Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Matcha – pitanja i odgovori o čaju u prahu s Dalekog istoka

Intenzivno zelene boje, slatkog do gorkog okusa, bogata vitaminima – ta se tri svojstva mogu koristiti za kratki opis matche. Otkrijte otkud matcha dolazi, šta je i kako funkcioniše!

dm drogerie markt

Vrijeme čitanja 4 min.

2025-09-18

Priprema Matche

Šta je matcha?

Japanska riječ matcha doslovno znači "mljeveni čaj", a upravo se o tome i radi. Za proizvodnju matche, lišće biljke za čaj Tencha kuha se na pari, suši i melje u fini prah nakon berbe. Tradicionalno, samo se fino tkivo lišća obrađuje bez stabljika, grana i žila na listovima, tako se proizvodnja matche smatra složenom, čak i umjetničkom, a mnogi je proizvođači čaja nisu savladali. Plemenita vrsta čaja izvorno dolazi iz Kine, otkud je pronašla svoj put do Japana. Matcha se u Kini prestala koristiti, ali postala je sastavni dio japanske ceremonije čaja.

Jesu li matcha i čaj u prahu ista stvar?

Budući da matcha postaje sve popularnija u cijelom svijetu, a njena proizvodnja je složena i skupa, neki proizvođači nude i jeftiniji zeleni čaj u prahu. Za razliku od "prave" matche, u tom se slučaju melje cijeli list, što dovodi do gorkog okusa. Osim toga, proces proizvodnje često je pojednostavljen, što znači da se mogu pojaviti velike razlike u kvaliteti. U dm prodavnicama možete pronaći japansku matchu visoke kvalitete iz ekološkog uzgoja.

Zašto je matcha tako zdrava?

Za razliku od konvencionalnog čaja, u matcha čaju, pićima i hrani lišće se zapravo u potpunosti koristi. Prednost je u tome što konzumirate više sastojaka nego kod napitaka kod kojih konzumirate samo komponente topive u vodi. Kaže se da u šoljici matcha čaja ima onoliko sastojaka koliko ima u 1,5 litru zelenog čaja. Je li matcha zdravija od zelenog čaja još nije naučno dokazano. Međutim, dokazano je da matcha ima puno sastojaka povoljnih  za zdravlje, uključujući vitamine A, B, C i E, kao i aminokiseline i antioksidanse poput EGCG-a (epigalokatehin galata), koji djeluje protuupalno i jača imunološki sistem.

Sadrži li matcha kofein?

Da, i to dosta! Međutim, djelovanje matche se razlikuje od djelovanja kafe. Dok kofein u kafi djeluje brzo i snažno, djelovanje zelenog čaja u prahu kasni i traje duže. To je zbog različitog oslobađanja alkaloida. Osim kofeina, matcha sadrži i aminokiseline koje djeluju umirujuće, kao što je L-teanin za kojeg se smatra da potiče koncentraciju. Zaključak je da matcha stimuliše i daje energiju, ali za razliku od kafe, ne čini vas nervoznim.

Kako funkcioniše priprema matche?

Tradicionalno se matcha (otprilike jedan do dva grama) prelije vrelom vodom (zagrijanom na približno 80 stupnjeva) u posebno dizajniranu posudu (chawan) i zatim umuti dok se ne zapjeni. Za to se koristi posebna bambusova metlica (chasen). Za razliku od konvencionalnog čaja, nema natapanja jer se cijeli prah otopi i konzumira. Matcha prah ne mora se miješati samo u vodu, već može i u voćne sokove, mlijeko i napitke koji zamjenjuju mlijeko. Matcha latte rangirao se kao pravi trendi ​napitak, svojevrsni milkshake s matcha prahom, koji je također odličnog okusa sa sojinim ili bademovim mlijekom. U Japanu se zeleni čaj u prahu već dugo koristi u mnogim proizvodima, od jogurta i sladoleda pa sve do čokolade, keksa i muslija. Kao dragocjen sastojak, matcha se koristi i za oplemenjivanje drugih čajeva od lišća.

Na šta još trebate paziti?

Matcha nije zaštićen pojam, zbog čega mogu postojati razlike u kvaliteti između različitih proizvoda. Razlika je uglavnom u okusu. U principu, matcha čaj u prahu se treba iskoristiti  što je prije moguće nakon otvaranja pakovanja jer brzo gubi kvalitet. Zanimljivo je i to da se matcha čaj ne smije piti uz obroke jer oksalna kiselina koju sadrži inhibira (sprječava) apsorpciju materija u tragovima i minerala. Zlatno pravilo glasi: matchu koristite  barem jedan sat nakon jela!

Kraj liste

Odgovarajuće kategorije proizvoda