Povrće, voće i hljeb: predobro za bacanje
Svake godine u smeće se bacaju tone hrane. Kako to spriječiti?
dm drogerie markt
Vrijeme čitanja 5 min.
•
2022-10-25
Svake godine u smeće se bacaju tone hrane. Posebno često odlaže se voće i povrće koje je još uvijek jestivo. Donosimo deset savjeta koji će vam pomoći da smanjite rasipanje hrane.
Kupujte pravilno
Planiranje je pola uspjeha: uzmite sebi vremena i planirajte svoju sedmičnu kupovinu. Sastavite plan obroka za cijelu sedmicu i tome prilagodite popis za kupovinu. Ovo je dobar način na koji možete koristiti sinergije: Ako vam treba samo pola brokule za obrok u ponedjeljak, planirajte drugo jelo s ostatkom brokule u istoj sedmici. Osim toga, izbjegavate neplaniranu kupovinu izvan popisa.
Provjerite datum isteka roka trajanja
Ne oslanjajte se slijepo na datum isteka roka trajanja. Oznaka „Best before“ ili „Najbolje upotrijebiti“ je samo datum do kojeg proizvođač jamči rok trajanja proizvoda ako je proizvod pravilno uskladišten, a to jamstvo proizvođač može dati samo ako proizvod (po običaju) ima duži vijek trajanja. To znači da proizvod obično ima duži rok trajanja nego što je naznačeno ovom oznakom datuma na proizvodu. Stoga provjerite boju, izgled i miris proizvoda- prije nego što pogrešno završi u smeću. Ali budite oprezni s informacijom "Rok trajanja". Ova oznaka često se nalazi na pokvarljivim proizvodima. Ako je datum prošao, proizvod se više ne smije jesti.
Pravilno skladištite hranu
Važno je pravilno skladištenje. Neko povrće je potrebno čuvati u hladnom podrumu, drugo zamotano u vlažnu krpu, a treće je najbolje čuvati u frižideru. Neke vrste voća i povrća su lako kvarljive ako se drže zajedno.
Zamrzavanje i kuhanje
Za zamrzivač su prikladne mnoge namirnice - od povrća preko hljeba do gotovih jela. Čak se i bilje može zamrznuti: kao kockice leda s malo maslinovog ulja. Po potrebi, možete odmrznuti jednu od njih i uvijek imati bilje koje ima okus svježe ubranog. Komadići voća i bobičasto voće također se mogu zamrznuti kao kockice leda s malo vode - a zatim poslužiti kao ukras za sokove ili koktele.
Ako vam u zamrzivaču ponestane mjesta, ali i dalje imate dovoljno voća za konzerviranje, skuhajte ga u džem ili kompot.
Prokuhajte ostatak
Kuhanje ostataka je zabavno i ima puno smisla - šareno povrće prženo na tavi, variva, voćne salate, obilje raznih umaka… i uz malo kreativnosti, ostatke iz kuhinje možete brzo i jednostavno skuhati prije nego što postanu nejestivi. Stari hljeb idealan je za slatke deserte, krušne mrvice, mesne štruce, okruglice od kruha ili tople sendviče. Ostaci keksa, sitno izmrvljeni, začinjavaju deserte. Voće koje je omekšalo može se lako preraditi u mliječne napitke ili kompote. Prilozi se mogu držati u frižideru do dva dana i obogatiti novo jelo te postati glavno jelo kao npr. puding od riže ili popečci od krumpira.
Redovito čistite frižider
Kako frižider ne bi postao leglo bakterija, gljivica i klica, temeljito ga očistite otprilike jednom mjesečno. Male mrlje obrišite čim se pojave. Obavezno: hermetički zatvorite hranu i izvadite voće i povrće koje se počelo kvariti iz hladnjaka odmah kako ne bi pokvarile drugu hranu.
Jedite manje zajedno
Bilo prije odlaska na put, nakon kupovine iz užitka ili zbog toga što nije postojalo manje pakovanje: Ponekad ste kupili toliko hrane da ne možete sve sami pojesti. Rješenje: dijeljenje hrane. Na primjer, priredite ručak/večeru/zabavu s prijateljima ili komšijama. Ili skuhate ručak i za sebe i kolege na poslu.
Bakini insajderski savjeti ...- proslijedite dalje
Zaštitite kolače od isušivanja: Jednom izrezani, kolači i torte brzo se suše na svojim krajevima. Postavite krišku tosta na odrezani kraj kolača kako biste tome stali na kraj. Umjesto kolača, tost će se osušiti i postati tvrd – ali njega možete iskoristiti za okruglice od hljeba ili slatke deserte nakon što pojedete sav kolač.
Upotreba ostataka konzerviranih staklenki
Prazno nije uvijek prazno: kulinarski užitak može se dobiti od ostataka navodno praznih čaša od senfa i majoneze ili čak čaša od čokoladne kreme. U čašu ulijte malo octa i ulja, soli i papra, protresite je i začinite salatu. Ista igra s čašom od čokoladne kreme i vrućim mlijekom - i kakao je spreman.
Sok od limuna bez rezanja
Ako vam je potrebno nekoliko kapi limunovog soka, nemojte rezati citruse - ostatak će brzo postati neupotrebljiv. Jednostavno drvenom čačkalicom zabodite malu rupicu i u zdjelu i istisnite toliko kapi soka koliko vam je potrebno. Zatim jednostavno zatvorite rupu komadićem folije i limun pohranite u hladnjaku.