Katolički post

Kod katoličkog posta potrebno je razlikovati post i nemrs. Post označava jedan obrok u danu a nemrs znači da se ne jede meso i prerađevine od mesa. I kod ovog posta je naglasak na umjerenosti u hrani i dobrovoljnom gladovanju kao simbolu ljubavi i zahvalnosti. Kod Katoličkog posta se jedino na Čistu srijedu i Veliki petak propisuje strogi post i nemrs. Toga dana se jede samo jedan obrok („do sita“) i ne jede se meso i prerađevine od mesa. Ostale dane propisan je nemrs, odnosno odricanje od mesa i prerađevina ali je dozvoljena riba. Ako tumačimo doslovno jedan obrok na dan, izazov može predstavljati kako da se postigne umjerenost i duža sitost te svi nutritivni sastojci. Zato ovaj obrok treba da sadrži proteinsko-lipidnu hranu koja se duže vari. S obzirom da je dozvoljena upotreba jaja i sira ove namirnice mogu biti osnova jela. Ukoliko se osoba odrekne i svih namirnica životinjskog porijekla onda se mora obratiti pažnja kao i kod pravoslovnog posta, da kombinacija biljnih proteina bude takva da obezbijedi esencijalne aminokiseline a samim tim i dužu sitost. Ne treba zanemariti niti povrće koje može biti u vidu kuhanih jela ili svježih salata, a doprinijet će unosu vlakana, vitamina, minerala, pigmenata. S obzirom da se ima jedan obrok, nije dobro da bude bogat jednostavnim ugljikohidratima jer se jako brzo probavljaju i dolazi do naglog pada šećera u krvi te brze pojave gladi. Zato i kod izbora tjestenine, dobro je obratiti pažnju da bude integralna te da se kombinira sa izvorom biljnih ili dozvoljenih životinjskih proteina i povrćem. S obzirom da je katolički post dosta okrenut pojedincu da odluči šta bi još mogao da ukloni iz svoje prehrane, dani posta su idealni da svako analizira svoje navike i uoči šta bi bilo dobro da korigira, npr. previše slatkiša, mesa, prerađene hrane, loše navike poput pušenja i sl. Upravo to bi mogao biti podsticaj da se mijenja svoj pristup prehrani i svoj odnos prema zdravlju.
Prijedlog obroka za vrijeme posta
Bijela riba u umaku od senfa sa kuhanom quinojom
Sastojci:
- Za svaku osobu oko 50 g sirove quinoje (pola šolje)
- 1 kg bijele ribe po želji,
- Limun
- Kašika mediteranskog začina
- So, biber
- Za sos:
- Jabuka
- Glavica crvenog luka
- 2 kašike senfa
- 4 do 5 kašika biljnog vrhnja za kuhanje
- So
- Malo peršuna
- 1 kašika soka od limuna
Kraj liste
Priprema:
Skuhati quinoju prema uputama na pakiranju.
Ribu očistiti, oprati i posušiti. Poprskati limunom, začinima i premazati malo maslinovim uljem. Ostaviti da se marinira oko sat vremena. Nakon toga ribu ispeći u rerni na 180° C oko pola sata.
Priprema sosa: prvo pomiješati senf i biljno vrhnje za kuhanje. Zatim sitno sijeckati luk, jabuku narendati i zaliti limunovim sokom. Sastaviti sa senfom i biljnim vrhnjem. Po potrebi možete povećati senf i vrhnje. Na kraju dodati so i peršun. Sos treba da odstoji pola sata da se svi okusi sjedine.
Sve zajedno servirati sa quinojom.
Savjet više:
Quinoja je dobra zamjena za tradiconalni prilog ribi a to je krompir. Inače, quinoja je pseudožitarica koja nema gluten i odlično se nadopunjuje kao prilog obrocima kada ne želimo previše žitarica u svom obroku.