Veganske alternative za kuhanje
Vegansko vrhnje kao ukusna, biljna alternativa
Veganska prehrana trenutno je veoma popularna, a ponuda biljnih alternativa životinjskim namirnicama se neprekidno širi. Kako vi kao vegan ne biste morali odustati od užitaka za nepce, možete se osloniti na veganske alternative prilikom kuhanja i pečenja. Otkrijte na dm online shopu asortiman veganske alternative za kuhanje i učinite svoje sljedeće jelo pravim ukusnim doživljajem.
Koje vrste se koriste za šta?
Kod biljnih alternativa za kuhanje danas postoji dobra ponuda. Među najčešćim proizvodima su:
- Veganska alternativa za kuhanje od soje: Krema od soje može se jednostavno koristiti kao obično vrhnje. Prikladna je za pripremu toplih i hladnih jela, a može se koristiti i za pečenje i kuhanje.
- Veganska alternativa za kuhanje od zobi: Ova alternativa na bazi zobi ima blago slatkast ukus žitarica i više je pogodna za upotrebu na šporetu nego u rerni, jer se ne može umutiti.
- Veganska alternativa za kuhanje od spelte: Ova veganska krema slična je vrhnju od zobi i može se koristiti na sličan način. Ima blagi ukus žitarica.
- Veganska alternativa za kuhanje od riže: Kao alternativa vrhnju od kravljeg mlijeka, rižina krema bolje se koristi za pečenje nego za kuhanje, jer je manje kremasta u poređenju s drugim alternativama pavlaci.
- Kokosova krema: Zbog izraženog ukusa ove alternative vrhnju, posebno je pogodna za slatka jela i deserte, ali se može koristiti i za obogaćivanje mnogih slanih recepata, poput povrtnog curryja.
U osnovi, veganske alternative možete tretirati kao pravo vrhnje i koristiti ih za kuhanje, a prilikom korištenja biljnog vrhnja ne morate obratiti posebnu pažnju. U našim inspiracijama pronaći ćete mnoge veganske recepte koji čekaju da ih pripremite.
Ovim se ističe vegansko vrhnje
Slično kao i biljni napici, veganske alternative vrhnju imaju mnoge prednosti u odnosu na životinjske proizvode. Često je vegansko vrhnje s manje masti, bez holesterola i, u nekim slučajevima, kao što su soja, kokos i rižina pavlaka, bez glutena. Kupci sa celijakijom koji žele da se hrane bez životinjskih proizvoda mogu uživati u različitim oblicima veganskog vrhnja. Pored toga, biljna varijanta je bez laktoze, što je čini privlačnom alternativom za osobe sa intolerancijom na laktozu. Različite alternative vrhnju takođe sadrže manje zasićenih masnih kiselina, zbog čega su generalno često bolji za organizam od životinjskog vrhnja.
Veganski šlag – da li je to moguće?
Slično kao šlag vrhnje od kravljeg mlijeka, i vegansko vrhnje se može umutiti. Međutim, to obično funkcioniše samo sa proizvodima koji su za to deklarisani. Ovi proizvodi sadrže određene dodatke koji olakšavaju mućenje i stabilizuju vrhnje. Posebno su optimalne alternative na bazi kokosa, riže ili soje. Vegansko vrhnje mora se čuvati na hladnom i na kraju se obrađuje mikserom – i šlag vrhnje je gotovo! Ako volite malo slađi ukus, možete dodati malo šećera. Sada se može koristiti u desertima ili kao prilog kolačima i sličnim jelima.
Zašto biste trebali razmotriti vegansku ishranu
Prelazak na potpuno vegansku ishranu može se nekima činiti teškim, ali odricanje od životinjskih proizvoda se isplati. Veganska ishrana može pozitivno utjecati na organizam, jer se unosi manje zasićenih masnih kiselina i holesterola. Suprotno mnogim predrasudama, ovakav način života nije automatski povezan s nedostatkom važnih nutrijenata – uravnotežena ishrana čini razliku. U dm-u su veganske namirnice jasno označene, pa ih možete lako prepoznati – nećete morati dugo tražiti odgovarajuće sastojke za vaš veganski recept.
Dajte biljnim alternativama šansu i isprobajte vegansko vrhnje sa dm online shopa. Ko zna? – Možda vam se svidi! Takođe, otkrijte mnoge druge biljne proizvode kod nas: od alternativa mlijeku do zamjene za meso.