Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Zeleni, bijeli, crni i oolong - mala škola čaja

Jedna biljka, više različitih boja i bezbrojne mogućnosti uživanja u čaju: Popijmo zajedno šoljicu čaja i razgovarajmo o jednoj od najpopularnijih luksuznih namirnica na svijetu.

dm-drogeriemarkt

dm drogerie markt

Vrijeme čitanja 5 min.

2023-02-21

Jedna biljka, više različitih boja i bezbrojne mogućnosti uživanja

Biljka čaja Camellia sinensis: bogata tradicijom i duboko ukorijenjena u mnogim kulturama

Da li ste znali da zeleni, bijeli, crni i tradicionalni kineski čaj oolong potiču od od iste biljke? Sve ove vrste potiču od čajnog grma Camellia sinensis, koji raste u mnogim dijelovima svijeta. Biljka može  živjeti oko 140 godina i uzgaja se u Kini već više od 5.000 godina.

Činjenica da se krajnji proizvod razlikuje u boji i okusu posljedica je isključivo obrade listova čaja. Naprimjer, kod bijelog čaja lišće se samo bere i suši. Za zeleni čaj ubrani dijelovi biljke zagrijavaju se tako da se zadrži njegova boja. Crni čaj se, s druge strane, rola i fermentira nakon berbe. Oolong čaj je također djelomično fermentiran te se razina njegove oksidacije nalazi negdje između zelenog i crnog čaja.

Godišnje se u svijetu ubere preko šest miliona tona čaja. Najvažnija područja uzgoja čaja uključuju Indiju, Šri Lanku, Kinu, Indoneziju i Keniju. Sigurno poznajete Darjeeling, Ceylon ili Assam? Te i mnoge druge vrste čaja obično dobijaju ime prema mjestu uzgoja.

Pravi znalci čaja znaju da se samo infuzija lišća biljke čaja Camellia sinensis naziva pravim čajem - voćni i biljni čaj, s druge strane, zapravo se naziva napitkom za čaj. Ovisno o zemlji i kulturi, pojam čaj kolokvijalno se dodjeljuje različitim sortama. Tako se možete prepirati oko toga koje se vrste doista mogu nazvati čajem - ili jednostavno umjesto toga natočite svoj omiljeni topli čajni napitak.

Dobro je znati: Kako pripremiti savršenu šoljicu čaja?

Kada kupujete čaj, pobrinite se da je visokokvalitetan i uvijek pijte svoj čaj svježe pripremljen – tako u svakom trenutku možete uživati u njegovoj punoj aromi. Koristite svježu vodu iz slavine, a kada pripremate čaj, važno je obratiti pažnju na pravilnu dozu čaja, idealnu temperaturu vode i preporučeno vrijeme kuhanja. Također je poželjno prethodno zagrijati vodu za optimalne rezultate.

Kako pravilno pripremiti čaj:

Bijeli, zeleni i oolong čaj:

Kod bijelog, zelenog, i oolong čaja, voda ne smije biti kipuća kada se prelije preko čaja, inače se razvija gorak okus i uništava se vitamin C. Idealna temperatura vode je od 60 do 80 °C - to možete postići tako da pustite vodu da se ohladi nekoliko minuta nakon vrenja. U bijelom ili zelenom čaju možete uživati nakon vremena kuhanja od dvije do tri minute, dok oolong čaj pustite da odstoji još minutu - ukupno oko tri do četiri minute.

Crni čaj:

Vruća voda koristi se za pripremu jakog, crnog čaja - voda bi tako trebala biti oko 100 °C prije nego što je prelijete preko čajnih listića. Ako želite da crni čaj bude malo blaži, pustite da se voda hladi minutu-dvije. Za najbolji rezultat i jaku aromu pustite da čaj djeluje od tri do pet minuta. U osnovi vrijedi pravilo, što kraće ostavite da crni čaj djeluje, to više osnažuje tijelo.

Blagodati čaja i sva njegova pozitivna svojstva

Čaj je melem i za tijelo, um i dušu. Sama priprema čaja divno umiruje. Uzimate si vremena, napravite malu pauzu i radujete se o ukusnom rezultatu. A u nastavku otkrivamo još nekoliko vrijednih informacija o sastojcima čaja i njihovim učincima.

Kofein ili tein?

U prošlosti tein se dodjeljivao čaju, a kofein kafi. Ono što mnogi ne znaju - aktivni sastojak je isti, a opet može imati različite učinke na tijelo. Dok nas kofein iz kafe ujutro brzo razbudi, okrepljujući učinak kofeina iz čaja djeluje puno sporije, ali traje duže.

Taninska kiselina

Pravi čaj sadrži veliku količinu taninske kiseline. To je također razlog zašto čaj ima pomalo gorak okus nakon dužeg vremena djelovanja. Vjeruje se da taninska kiselina djeluje antibakterijski i protuupalno, posebno kod infekcija gastrointestinalnog trakta i nadutosti.

Eterična ulja i vitamini

Ispijanje čaja pričinjava zadovoljstvo i stimuliše čula. Za to su zaslužna esencijalna ulja i vitamin B1 sadržani u čaju. Dok esencijalna ulja imaju pozitivan učinak na središnji nervni sistem, vitamin B1 može potaknuti osjećaj sreće.

Flavonoidi i polifenoli

Objema sastojcima dodijeljena su antibakterijska i antioksidativna svojstva. Flavonoidi su uglavnom sadržani u zelenom čaju i mogu imati pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem. Također mogu zaštititi od slobodnih radikala i podržati ćelijske procese u tijelu. Možda su Vam već poznati polifenoli iz vina. Ove aromatične tvari nalaze se u sve četiri opisane vrste čaja i mogu imati pozitivan učinak na oralno zdravlje zbog antibakterijskog učinka i neutralizirati mogući zadah iz usta.

Čudesni svijet čaja - još toliko toga treba otkriti

Želite li zaroniti dublje u čudesni svijet čaja, naučiti više o čaju ili pregledati naše najpopularnije savjete za pripremu čaja? Krenite na sljedeći čas škole čaja >>

Odgovarajuće kategorije proizvoda