Senf, kečap i ostalo
Senf, kečap i ostalo u organskoj kvaliteti
Iz frižidera su senf, kečap i slični proizvodi neizostavni, a brojni recepti se mogu obogatiti ovim začinskim sosovima. U dm-u ćete pronaći senf, kečap i druge sosove od finih organskih sastojaka.
Sve što trebate znati o senfu
Tradicionalno pripremljeni senf sastoji se od senfovih zrna, vode, sirćeta, soli, šećera i začina. Pri tome se mogu koristiti bijela, žuta, smeđa ili crna senfova zrna. Pravilo je: što su zrna tamnija, to su oštrija. Senf, dakle, nije samo senf – razlikujemo:
- slatki senf
- srednje ljuti senf
- ljuti senf
- Dijon senf
- Bordeaux senf
Senf takođe sadrži važne nutrijente, kao što su vitamin B1 i B3, vitamin E, kalcij, magnezij, selen i željezo. Tako podržava nervni sistem, može smanjiti nivo holesterola i imati pozitivan uticaj na srce, kosti i mišiće.
Senf kao svestrani sastojak u kuhinji
Senf može obogatiti gotovo svaki recept. Najbolje se uklapa u:
- Dresinge: Bilo da su kiseli, ljuti ili voćni, senf se uvijek savršeno uklapa.
- Marinade: Prilikom roštiljanja, senf je neizostavan. Obogaćuje odreske, ribu i povrće, ali i tofu i zamjene za meso.
- Sosove: Uz senf se mogu pripremiti ukusni, slani sosovi.
- Dipse i chutneye: Bilo kao dip za čips ili pomiješan s bio medom za deserte, senf omogućava brojne kombinacije.
Sve o kečapu
Zbog često visokog sadržaja šećera, kečap danas mnogi smatraju lošim. Ipak, u paradajz kečapu, uprkos njegovom sadržaju šećera, ima mnogo osviještenih sastojaka nego što njegov loš glas sugeriše. Naime, sadrži sekundarni biljni sastojak likopen, za koji se smatra da ima antioksidativna svojstva. Tokom kuhanja paradajza za pripremu kečapa, likopen se bolje apsorbuje u organizmu. Zreli paradajzi su posebno bogati prirodnim crvenim pigmentom. Paradajz kečap od dmBio sastoji se od 70% sunca zrelih, italijanskih paradajza, što mu daje posebno visok sadržaj likopena i fin aromatičan ukus. Pored toga, kečap sadrži i mnogo vitamina B1.
Kečap se često kombinuje s jelima bogatim kalorijama. Međutim, ne moraju to uvijek biti pomfrit ili currywurst s kečapom, jer je ovaj sos i odličan začin za obogaćivanje recepata. Tako kečap upotpunjuje paradajz sosove ili bolonjeze i daje supama voćkasto-slatkast ukus. Takođe, salatni dresinzi, na primjer za salate od paradajza ili tjestenine, dobijaju poseban okus s kečapom.
Obogatite svoja jela senfom, kečapom i sličnim proizvodima iz organske proizvodnje. Naručite sada na dm online shopu i neka vam proizvodi budu dostavljeni na kućnu adresu.