Od slanog namaza do deserta, tri jednostavna i brza recepta by Harry Cooper
Ubrzan tempo života i manjak vremena su vam izgovor za donošenje pogrešnih odluka u ishrani? Donosimo vam tri brza i jednostavna recepta, s kojima izgovora nema!
Pasta od leće u veganskom bolonjez sosu
Sigurno ste se bezbroj puta do sada odrekli paste, baš onda kada biste slasno uživali u njoj, a sve zbog njenog i ne tako zdravog sastava. Jeste li znali da postoji zdravija varijanta paste i da bez grižne savjesti možete uživati u isprobavanju paste na različite načine. Mi vam donosimo samo jedan od prijedloga kako da pastu od leće spremite i kombinujete sa veganskim bolonjez sosom. Na vama je svakako da posjetite najbližu dm prodavnicu i na dmBio polici izaberete sos po vlastitom ukusu.
Za ovaj recept vam je potrebno:
100 g tjestenine od crvene leće
350 ml dmBio veganskog bolonjez sosa
1 kašika dmBio maslinovog ulja
0,5 l vode
1 mala kašika soli
svježi začini (bosiljak, peršun, ruzmarin)
Priprema:
U dubokoj šerpi zagrijati vodu do ključanja. Potom dodati malo soli i tjesteninu od leće te kuhati tjesteninu 6-8 minuta. U međuvremenu zagrijati tavu s malo maslinovog ulja i dodati dmBio veganski bolonjez sos i zagrijati na srednje visokoj temperaturi. Sačuvati 100 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala te dodati vodu zajedno sa tjesteninom u sos. Po želji dodatno začiniti i nastaviti kuhati 2-3 minute dok se ne dobije gust sos.
Humus s krekerima
Zdravi doručak vam još uvijek predstavlja problem? Nemate ideju kako izbjeći klasične ideje za doručak i kako dan započeti sa zdravim navikama. Humus je namaz koji pruža više vitamina i minerala od bilo kojeg drugog namaza. Također je lako probavljiv i dobar izvor kalcija. Kako biste bili sigurni da je vaš namaz napravljen sa najkvalitetnijim sastojcima, uložite svoje vrijeme u hand made humus kod kuće.
Ono što će vam biti potrebno od sastojaka:
350 dmBio slanutka
2 velike kašike sjemenki susama
1 limun ili dmBio sok od limuna
50 ml dmBio maslinovog ulja
prstohvat soli
dmBio krekeri od spelte
svježi peršun
Priprema:
dmBio slanutak, bez vode, dodati u blender. Slanutku dodati prstohvat soli, sjemenke susama ili tahini pastu, maslinovo ulje i sok limuna. Potom sve blendati 4-5 minuta dok se ne dobije kremasta tekstura, po želji dodati maslinovog ulja ili začina. Humus prebaciti u posudu i dodatno preliti s malo maslinovog ulja, dekorisati sjemenkama susama i svježim peršunom. Humus servirati uz dmBio krekere od spelte.
Crumble od jabuka
U kuhinji vam već danima stoje jabuke pored kojih ukućani samo prolaze kao da ne postoje i ne znate šta ćete s njima? Do sada ste sigurno isprobali sve one silne recepte za klasične pite i kolače s jabukama? No jeste li isprobali crumble od jabuka? Slasnu deliciju, koja ne samo da će vas zasladiti već je i zdravija verzija slatkiša.
Sastojci za crumble od jabuka:
2 velike slatke jabuke
4-5 velikih kašika dmBio zobenih pahuljica
40 g dmBio badema ili lješnjaka
50 g putera
5 g dmBio cimeta
1 velika kašika dmBio agava sirupa
Priprema:
Jabuke oguliti i izrezati na manje kockice, potom prebaciti u željeni kalup za pečenje i izmiješati s malo cimeta. U dubokoj posudi izmiješati dmBio zobene pahuljice, dmBio agava sirup, istopljen puter, dmBio cimet i sitno sjeckane dmBio lješnjake ili bademe.
Smjesu od zobenih pahuljica staviti preko jabuka i blago utisnuti. Crumble staviti u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni C° i peći 20 minuta. Nakon pečenja po želji dodati kuglu sladoleda od vanilije.