Kako izbjeći bacanje namirnica?
Evo nekoliko ideja za pripremu jela od ostataka za održiv način života i uštedu novaca

dm drogerie markt
Vrijeme čitanja 4 min.
•
2024-01-30

Ne bacajte namirnice – kupujte pametno
Najvažnije pravilo kako izbjeći bacanje namirnica je imati dobar pregled vlastite smočnice i dobro organizirati kupovinu. To vam omogućuje da na vrijeme potrošite namirnice čiji rok trajanja uskoro ističe i kupite samo ono što vam je potrebno u vidu svježih i potrebnih namirnica. Osnovne zalihe brašna, šećera ili krompira ionako bi uvijek trebale biti u kući. Jednostavan popis za kupovinu važan je kako ne biste kupili ništa nepotrebno ili u prekomjernoj količini. Nabavite samo ono što je na popisu i budite oprezni s posebnim akcijama i razmislite možete li doista koristiti veće ponuđene količine.
Kako pravilno čuvati namirnice
Dobro promišljena kupovina nije dovoljna. Ispravno skladištenje namirnica pomaže da ostanu svježe što je duže moguće – a zatim, naravno, da ih ne morate bacati. To konkretno znači:
- U kutiju za hljeb stavite hljeb, kukuruz iz otvorene konzerve spremite u stare staklenke za pekmez, sir zamotajte u prianjajuću foliju.
- Spremite nove proizvode nazad, namirnice koje želite potrošiti trebale bi stajati naprijed na dobro vidljivom mjestu.
- Konzerviranu i smrznutu hranu označite datumom.
- Održavajte smočnicu čistom kako biste spriječili širenje štetnika.
Kako pripremiti jela od ostataka i obraditi ih
Živimo u izobilju. Često jedemo ono što želimo, a ne ravnamo se po roku trajanja. To nije dobar način da se izbjegne bacanje namirnica. Ako želite živjeti održivo i očuvati resurse, trebate slijediti samo dva savjeta:
- Najprije konzumirajte starije namirnice
- Uključite ostatke hrane kada planirate pripremu jela.
Online dijeljenje hrane kako biste izbjegli bacanja namirnica
Pun frižider neposredno prije godišnjeg odmora? Kupovali ste za gozbu, ali gosti nisu došli? Je li vrtna žetva ove godine bila posebno dobra? Ili su vam oči jednostavno bile veće od mjesta u frižideru kada ste išli u kupovinu? Kako ne biste morali bacati te namirnice, razne web stranice nude rješenje za vaš problem. Jednom kada se prijavite, u bilo kojem trenutku možete ponuditi namirnice besplatno online.
U raznim gradovima također postoje slobodno dostupni frižideri koji se mogu napuniti u bilo koje vrijeme, a namirnice se uzimaju besplatno.
Cilj udruga za dijeljenje hrane je podržati ljude da ne bacaju namirnice, općenito ih potaknuti da više cijene hranu i podići svijest o toj temi.
Priprema jela od ostataka – let’s party!
Nedjelja je navečer, frižider je poluprazan i ostalo je samo nekoliko ostataka hrane. I pitate se: Šta sada skuhati? Možda je i drugima tako. Spontano pošaljite nekoliko poruka prijateljima i pozovite ih da zajedno skuhate jelo od ostataka. Ko zna, možda ovo preraste u pravu zabavu dok pripremate jelo od ostataka. Svako donese nešto iz svog frižidera što je blizu isteku roka ili možda nije baš toliko svježe, ali je još uvijek dobro, i onda zajedno krenete kuhati. Tako ćete sigurno dobiti odlične recepte za pripremu jela od ostataka i ukusne obroke. Ima smisla i zabavno je.
Dodatni savjeti kako izbjeći bacanje namirnica
Prije odlaska u kupovinu razmislite koliko često i šta biste željeli jesti sljedećih nekoliko dana.
Izbjegavajte sedmičnu kupovinu na veliko. Umjesto toga, ako vam vrijeme dopušta, idite u kupovinu nekoliko puta sedmično. Tako uvijek imate svježu robu u kući, a kupovina ostaje pregledna.
Kako pravilno skladištiti namirnice. Voće, povrće ili hljeb tada će trajati duže. Savjete o tome možete pronaći, primjerice, u uputama za upotrebu vašeg frižidera.
Oslonite se na svoja čula i zdrav razum. Rok trajanja samo definira vrijeme do kada se hrana može najmanje čuvati. Mnoge se namirnice mogu sigurno konzumirati čak i nakon što je datum prošao i ne moraju se bacati.
Ako vam je ostalo hrane od ručka, zamrznite ostatke ili ih spremite u frižider na dan-dva i iskoristite ih da drugi dan skuhate nešto novo. Ostatke oplemenite povrćem, primjerice, od ostataka krompira pripremite pečeni krompir ili od ostataka riže napravite ukusnu salatu od riže.
Posebno praktično: Zamrznite hljeb. Zamrznite polovinu hljeba ili tost hljeba odmah nakon kupovine – kako biste uvijek imali svjež hljeb kod kuće.
Imate li još pitanja?
Kako ne bacati namirnice?
Kako ne bacati namirnice?
Kupujte samo ono što vam je potrebno i nemojte biti u iskušenju pred velikim akcijskim ponudama. Vrlo je korisno koristiti popis za kupovinu, na koji prije odlaska u kupovinu napišite sve što vam je stvarno potrebno.
Zašto ne biste trebali bacati namirnice?
Zašto ne biste trebali bacati namirnice?
Bacati hranu znači rasipati vrijedne resurse. Oni koji odluče ne bacati hranu daju važan doprinos očuvanju resursa – a ujedno štite i vlastiti novčanik.
Kako možete izbjeći bacanje namirnica?
Kako možete izbjeći bacanje namirnica?
Misao vodilja je priprema jela od ostataka. Namirnice kojima je istekao rok obično se još uvijek mogu vrlo dobro iskoristiti, a ostatke od ručka možete spremiti u frižider na dan ili dva i zatim pripremiti nova jela. Potrebna je samo mašta!
Kako izbjeći ostatke hrane?
Kako izbjeći ostatke hrane?
Kako ne biste morali bacati namirnice, pokušajte izbjeći da vam ostane hrane. Kuhajte promišljeno i količine prilagodite broju ljudi koji će jesti.
Šta možete učiniti s ostacima hrane?
Šta možete učiniti s ostacima hrane?
Priprema jela od ostataka je u trendu. Uzmite ono što je ostalo od obroka i doradite to drugim sastojcima. Tako se od ostataka krompira mogu pripremiti pljeskavice od krompira, a od ostataka riže može se napraviti ukusna salata od riže, a roštilj koji niko nije htio možete pretvoriti u varivo od povrća s kobasicama itd.
Kako postupasti s ostacima?
Kako postupasti s ostacima?
Ostaci hrane su resursi i imaju puno potencijala da ponovo igraju važnu ulogu na vašem tanjiru. Izbjeći bacanje namirnica važan je dio održivog načina života i trebalo bi svima nama predstavljati nešto što se podrazumijeva.