Praznična gozba
Zajedništvo i puno dobre hrane, to je ono što praznike čini tako posebnim. A kako naši kuhinjski vilenjaci ove godine ne bi imali toliko posla s pripremom jelovnika, evo malog prijedloga za „čarobnu gozbu".
Predjelo
Štajerska krem supa od bundeve
Sastojci za 10 osoba
- 2 supene kašičice dmBio ulja od repice
- 4 kockice dmBio povrtnog temeljca
- 50 g dmBio sjemenki bundeve
- 1 ½ komada luka
- 1 Hokkaido bundeva (otprilike 1,5 kg)
- 2 l vode
- prstohvat soli, papar
Osim toga:
- Lonac
- Štapni mikser
Priprema:
Nasjeckati luk na sitne komadiće. Izdubiti bundevi i izrežite na velike kockice s korom. Pecite luk i bundevu u loncu s uljem, začinite solju i paprom. Zatim ubacite povrtne kocke, sve prelijte vodom i kuhajte oko 35 minuta. Nakon toga pasirajte smjesu ručnim blenderom i začinite po želji. Na vrhu radi dekoracije pospite nasjeckane sjemenke bundeve prilikom posluživanja.
Profi sajvet: Radi jednostavnosti i boljeg okusa savjetujemo Vam da supu napravite dan ranije.
Glavno jelo
Opcija 1 (meso): Goveđi ragu s palentom i divljim brusnicama
Sastojci za 10 osoba:
- 2 supene kašičice dmBio ulja od repice
- 100 g dmBio paste od paradajza
- 1⁄2 l dmBio sok od grožđa
- Smjesa brašna i vode (50 g brašna i malo vode)
- 220 g divljih brusnica
- 750 g (1,5 kg) dmBio palente
- 1 supena kašičica dmBio senfa
- 3 dmBio kocke povrtnog temeljca
- 2,2 – 2,5 kg govedine
- 2 glavice luka
- 1/4 celera
- 2 mrkve
- 10 cm poriluka
- Prstohvat soli, papar
- 3 bobice smreke
- 1 lovorov list
- 50 g vlasac
- 21⁄4l vode
- 50 g maslac
Osim toga:
- 2 lonca, tava
Priprema:
- korak – umak :
Luk, celer, poriluk i mrkvu narežite na manje kockice i pržite ih u loncu s uljem. Zatim dodajte pastu od paradajza i pecite još 5 minuta. Zatim dodajte sok od grožđa i kuhajte dok se smjesa nije prepolovila. Na kraju ulijte vodu i dodajte kocke povrtnog temeljca, dodajte bobice smreke i lovor. - korak – meso:
Meso posolite, dodajte papra i senfa. Nakon toga meso ide u tavu s malo ulja i naglo ga prepržite. - koraka – miješanje sastojaka:
U umak dodajte zapečeno meso i pirjajte oko 1 sat i 45 minuta. Kad je meso mekano, uzavreli umak zgusnite smjesom brašna i vode (promiješajte smjesu do kremaste konzistencije).
Profi savjet: Radi jednostavnosti i bolje okusa savjetuje se priprema ragua (koraci 1 do 3) dan ranije. - korak – palenta:
Zagrijte vodu i maslac, dodajte sol, papar i polako umiješajte palentu prije nego što smjesa prokuha. Pustite da se smjesa krčka otprilike 10 minuta. - korak – serviranje:
Tri do četiri komada mesa s umakom i prikladnom porcijom palente idu po osobi. Na kraju možete tanjir ukrasiti brusnicama i vlascem.
Glavno jelo
Opcija 2 (Vegetarijanski): Spaghetti Bolognese s crvenom lećom
Sastojci za 10 osoba:
- 1 kg dmBio špageta
- 2 supene kašičice dmBio ulja od repice
- 3 dmBio kocke povrtnog temeljca
- 200 g dmBio crvene leće
- 100 g dmBio paste od paradajza
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1⁄4 celera
- 10 cm poriluk
- Prstohvat soli, papar
- 1 čajna kašičica dmBio talijanskog bilja i začina
- 1,5 l vode
- 50 - 100 g naribanog sira
- 50 g peršina
Osim toga:
- 2 lonca
Priprema:
- korak – leće:
Leće ostaviti u vodi otprilike 1,5 sat. - korak – priprema umaka:Luk, celer, poriluk i mrkvu sitno nasjeckajte na kockice i pecite u loncu s uljem. Dodajte pastu od paradajza, mješavinu bilja i začina te sol, papar, češnjak zgnječite i ubacite u smjesu te pecite sve zajedno još 5 minuta. Zatim dodajte kockice povrtnog temeljca i vodu. Sad procijedite leću, dodajte umak i pirjajte oko 25 minuta.
Profi savjet: Za jednostavnost i bolji okus, umak (korak 1 i 2) pripremite dan ranije. - korak – špageti:
Špagete kuhajte u 5 litara slane vode 8-10 minuta dok ne postanu al dente. - posluživanje:
Na tanjir postavite odgovarajuću porciju tjestenine sa prilogom te na to dodajte ribani sir i peršin.
Desert
Mousse od čokolade
Sastojci za 10 osoba:
- 2 1⁄2 supene kašičice dmBio Bourbon vanilinog šećera
- 500 g dmBio tamne čokolade
- 12 jaja
- Prstohvat soli
Osim toga:
- Mikser
- Lonac
Priprema:
Važno: Čokoladni mousse trebao bi se dan prije pripremiti, jer se mora ostaviti da miruje preko noći
- korak – čokolada:
Čokoladu usitnite na male komadiće i polako topite u vodenoj kupelji (vodena kupelj: posuda s čokoladom iznad lonca s kipućom vodom) - korak – odvajanje jaja:
U bjelanjke dodajte prstohvat soli i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Žumanjke umutite s vanilinim šećerom i mikserom otprilike 10 minuta. - korak – miješanje smjesa:
U kremu od jaja, po kašiku, dodajite mlaku, tečnu čokoladu. Čokolada ne smije biti prevruća, inače će se jaja zgrušati. Na kraju, viljuškom staviti čvrsto umućene bjelanjke i staviti u hladnjak preko noći. - korak – serviranje:
Poslužite u malim zdjelicama ili kao „knedle“ na tanjiru.
Kraj liste


