Halloween slatka pita
od Verena
2024-10-08
Gotovo za 80 min.
Vrijeme za pripremu: 60 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 20 min.
Halloween
•
Praznično
•
Zalogajčići
Sastojci
Za tijesto
250 g dmBio pšeničnog brašna tip 550
125 g putera
3 kašike dmBio sirovog šećera
Prstohvat soli
50 ml hladne vode
Za fil
200 g dmBio jabukovog pirea s kajsijom
5 kašika dmBio javorovog sirupa razreda C
2 pakovanja dmBio Bourbon vanile
1 kašika kukuruznog skroba
Za završnicu
1 jaje
3 kašike dmBio grožđica (po želji više ili manje)
1 pakovanje dmBio Bourbon vanilin šećera
2 kašike dmBio sirovog šećera
Priprema
Za tijesto
Korak
Sve sastojke umijesite u tijesto.
Korak
Tijesto umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider najmanje 30 minuta.
Za fil
Korak
Otprilike 2/3 jabukovog pirea stavite u lonac, dodajte javorov sirup i vanilin šećer, dobro promiješajte i zagrijte.
Korak
Preostalu trećinu pirea zamutite s 1 kašikom kukuruznog skroba i umiješajte u zagrijani jabukov pire.
Korak
Skinite lonac sa vatre i ostavite da se ohladi.
Za završnicu
Korak
Zagrijte rernu na 180°C (gore-dole) i obložite dva pleha papirom za pečenje.
Korak
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od oko 3 mm.
Korak
S nožem i šablonom od kartona u obliku bundeve izrežite dvije jednake bundeve.
Korak
Polovine izrezanih bundeva stavite na plehove za pečenje.
Korak
Na obje polovine bundeve rasporedite 2-3 kašike jabukovog pirea i grožđice, pazeći da na ivicama ostavite nekoliko milimetara praznog prostora.
Korak
Umutite jaje i premažite slobodne ivice njime.
Korak
Na drugoj polovini izrezanih bundeva urežite lica čudovišta ili uzorke.
Korak
Stavite izrezanu polovinu bundeve na donju polovinu. Pritisnite preklopljene ivice zajedno i pritisnite viljuškom.
Korak
Površinu premažite umućenim jajetom.
Korak
Jedno pakovanje vanilin šećera pomiješajte sa 2 kašike sirovog šećera i rasporedite ga po površini premazanoj jajetom.
Korak
Pecite pite 20 minuta na srednjem nivou rerne.








