Proljetna salata s prženom palentom
dm drogerie markt
2024-03-07
Gotovo za 25 min.
Predjelo
•
Glavno jelo
•
Brzo i jednostavno
Sastojci
za 4 Porcije
Pržene kriške od palente:
400 ml supe od povrća
200 ml dmBio bademovog napitka, nezaslađenog
200 ml dmBio bademovog napitka, nezaslađenog
40 g parmezana, naribanog (po želji)
so, biber
dmBio ulje za prženje
kalupi za keks, po želji
Dresing:
10 supenih kašika dmBio jabukovog sirćeta
8 supenih kašika dmBio maslinovog ulja
1 čajna kašika meda
so, biber
Ostalo:
4 kuhana jaja
1 paprika
1 mrkva
1 mali krastavac
1 mladi luk
8 rotkivca
1 šaka divljeg hrena i/ili klica
4 supene kašike dmBio suncokretovih sjemenki
salata po želji (na primjer rukola, miješana lisnata salata, obični matovilac)
Priprema
Koraci:
U šerpu nasuti supu od povrća, bademov napitak i palentu. Ukuhati, potom smanjiti na srednju temperaturu i ostaviti da kuha dodatnih 10-15 minuta, dok palenta u potpunosti ne bude skuhana.
Dodati parmezan. Po želji začiniti sa soli i biberom. Masu izliti (debljine 1 cm) na pleh prekriven folijom. Ostaviti da se ohladi.
Pomiješati sastojke za dresing. Ostaviti sa strane.
U međuvremenu oprati salatu i povrće. Papriku prepoloviti, izvaditi sjemenke, potom isjeći na četvrtine, a potom na tanke kriške. Mrkvu, rotkvicu i mladi luk isjeći na tanke kriške. Krastavac dužinom prepoloviti i nasjeći na kriške. Jaja (prethodno skuhana) oguliti i prepoloviti.
Salatu, povrće, divlji hren, jaja i sjemenke suncokreta rasporediti po tanjirima. Dresingom marinirati.
Zagrijati tavu. Dodati 3-4 supene kašike ulja. Ohlađenu palentu nasjeći na kvadrate ili isjeći pomoću kalupa. Pržiti u vreloj tavi s obje strane po 1 minutu.
Kriške palente rasporediti po tanjirima. Prijatno!
Kraj liste