Slatki pužići od bundeve sa Pumpkin Spice prelivom

dm drogerie markt
2025-10-24

Gotovo za 50 min.
Vrijeme za pripremu: 20 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 30 min.
905 kcal/obrok
Desert
•
Halloween
•
američko
Sastojci
za 6 Porcije (6 komada)
za tijesto
250 ml dmBio trajnog alpskog mlijeka 3,5 % m.m. + 2 kašike za premazivanje
1 pakovanje dmBio kvasca
75 g dmBio sirovog šećera od šećerne trske
500 g dmBio brašna od spelte tip 630 + još malo za obradu
2 jaja
So
75 g putera + 1 kašika za kalup
za nadjev
100 g putera
100 g sirovog šećera od šećerne trske
1 kašika dmBio Pumpkin Spice začina (začina za pitu od bundeve)
100 g dmBio mljevenih lješnjaka
250 g dmBio pirea od bundeve
1 kašičica dmBio naribane narandžine kore
za preljev
2-3 kašike dmBio sjemenki bundeve
200 g krem sira (običnog)
2 kašike dmBio agavinog sirupa sa "Pumpkin Spice" začinom
Priprema
Slatki pužići od bundeve sa Pumpkin Spice prelivom
korak
Za tijesto, mlijeko zagrijte da bude mlako i pomiješajte ga sa kvascem i šećerom. Mješavinu mlijeka sa kvascem, brašno, 1 jaje i 1 prstohvat soli stavite u zdjelu i mijesite nastavcima za tijesto na mikseru 6-8 minuta.
korak
Puter u malim komadima postepeno umijesite u tijesto. Mijesite dodatnih 5 minuta pri velikoj brzini. Zdjelu prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže 1 sat.
korak
U međuvremenu, za nadjev, pjenasto umutite puter, sirovi šećer od šećerne trske, Pumpkin Spice začin, mljevene lješnjake, pire od bundeve, koru narandže i 1 prstohvat soli žicama za mućenje na mikseru oko 2 minute dok ne postane kremasto.
korak
Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini u pravougaonik (40 x 30 cm). Tijesto premažite nadjevom od bundeve, pri čemu gornju dužu ivicu ostavite slobodnom (širine 3-4 cm).
korak
Lagano pobrašnjenim rukama urolajte tijesto počevši od donje duže strane i gornju ivicu čvrsto pritisnite uz rolat. Rolat velikim, lagano pobrašnjenim nožem izrežite na kriške debljine otprilike 4 cm. Kriške sa malo razmaka poredajte u kalup za pečenje premazan sa malo putera, pokrijte i ostavite da se dižu još 1 sat.
korak
Rernu zagrijte na 180 stepeni. Preostalo jaje umutite sa 2 kašike mlijeka. Pužiće premažite smjesom i pecite u zagrijanoj rerni na srednjoj rešetki 25-30 minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
korak
U međuvremenu, za preljev (topping), sjemenke bundeve ispržite u vrućoj tavi bez masnoće dok ne dobiju svijetlosmeđu boju, a zatim ostavite da se ohlade. Krem sir, agavin sirup sa "Pumpkin Spice" začinom i 1 prstohvat soli kremasto umutite. Sjemenke bundeve grubo nasjeckajte.
korak
Pužiće izvadite iz rerne i ostavite sa strane da se ohlade. Zatim ih premažite prelivom od krem sira i pospite nasjeckanim sjemenkama bundeve.
Kraj liste


