Rođendani su slatki – uz Schwartzwald tortu by Harry Cooper
Rođendani jednostavno ne idu bez torte i slastica! A za naš 15. jubilarni rođendan, food-bloger Hajrudin Šišić, poznatiji kao Harry Cooper (@harrycoop.er), pripremio je ukusnu Schwartzwald tortu!
Jednostavni recept uz dmBio sastojke – slatki rođendan za poželjeti!

Potrebno je:
- 5 jaja
- 100 g dmBio smeđeg šećera
- 125 ml istopljenog putera
- 100 g dmBio pšeničnog brašna
- 90 g dmBio kakaa u prahu
- 8 g dmBio praška za pecivo
- 800 ml vrhnja za kreme
- 1 pakovanje dmBio burbon vanilin šećera
- 400 g dmBio marmelade od višnje
- 100 g dmBio tamne čokolade
Priprema:
U dubokoj posudi pjenasto umutiti jaja sa smeđim šećerom. Potom postepeno dodavati brašno, kakao u prahu i prašak za pecivo. Smjesu za biskvit preliti u papirom obložen kalup promjera 22 cm i peći 40 minuta na 180 stepeni.
Nakon pečenja biskvit izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi. Potom podijeliti i prerezati na tri jednaka dijela. Također pripremiti kremu od vrhnja uz dodatak burbon vanilin šećer.
Svaki biskvit premazati marmeladom, potom i kremom. Na kraju kremom dekorisati cijelu tortu te dodatno ukrasiti usitnjenom, tamnom čokoladom.
Tortu podijeliti na 8 ili 12 dijelova te shodno broju na vrhu tortu dekorisati mrvicama čokolade i svježim višnjama.