Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Sve što biste trebali znati o kukuruzu

Kokice uz filmsku večer ili kao grickalica, kao cornflakes, svjež u salati ili na domaćem roštilju: Kukuruz ne samo da donosi boje i promjene mnogim jelima, već i sadrži veliku količinu hranjivih materija. Šta se sve tačno nalazi u zlatnim zrnima i šta biste još trebali znati o kukuruzu donosimo u nastavku.

dm-drogeriemarkt

dm drogerie markt

Vrijeme čitanja 4 min.

2023-02-21

Sve što biste trebali znati o kukuruzu

Koliko je zdrav kukuruz? 

Ne nalazi se kukuruz bez razloga već stoljećima u loncima i tavama mnogih kuhinja širom svijeta. To je zbog činjenice da kukuruz u sebi sadrži mnogo hranjivih materija, koje su svakodnevno potrebne našem tijelu. Kukuruz je i pravi izvor energije, jer u sebi nakon berbe sadrži šećer, koji se naknadno pretvara u škrob.

Ovo se nalazi u zlatnim zrnima

  • Kalij: U kukuruzu se nalazi do 300 miligrama kalija. Zašto je kalij toliko neophodan za naše tijelo? Taj mineral doprinosi održavanju normalnog krvnog pritiska i reguliše zadržavanje vode u tijelu.
  • Magnezij: Taj je mineral zaslužan da naši mišići i živci ostanu zdravi i u funkciji.
  • B-vitamini: Kukuruz je bogat različitim vrstama vitamina B. Ti su vitamini zaslužni za zdrav metabolizam, a isto tako za izgradnju i razgradnju aminokiselina, ugljikohidrata i masti.

Kukuruz kod intolerancije na hranu

Kukuruz je oslobođen histamina i glutena – što znači da ljudi s intolerancijom na gluten ili histamine mogu bezbrižno u njemu uživati. Zbog toga su i tjestenina ili pekarski proizvodi od kukuruznog brašna pogodni za prehranu s malo ili potpuno bez glutena. Svježi kukuruz isto tako ima jako nizak stepen kiselosti pa ga zbog toga mogu konzumirati osobe s gihtom.

Savjeti za pripremu kukuruza

Kukuruz iz konzerve

Imate konzervu kukuruza u regalu koja čeka da je se iskoristi? Nemojte čekati! Kukuruz ima posebno dobar ukus kada ga se priprema s jelima iz njegove države porijekla Meksika. Odmah nam padaju na pamet Chili con ili sin Carne te ukusni Tacosi. Odličnog okusa su i supe od kukuruza ili palenta, a osim odličnog okusa vrlo se jednostavno pripremaju.

Svježi kukuruz

Kukuruz s roštilja jednostavan je prilog koji se brzo priprema. Prije nego što stavite kukuruz na roštilj, potrebno ga je kuhati bar 20 minuta u vrućoj vodi. Nakon toga i zabodite h na drvene štapiće. Gurmani kukuruz mogu začiniti raznim marinadama, puterom sa začinskim biljem ili maslinovim uljem. Jednostavno kukuruz premažite omiljenim sastojcima i postavite ih na roštilj na 10 – 20 minuta.

Kukuruz kao grickalica

Kukuruz je pravi majstor transformacije kada se radi o grickalicama: U njemu uživamo u obliku kokica, vafli ili smokija. Odlična stvar je što se vafle od kukuruza mogu kombinovati sa slatkim sastojcima. Možda ćete uživati u vaflama s namazom od manga? U svakom slučaju zvuči jako primamljivo.

Tri zanimljive činjenice o kukuruzu

Da li ste znali…

  • … da kukuruz nije povrće? On spada u skupinu ljetnih žitarica. To znači da mu je nasuprot zimskih žitarica, potrebno samo pola godine do sazrijevanja.
  • ... kako nastaju kokice iz kukuruza? Potražili smo objašnjenje: Od krucijalne važnosti je vrsta kukuruza! Za proizvodnju kokica potreban je takozvani kukuruz pucavac. Nasuprot „normalnog“ kukuruza, on ne gori na visokim temperaturama u mikrovalnoj ili tavi. Umjesto toga, voda koja se nalazi u središtu zrna pretvara se u paru kojoj je potrebno više mjesta, što rezultira pritiskom koji tjera kukuruz da pukne. A taj nam je zvuk svima jako dobro poznat, zar ne?
  • … da kukuruz nije uvijek žute boje? Iako su kod nas zlatna zrna jako popularna, kukuruz može biti crne, crvene, ljubičaste i bijele boje. Posebno upadljiv je šareni kukuruz čija su zrna – kao što i ime govori – šarenih, raznih boja. Ali, zbog čega je to tako? Kao i kod jabuka, postoje različite vrste kukuruza koji imaju različite boje.

Odgovarajuće kategorije proizvoda