Halloween slatka pita
od Verena
2024-10-08

Gotovo za 80 min.
Vrijeme za pripremu: 60 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 20 min.
Halloween
•
Praznično
•
Zalogajčići
Sastojci
Za tijesto
- 250 g dmBio pšeničnog brašna tip 550 
- 125 g putera 
- 3 kašike dmBio sirovog šećera 
- Prstohvat soli 
- 50 ml hladne vode 
Za fil
- 200 g dmBio jabukovog pirea s kajsijom 
- 5 kašika dmBio javorovog sirupa razreda C 
- 2 pakovanja dmBio Bourbon vanile 
- 1 kašika kukuruznog skroba 
Za završnicu
- 1 jaje 
- 3 kašike dmBio grožđica (po želji više ili manje) 
- 1 pakovanje dmBio Bourbon vanilin šećera 
- 2 kašike dmBio sirovog šećera 
Priprema
Za tijesto
- Korak - Sve sastojke umijesite u tijesto. 
- Korak - Tijesto umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider najmanje 30 minuta. 
Za fil
- Korak - Otprilike 2/3 jabukovog pirea stavite u lonac, dodajte javorov sirup i vanilin šećer, dobro promiješajte i zagrijte. 
- Korak - Preostalu trećinu pirea zamutite s 1 kašikom kukuruznog skroba i umiješajte u zagrijani jabukov pire. 
- Korak - Skinite lonac sa vatre i ostavite da se ohladi. 
Za završnicu
- Korak - Zagrijte rernu na 180°C (gore-dole) i obložite dva pleha papirom za pečenje. 
- Korak - Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od oko 3 mm. 
- Korak - S nožem i šablonom od kartona u obliku bundeve izrežite dvije jednake bundeve. 
- Korak - Polovine izrezanih bundeva stavite na plehove za pečenje. 
- Korak - Na obje polovine bundeve rasporedite 2-3 kašike jabukovog pirea i grožđice, pazeći da na ivicama ostavite nekoliko milimetara praznog prostora. 
- Korak - Umutite jaje i premažite slobodne ivice njime. 
- Korak - Na drugoj polovini izrezanih bundeva urežite lica čudovišta ili uzorke. 
- Korak - Stavite izrezanu polovinu bundeve na donju polovinu. Pritisnite preklopljene ivice zajedno i pritisnite viljuškom. 
- Korak - Površinu premažite umućenim jajetom. 
- Korak - Jedno pakovanje vanilin šećera pomiješajte sa 2 kašike sirovog šećera i rasporedite ga po površini premazanoj jajetom. 
- Korak - Pecite pite 20 minuta na srednjem nivou rerne. 








