Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Od slanog namaza do deserta, tri jednostavna i brza recepta by Harry Cooper

Ubrzan tempo života i manjak vremena su vam izgovor za donošenje pogrešnih odluka u ishrani? Donosimo vam tri brza i jednostavna recepta, s kojima izgovora nema!

Pasta od leće u veganskom bolonjez sosu

Sigurno ste se bezbroj puta do sada odrekli paste, baš onda kada biste slasno uživali u njoj, a sve zbog njenog i ne tako zdravog sastava. Jeste li znali da postoji zdravija varijanta paste i da bez grižne savjesti možete uživati u isprobavanju paste na različite načine. Mi vam donosimo samo jedan od prijedloga kako da pastu od leće spremite i kombinujete sa veganskim bolonjez sosom. Na vama je svakako da posjetite najbližu dm prodavnicu i na dmBio polici izaberete sos po vlastitom ukusu.

Recepti pasta

Za ovaj recept vam je potrebno:

100 g tjestenine od crvene leće

350 ml dmBio veganskog bolonjez sosa

1 kašika dmBio maslinovog ulja

0,5 l vode

1 mala kašika soli

svježi začini (bosiljak, peršun, ruzmarin)

Priprema:

U dubokoj šerpi zagrijati vodu do ključanja. Potom dodati malo soli i tjesteninu od leće te kuhati tjesteninu 6-8 minuta. U međuvremenu zagrijati tavu s malo maslinovog ulja i dodati dmBio veganski bolonjez sos i zagrijati na srednje visokoj temperaturi. Sačuvati 100 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala te dodati vodu zajedno sa tjesteninom u sos. Po želji dodatno začiniti i nastaviti kuhati 2-3 minute dok se ne dobije gust sos.

Humus s krekerima

Zdravi doručak vam još uvijek predstavlja problem? Nemate ideju kako izbjeći klasične ideje za doručak i kako dan započeti sa zdravim navikama. Humus je namaz koji pruža više vitamina i minerala od bilo kojeg drugog namaza. Također je lako probavljiv i dobar izvor kalcija. Kako biste bili sigurni da je vaš namaz napravljen sa najkvalitetnijim sastojcima, uložite svoje vrijeme u hand made humus kod kuće.

Recept humus

Ono što će vam biti potrebno od sastojaka:

350 dmBio slanutka

2 velike kašike sjemenki susama

1 limun ili dmBio sok od limuna

50 ml dmBio maslinovog ulja

prstohvat soli

dmBio krekeri od spelte

svježi peršun

Priprema:

dmBio slanutak, bez vode, dodati u blender. Slanutku dodati prstohvat soli, sjemenke susama ili tahini pastu, maslinovo ulje i sok limuna. Potom sve blendati 4-5 minuta dok se ne dobije kremasta tekstura, po želji dodati maslinovog ulja ili začina. Humus prebaciti u posudu i dodatno preliti s malo maslinovog ulja, dekorisati sjemenkama susama i svježim peršunom. Humus servirati uz dmBio krekere od spelte.

  1. Recept humus
  2. Recept humus
  3. Recept humus
  4. Recept humus
  5. Recept humus

Kraj liste

Crumble od jabuka

U kuhinji vam već danima stoje jabuke pored kojih ukućani samo prolaze kao da ne postoje i ne znate šta ćete s njima? Do sada ste sigurno isprobali sve one silne recepte za klasične pite i kolače s jabukama? No jeste li isprobali crumble od jabuka? Slasnu deliciju, koja ne samo da će vas zasladiti već je i zdravija verzija slatkiša.

Recept crumble

Sastojci za crumble od jabuka:

2 velike slatke jabuke

4-5 velikih kašika dmBio zobenih pahuljica

40 g dmBio badema ili lješnjaka

50 g putera

5 g dmBio cimeta

1 velika kašika dmBio agava sirupa

Priprema:

Jabuke oguliti i izrezati na manje kockice, potom prebaciti u željeni kalup za pečenje i izmiješati s malo cimeta. U dubokoj posudi izmiješati dmBio zobene pahuljice, dmBio agava sirup, istopljen puter, dmBio cimet i sitno sjeckane dmBio lješnjake ili bademe.

Smjesu od zobenih pahuljica staviti preko jabuka i blago utisnuti. Crumble staviti u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni C° i peći 20 minuta. Nakon pečenja po želji dodati kuglu sladoleda od vanilije.

  1. Recept crumble
  2. Recept crumble
  3. Recept crumble
  4. Recept crumble

Kraj liste