Recept: Čokolada u zdjeli i granola s bademima i medom
Ukusan doručak zbog kojeg započinjemo dan s puno energije i dobrog raspoloženja!
Šta ima bolje ujutro od mirisa svježe pečene granole s medom, cimetom i bademima. Ovaj hrskavi musli spreman je za manje od 45 minuta i idealan je dodatak kremastoj čokoladnoj smjesi.

Sastojci za granolu:
450 g dmBio zobenih pahuljica
150 g dmBio susama
100 g dmBio badema
3 male kašike dmBio kakaa
1 pakovanje dmBio vanilin šećera
1 mala kašika cimeta
100 g dmBio kokosovog ulja
100 g dmBio meda
Priprema granole (za jednu tepsiju)
- Zagrijati rernu na temperaturi od 160 ° C. Tepsiju obložiti papirom za pečenje.
- U loncu na laganoj vatri istopiti kokosovo ulje i med. Sklonite s vatre.
- Pomiješati zobene pahuljice, susam, bademe, kakao prah, vanilin šećer i cimet u velikoj zdjeli. Dodati istopljeno kokosove ulje i med pa sve dobro promiješati.
- Ravnomjerno rasporedite masu na papir za pečenje i istu malo utapkajte.
- Peći u prethodno zagrijanoj rerni ukupno 25 minuta.
- Nakon 15 minuta pečenja, granolu većom kašikom lagano izmiješati. Za jednak rezultat pečenja, okrenuti tepsiju tako da stražnja strana bude naprijed.
- Čim granola od badema i meda poprimi svijetlu boju, isključiti rernu i izvaditi tepsiju.
- Ponovo pritisnuti masu i ostaviti da se potpuno ohladi prije nego što se razdijeli na komade. Na taj način, granola ostaje pomalo ljepljiva i dobiju se veliki, hrskavi komadi.
- Staviti potpuno ohlađeni musli u hermetičku posudu i iskoristiti ga u roku od 1-2 sedmice.
Sastojci za čokoladnu smjesu u zdjeli i preljev (za 2 osobe)
Sastojci za čokoladu smjesu u zdjeli:
2 banane (smrznute ili svježe)
2 kašike dmBio bademovog putera
50 g dmBio zobenih pahuljica
3 kašike dmBio kakaa
100 ml dmBio zobenog napitka
Preljev:
Granola od badema i meda
dmBio smeđi bademov puter
dmBio tamna čokolada 70%, izrezana na komade
svježe bobičasto voće
Priprema
Staviti sve sastojke za smoothie u blender i polako pojačati blender na najveću snagu. Blendati tako jednu minutu dok se ne dobije kremasta struktura. Po potrebi, dodati zobeno mlijeko ako je smoothie previše gust.
Podijeliti čokoladni smoothie u dvije zdjele. Dodati granolu, malo bademovog putera, komadiće čokolade i svježe bobičasto voće.
Kraj liste