Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Praznična gozba

Zajedništvo i puno dobre hrane, to je ono što praznike čini tako posebnim. A kako naši kuhinjski vilenjaci ove godine ne bi imali toliko posla s pripremom jelovnika, evo malog prijedloga za „čarobnu gozbu".

Praznična gozba

Predjelo

Štajerska krem supa od bundeve

Sastojci za 10 osoba

  • 2 supene kašičice dmBio ulja od repice
  • 4 kockice dmBio povrtnog temeljca
  • 50 g dmBio sjemenki bundeve
  • 1 ½ komada luka
  • 1 Hokkaido bundeva (otprilike 1,5 kg)
  • 2 l vode
  • prstohvat soli, papar

Osim toga:

  • Lonac
  • Štapni mikser

Priprema:

Nasjeckati luk na sitne komadiće. Izdubiti bundevi i izrežite na velike kockice s korom. Pecite luk i bundevu u loncu s uljem, začinite solju i paprom. Zatim ubacite povrtne kocke, sve prelijte vodom i kuhajte oko 35 minuta. Nakon toga pasirajte smjesu ručnim blenderom i začinite po želji. Na vrhu radi dekoracije pospite nasjeckane sjemenke bundeve prilikom posluživanja.

Profi sajvet: Radi jednostavnosti i boljeg okusa savjetujemo Vam da supu napravite dan ranije.

Glavno jelo

Opcija 1 (meso): Goveđi ragu s palentom i divljim brusnicama

Sastojci za 10 osoba:

  • 2 supene kašičice dmBio ulja od repice
  • 100 g dmBio paste od paradajza
  • 1⁄2 l dmBio sok od grožđa
  • Smjesa brašna i vode (50 g brašna i malo vode)
  • 220 g divljih brusnica
  • 750 g (1,5 kg) dmBio palente
  • 1 supena kašičica dmBio senfa
  • 3 dmBio kocke povrtnog temeljca
  • 2,2 – 2,5 kg govedine
  • 2 glavice luka
  • 1/4 celera
  • 2 mrkve
  • 10 cm poriluka
  • Prstohvat soli, papar
  • 3 bobice smreke
  • 1 lovorov list
  • 50 g vlasac
  • 21⁄4l vode
  • 50 g maslac

Osim toga:

  • 2 lonca, tava

Priprema:

  1. korak – umak :
    Luk, celer, poriluk i mrkvu narežite na manje kockice i pržite ih u loncu s uljem. Zatim dodajte pastu od paradajza i pecite još 5 minuta. Zatim dodajte sok od grožđa i kuhajte dok se smjesa nije prepolovila. Na kraju ulijte vodu i dodajte kocke povrtnog temeljca, dodajte bobice smreke i lovor.
  2. korak – meso: 
    Meso posolite, dodajte papra i senfa. Nakon toga meso ide u tavu s malo ulja i naglo ga prepržite.
  3. koraka – miješanje sastojaka:
    U umak dodajte zapečeno meso i pirjajte oko 1 sat i 45 minuta. Kad je meso mekano, uzavreli umak zgusnite smjesom brašna i vode (promiješajte smjesu do kremaste konzistencije).
    Profi savjet: Radi jednostavnosti i bolje okusa savjetuje se priprema ragua (koraci 1 do 3) dan ranije.
  4. korak – palenta: 
    Zagrijte vodu i maslac, dodajte sol, papar i polako umiješajte palentu prije nego što smjesa prokuha. Pustite da se smjesa krčka otprilike 10 minuta.
  5. korak – serviranje:
    Tri do četiri komada mesa s umakom i prikladnom porcijom palente idu po osobi. Na kraju možete tanjir ukrasiti brusnicama i vlascem.

Glavno jelo

Opcija 2 (Vegetarijanski): Spaghetti Bolognese s crvenom lećom

Sastojci za 10 osoba:

  • 1 kg dmBio špageta
  • 2 supene kašičice dmBio ulja od repice
  • 3 dmBio kocke povrtnog temeljca
  • 200 g dmBio crvene leće
  • 100 g dmBio paste od paradajza
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1⁄4 celera
  • 10 cm poriluk
  • Prstohvat soli, papar
  • 1 čajna kašičica dmBio talijanskog bilja i začina
  • 1,5 l vode
  • 50 - 100 g naribanog sira
  • 50 g peršina

Osim toga:

  • 2 lonca

Priprema:

  1. korak – leće:
    Leće ostaviti u vodi otprilike 1,5 sat.
  2. korak – priprema umaka:Luk, celer, poriluk i mrkvu sitno nasjeckajte na kockice i pecite u loncu s uljem. Dodajte pastu od paradajza, mješavinu bilja i začina te sol, papar, češnjak zgnječite i ubacite u smjesu te pecite sve zajedno još 5 minuta. Zatim dodajte kockice povrtnog temeljca i vodu. Sad procijedite leću, dodajte umak i pirjajte oko 25 minuta.
    Profi savjet: Za jednostavnost i bolji okus, umak (korak 1 i 2) pripremite dan ranije.
  3. korak – špageti:
    Špagete kuhajte u 5 litara slane vode 8-10 minuta dok ne postanu al dente.
  4. posluživanje:
    Na tanjir postavite odgovarajuću porciju tjestenine sa prilogom te na to dodajte ribani sir i peršin.

Desert

Mousse od čokolade

Sastojci za 10 osoba:

  • 2 1⁄2 supene kašičice dmBio Bourbon vanilinog šećera
  • 500 g dmBio tamne čokolade
  • 12 jaja
  • Prstohvat soli

Osim toga:

  • Mikser
  • Lonac

Priprema:

Važno: Čokoladni mousse trebao bi se dan prije pripremiti, jer se mora ostaviti da miruje preko noći

  1. korak – čokolada:
    Čokoladu usitnite na male komadiće i polako topite u vodenoj kupelji (vodena kupelj: posuda s čokoladom iznad lonca s kipućom vodom)
  2. korak – odvajanje jaja:
    U bjelanjke dodajte prstohvat soli i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Žumanjke umutite s vanilinim šećerom i mikserom otprilike 10 minuta.
  3. korak – miješanje smjesa:
    U kremu od jaja, po kašiku, dodajite mlaku, tečnu čokoladu. Čokolada ne smije biti prevruća, inače će se jaja zgrušati. Na kraju, viljuškom staviti čvrsto umućene bjelanjke i staviti u hladnjak preko noći.
  4. korak – serviranje:
    Poslužite u malim zdjelicama ili kao „knedle“ na tanjiru.

Kraj liste