilije!


