Detoksikacije - recepti za „dan D“
Doručak, ručak i večera: Recepti za dan detoksikacije

Želite učiniti nešto dobro za svoje tijelo i osloboditi ga bespotrebnog tereta? Pripremili smo jednodnevni plan ishrane za detoksikaciju tijela. Uz ove recepte, to je sasvim jednostavno.
Dan detoksikacije – evo kako:
Odaberite pogodan dan za detoksikaciju – najbolje je odlučiti se za dan vikenda ili odmora. Dajte si vremena. Priprema počinje već večer prije: Ranije pođite u krevet. Pokušajte se opustiti, pronaći mir. Sljedeće jutro ostanite nekoliko trenutaka duže u krevetu i u mislima se pripremite za novi dan. Šta planirate? Čemu se radujete? Na čemu ste zahvalni? Koncentrišite se na disanje i započnite dan meditacijom. Jer pored odgovarajuće ishrane, u detoks-kuri veliku ulogu igraju pozitivne misli i dovoljno kretanja.
Tokom procesa detoksikacije potrebno je izbjegavati sljedeće proizvode:
- namirnice koje sadrže šećer,
- so,
- kafu,
- alkohol,
- crveno meso,
- mliječne proizvode.
Tijelu su potrebne hranjive materije
Tokom detoksikacije, tijelo će se obradovati vrijednim, hranjivim materijama. Stoga je potrebno unositi namirnice koje su bogate hranjivim materijama i vlaknima. Ishranu je potrebno kombinovati s dosta vode, nezaslađenim čajem, domaćim, cijeđenim voćnim sokom ili smoothiem.
Jednodnevna detoksikacija: Naši recepti
Prvi obrok: 1 čaša tople vode od đumbira
Doručak: Kaša od prosa s borovnicama i orašastim plodovima
Ručak: Lonac od paradajza i leće s raštikom i kurkumom
Međuobrok: Zeleni detoks smoothie
Večera: Frittata od batata
Prvi obrok: Topla voda od đumbira
Topla voda od đumbira je odlična alternativa jutarnjoj kafi. Ona pomaže u pokretanju metabolizma.
Voda od đumbira priprema se kao čaj od đumbira, ali se pije pri sobnoj temperaturi. Za jednu šolju (oko 250 ml) potreban je jedan komad đumbira veličine palca.
Nasjeckati đumbir na tanje kriške i staviti u šerpu ili drugu, pogodnu posudu, potom zasuti prokuhalom vodom. Ostaviti da odstoji oko 10 minuta dok voda ne dostigne željenu temperaturu.
Doručak: Kaša od prosa s borovnicama i orašastim plodovima
Topla kaša od prosa je posebno u hladnim mjesecima godine odlična mogućnost da se dan započne zdravo i jako. Zbog svojih karakteristika, ovaj obrok je posebno pogodan za ishranu u detoks-kurama.
Sastojci:
- 50 g prosa
- 150 ml bademovog napitka
- 2 datule
- ½ cimeta u prahu
- ½ čajne kašike vanilije u prahu
- ½ čajne kašike kokosovog ulja
- 1 supena kašika javorovog sirupa
- Orašasti plodovi
- Zaleđene borovnice
Priprema:
- Datule sitno nasjeckati.
- Datule i proso ukuhati s vanilijom, cimetom i bademovim napitkom.
- Kuhati pri niskoj temperaturi.
- Dodati orašasti plodove, zamrznute borovnice, kokosovo ulje i javorov sirup.
- Presuti u zdjelu i ukrasiti po želji.
Ručak: Lonac od paradajza i leće s raštikom i kurkumom
Dobre vijesti: Priprema ovog obroka ide sasvim brzo. Leća je odličan izvor bjelančevina i energije, čineći organizam brzo sitim.
Sastojci za 2 porcije:
- 250 g crvene leće
- 400 g oguljenog paradajza (svježeg ili iz konzerve)
- 4 lista raštike
- 1 luk
- 1 čehno bijelog luka
- 1 supena kašika kokosovog ulja
- 2 čajne kašike kurkume
- 400 ml povrtne supe
- Svježi peršun
Priprema:
- Paradajz oguliti.
- Listove raštike grubo nasjeckati.
- Luk i bijeli luk sitno nasjeckati.
- U šerpi zagrijati kokosovo ulje, dodati luk, bijeli luk i leću te dinstati.
- Potom zasuti povrtnom supom.
- Dodati 2 čajne kašike kurkume i paradajz.
- Dodati raštiku i kuhati 10 minuta.
- Začiniti sa soli, biberom i peršunom.
Međuobrok: Zeleni detoks smoothie
Ovaj zeleni smoothie savršen je za detoks-kuru, jer tijelu pruža zdrave, hranjive materije i energiju.
Sastojci za 2 porcije:
- ½ krastavca
- 1 zreli avokado
- 100 g rukole
- ¼ ananasa
- Sok od ½ limete
- 100 ml nezaslađenog kokosovog mlijeka
- 100 ml izvorske vode
Priprema:
- Povrće obrati i po potrebi oguliti.
- Iscijediti sok krastavca.
- Rukolu, ananas, avokado, vodu, sok od limete staviti u mikser i miskati dok smjesa ne postane pire.
- Dodati sok od krastavca i nastaviti miskati.
Večera: Frittata od batata
Sastojci:
- 1,5 batata
- 1 supena kašika maslinovog ulja i malo ulja za posuti
- 1 stabljika ruzmarina
- ½ crvenog luka, nasjeći na prstenove
- 1 čehno bijelog luka
- 3 jaja
- 50 ml napitka od riže
- So, biber
- 1 šaka sjemenki tikve
Priprema:
- Rernu zagrijati na 200 stepeni.
- Batat nasjeći na kocke, rasporediti po plehu za pečenje i posuti maslinovim uljem.
- Listove ruzmarina sa stabljike sitno nasjeći i njima posuti batat. Batat peći u rerni 20 minuta.
- Luk i bijeli luk posuti po batatu i ponovo staviti u rernu na 10 minuta.
- Jaja i napitak od riže pomiješati zajedno sa soli i biberom.
- Zagrijati maslinovo ulje. Smjesu batata i luka staviti u zagrijanu tavu i ravnomjerno rasporediti. Posuti smjesom od jaja i smanjiti na srednju temperaturu. Jaje neka poprimi na gustini.
- Nakon što je gornja strana Fritatte gotovo čvrsta, posuti sjemenkama tikve i tavu staviti na 10 minuta u rernu.


