Dragi, „skuhala sam“- danas jedemo čaj!
Svako može skuhati čaj - ali jeste li ikad kuhali s čajem? Da, dobro ste pročitali - čaj je idealan za kuhanje i pečenje, začinjavanje i obogaćivanje jela.

dm drogerie markt
Vrijeme čitanja 5 min.
•
2023-02-21

Kuhanje i pečenje s čajem - kako to funkcioniše?
To je poput eksperimentisanja sa začinima - s dodatkom čaja možete stvoriti nešto posebno ili potpuno novo izvan uobičajnih okvira bez ikakvih ograničenja u kreativnosti. Ovisno o sorti, čaj možete dodavati supama, glavnim jelima, umacima, salatama i slasticama kako biste dobili sasvim posebnu aromu jela.
Osnovno je pravilo: Što je jača hrana i čaj može biti jači. Iznad svega, aroma igra odlučujuću ulogu, jer što više aroma pojedini sastojci dijele s čajem, to se bolje mogu međusobno kombinovati.
Ovisno o vrsti čaja i jela, možete upotrijebiti lišće čaja u rinfuzi ili čajni napitak. I ovdje nema ograničenja za kreativnost, ali imajte na umu da se tečnosti idealno mogu kombinovati s čajnim napitkom, a suhe stvari je najbolje kombinovati s čajnim listićima. Na primjer, dodajte listiće čaja u smjesu za pečenje ili marinirajte meso i ribu čajnim napitkom.
Spajanje hrane s čajem: Traženje "savršenog para"
Kako biste odmah mogli početi eksperimentisati s čajem u kuhinji, ne morati lutati web prostranstvima, evo početnog pregleda ko se s kime najbolje slaže:
Crni čaj daje hrani pikantnu, nježno trpku aromu. Najbolje se slaže s hranom i povrćem s roštilja poput tikvica, batata i patlidžana. Crni čaj također se izvrsno slaže s čokoladom, voćem poput jagoda i malina te začinima poput cimeta i kardamoma.
Inspiracije: Posebno ukusni su nam keksi od prhkog tijesta s listićima crnog čaja, sočni kuglof s glazurom od crnog čaja i čokolade, goveđi file mariniran u čaju ili smoothie od crnog čaja i šumskog bobičastog voća.
Zeleni čaj najbolje se slaže s ribom, jogurtom, povrćem poput krastavca ili paradajza i kiselim voćem poput limuna, ananasa ili jabuke. Jelima daje blagu biljnu, svježu, začinjeno-voćnu aromu i voli začine poput đumbira, bosiljka ili celera.
Inspiracije: Losos u korici od zelenog čaja, salati od krastavaca i paradajza mariniranoj zelenim čajem ili ukusnom jogurtu s zelenim čajem i svježim voćem, jednostavno ne možemo odoljeti.
Oolong čaj je zbog načina svoje obrade smješten između crnog i zelenog čaja. Njegova se aroma kreće od blage, cvjetno-slatke do začinjene i jake. Skladno tome, čaj Oolong daje voćnim desertima, kao i biljnim jelima poseban karakter. Orašasti plodovi, voće poput manga, limete, banane, naranče kao i karamela, nougat, kokosovo mlijeko i čokolada mogu se savršeno kombinovati s Oolong čajem.
Inspiracije: Jeste li ikada dodali oolong čaj svom rižotu? Sočna pureća prsa umotana u koru oolong čaja i orašastih plodova? Dati voćnom koktelu s mangom, limetom ili sokom od naranče s oolong čajem egzotičnu notu? Obavezno isprobajte - svidjet će vam se!
Bijeli čaj ima vrlo fin i suptilan okus. Jedna je od plemenitijih vrsta čaja i najbolje se slaže s takvom hranom. Njegova cvjetna, svježa i pomalo slatka aroma izvrsno se slaže s ribom i plodovima mora, laganim salatama, nježnim pecivima i blagim sirom. Prozračne slastice poput sorbeta ili krema također dobivaju plemenitu notu dodavanjem bijelog čaja. A šta može biti bolje od kombinovanja bijelog čaja s bijelom čokoladom?
Inspiracije: Možete li zamisliti da svoj sljedeći fondue od sira uparite s bijelim čajem? Da šarene salate sa sezonskim povrćem iz vrta marinirate bijelim čajem? Za desert poslužujete lagani i nježni mousse od bijelog čaja i bijele čokolade? Pozvali bismo se na večeru s vama odmah!
Voćni i biljni čajevi u gurmanskoj kuhinji
Eksperimentisanje s voćnim i biljnim čajevima također je posebna vrsta nauke u kuhinji. I u ovom slučaju kombinujemo ono što se najbolje slaže, pa tako gdje god se savršeno uklapa voće, nećete pogriješiti niti sa voćnim čajem. Također gdje god pašu jaki začini, biljni čaj je također dobrodošao.
Voćni čaj često je osnova ledenog čaja koji se kuha vruć i pije hladan. Dopunjen svježim voćem, limunom i začinskim biljem poput metvice ili matičnjaka, osnažuje naša čula u vrućim ljetnim danima. Voćni čaj također se može dobro kombinovati s nešto bogatijim jelima. Samo čaj ili kao sastojak u rinfuzi, u voćnom želeu sa svježim voćem, može se dobro poslužiti uz sir, divljač ili odrezak. Ako volite malo ljuće, žele možete začiniti čilijem.
Biljni čajevi poput đumbira, peperminta, kadulje, matičnjaka ili čak latica ruže pripadaju dobro opskrbljenoj kuhinjskoj polici za čaj i mogu se elegantno kombinirati s pahuljastim slasticama, supama ili mesom i ribom. Rooibos čaj dobro se, npr., slaže s čokoladom i daje voljenoj curry piletini ili jesenskoj krem juhi od tikve slatkast okus.
Zanemarite granice i otkrijte nove arome za sebe
Bilo u vrhunskoj gastronomiji ili u svoja četiri zida - čajem se mogu obogatiti mnoga jela. Pokušajte i eksperimentišite kroz raznoliku šarenu kolekciju čajeva i stvorite svoje vlastito omiljeno jelo s čajem. Nadamo se da ćete uživati.