Post i njegovi benefiti
Piše: doc.dr. Marizela Šabanović, nutricionistica

Šta je post i koji su njegovi benefiti?
Post je prisutan u svim religijama na različite načine. Smisao posta je suzdržavanje od jela i pića što ima svoju vjersku, religijsku, emotivnu, mentalnu ali i zdravstvenu dimenziju. Kod svakog posta u kojem se ljudi odriču hrane kroz duži vrmemenski period tokom dana, dolazi do autofagije. Ovo je proces u kojem se naše ćelije „čiste“ od tzv. ćelijskog otpada.
Kako post utiče na naše tijelo?
U stanju gladovanja tijelo se prilagođava na nizak unos energije te se pokreću katabolički procesi koji pojačavaju proizvodnju glukoze u jetri i smanjuju iskorištavanje glukoze u mišićima i masnom tkivu. Na početku gladovanja tijelo prvo troši zalihe glikogena u jetri i mišićima a u nedostatku hrane organizam počinje da razgrađuje masne naslage. Post utiče na smanjenje lučenja inzulina a povećanje lučenja glukagona, što može pomoći kod inzulinske rezistencije.
Post pozitivno utiče na poboljšavanje lipidnog statusa. Istraživanja koja su provedena na početku i na kraju islamskog posta pokazala su da je došlo do povećanja HDL („dobrog“ holesterola) te sniženja homocisteina. Upravo je povećanje LDL a smanjenje HDL odgovorno za razvoj brojnih kardiovaskularnih bolesti savremenom doba. Zabilježeno je i da post utiče na snižavanje krvnog pritiska što je posljedica smanjenog unosa natrija i tečnosti.
Post pozitivno utiče i na nervni sistem. Istraživanja su pokazala da dnevni unos manje od 500 kcal u toku dva dana u sedmici može prevenirati nastanak Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Naime, post potiče produkciju specifičnih proteina u mozgu koji dalje aktiviraju moždane matične ćelije da proizvode nove neurone.
Kojoj hrani dati prednost tokom posta?
Bez obzira o kojem postu se radi, generalna preporuka je odabir namirnica poznatog porijekla, što više cjelovito dobivene hrane, kuhati svoje obroke kad god je to moguće. Izbjegavati visoko prerađenu hranu, prženje, pohovanje i grilovanje. Prednost dati dinstanju, kuhanju na pari, kuhanju u vodi i pečenju u rerni. Uvrstiti u svoju prehrani što više sezonskih namirnica i začina. U svaki obrok uključiti porciju povrća a umjesto deserta prednost dati svježem cijelom voću.
Kraj liste