Jednostavno kiseljenje povrća - zdrava hrana iz kućnog vrta
Mrkva, tikvice, krastavac, paprika, paradajz i rotkvica - ljeto nam je dalo obilje povrća. Ukiseljeno povrće ne samo da čuva ljetni okus, već čuva i blago povrtnjaka sve do zime. Pokazat ćemo vam neka od osnovnih načela kiseljenja i konzervacije povrća ali i otkriti naše omiljene recepte.

dm drogerie markt
Vrijeme čitanja 3 min.
•
2025-10-27

Postupak konzervacije povrća
Postoje različiti načini čuvanja svježeg povrća. Nije važno koju metodu da odaberete - bilo to kiseljenje ili konzervaciju obje metode čuvaju i pretvaraju sazrele paprike i domaće tikvice u ukusan i zdrav zimski obrok. Oni koji vlastito povrće sade na balkonu, terasi ili u vrtu, posebno cijene ove metode čuvanja povrća iz vlastite bašte. Gotovo svo čvrsto povrće pogodno je za kiseljenje, ali dobrodošla je i šarena mješavina. Važno: Povrće mora biti što svježije i neoštećeno, a staklenke za konzervaciju čiste i sterilizirane čistom kipućom vodom ili u toploj pećnici.
Koja je razlika između kiseljenja i konzervacije?
Kiseljenje
Pri kiseljenju očišćeno povrće stavlja se sirovo ili lagano prethodno kuhano s napitkom na bazi octa, soli ili alkohola u hermetički zatvorene posude. Rasol bi trebao spriječiti štetne mikroorganizme poput plijesni da se razviju i kvare hranu.
Konzervacija
Prilikom konzervacije zagrijano povrće vruće se puni u staklenu posudu i hermetički zatvara. Tokom postupka hlađenja u posudi se stvara zaštitni vakuum koji čuva sadržaj.
Osjećaj ljeta sačuvajte za zimu
Sastojci za 2 velike staklene tegle za konzervaciju:
- 3 mrkve, oguljene i izrezane na trakice
- 2 paprike, bez koštica i izrezane na trakice
- 1 tikvica, izrezana na kriške debljine prsta
- 150 g očišćenih mahuna
- 1 luk, prepolovljen
- 3 mala češnja češnjaka, grubo nasjeckana
- 0,5 l octa od bijelog vina / balzamičnog octa
- 110 g soli
- Po želji: lovorov list, zrno gorušice ili papra, kurkuma u prahu
Priprema:
U velikom loncu prokuha se 2 litre vode sa 100 g soli i blanšira izrezano povrće (zeleni grah i mrkva 6 minuta, paprika, tikvice i luk 3 minute). Zatim povrće procijedite, složite u sterilne staklenke i dodajte češnjak i začine po želji. Prelijte ga kipućom otopinom od 0,5 l octa od bijelog vina, 0,3 l vode i 10 g soli, hermetički zatvorite i čuvajte na hladnom mjestu zaštićenom od svjetlosti.
Ako se pravilno skladišti, ukiseljeno povrće moguće je zadržati nekoliko mjeseci.


