Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Sve iz jednog lonca: Jednostavni „One-Pot“ recepti

Teško da je bilo koje drugo jelo lakše pripremiti od ovih recepata iz jednog lonca: Sve što trebate jeste lonac u kojem se vaši omiljeni sastojci lagano kuhaju. Bit ćete nagrađeni nezaboravnim iskustvom ukusa i brzim pranjem suđa. Savršeno, zar ne?

Izvor energije: Proso s tikvicama i mrkvom u loncu

Izvor energije: Proso s tikvicama i mrkvom u loncu

U ovom receptu uživat će kako vegetarijanci i vegani, tako i svi koji vole ukusna jela bogata vlaknima.

Sastojci za dvije porcije:

100 g dmBio prosa

½ kašike dmBio povrtni temeljac

2 kašike dmBio ulja za prženje, dobro zagrijati

1 tikvica

2 mrkve

1 crveni luk

1 čehno bijelog luka

2 stabljike svježeg bosiljka

1 mala kašika soli

1 mala kašika bibera

200 ml vode

Priprema

  1. Tikvice oprati, mrkvu, luk i bijeli luk oguliti. Zatim izrezati sve na kockice.
  2. U loncu zagrijati ulje i u njemu na srednje jakoj vatri pržiti luk, bijeli luk, tikvice i mrkvu, dok ne dobiju svijetlosmeđu boju.
  3. Dodati proso i kratko propržiti. Potom dodati povrtnu kašu i sve zaliti vodom te pustiti da prokuha. Pokriti lonac i povremeno miješati na laganoj vatri – tako 5 minuta. Skloniti s vatre i ostaviti da odstoji 10 minuta.
  4. Bosiljak oprati i sitno nasjeckati te dodati u proso.
  5. Začiniti sa soli i biberom te dodati feta sira za poseban ukus.

Vrijeme pripreme: oko 35 minuta

Užitak tjestenine: „One-Pot“ pasta

Užitak tjestenine: „One-Pot“ pasta

Makaroni, sušeni paradajz, parmezan, masline: to zasigurno miriše na „bella Italia“. Za brzo uživanje u tjestenini, svakako biste trebali isprobati ovaj brzi recept.

Sastojci za 4 porcije:

400 g dmBio makarona

50 g dmBio paradajza sušenog na suncu

200 ml dmBio paste od paradajza

100 g dmBio maslina

100 g parmezana

150 g kiselih paprika

1 luk

malo bosiljka

3 male kašike origana

1 male kašike čilija

50 ml bijelog luka

1,2 l vode

Priprema

  1. Makarone i sve ostale sastojke staviti u lonac i preliti vodom.
  2. Poklopiti i pustiti da kuha 8 do 10 minuta. Povremeno promiješati da tjestenina ne bi zagorjela. Po potrebi dodati još vode.
  3. Skloniti s vatre, servirati - ne zaboraviti parmezan - i poslužiti.

Vrijeme pripreme: oko 15 minuta

Klasični lonac: Chili con Carne

Klasični lonac: Chili con Carne

Kuhanje složenih jela uopće nije vaša strast? Bez brige – uz klasik Chili con Carne nikada nećete pogriješiti.

Sastojci za 4 porcije:

500 g junećeg faširanog mesa

1 crvena čili paprika

1 mala kašika čilija u prahu

1 crveni luk

1 čehno bijelog luka

1 mala kašika kumina u prahu

1 konzerva graha

1 konzerva kukuruza

2 konzerve dmBio komadića paradajza

100-200 ml goveđeg temeljca

so, origano i biber

Priprema

  1. Crveni i bijeli luk sitno nasjeći na kockice i dinstati na maslinovom ulju u zagrijanom loncu dok luk ne postane prozirne boje. Dodati faširano meso i ne pržiti dugo na jakoj vatri.
  2. Nasjeći čili papriku (izvaditi sjemenke za blaži okus) i dodati u lonac zajedno sa čilijem u prahu, kuminom, origanom i komadićima paradajza. Potom dodati goveđi temeljac pa u smjesu dodati zgnječene komadiće paradajza. Čim proključa, kuhati dalje na srednje jakoj vatri oko 45 minuta. Promiješati s vremena na vrijeme.
  3. Otprilike 10 minuta prije kraja kuhanja dodati oprani grah i kukuruz. Začiniti sa soli i biberom te poslužiti. Uz ovo jelo je dovoljno i malo hljeba ili nachosa.

Vrijeme pripreme: oko 55 minuta.

Kraj liste

Odgovarajuće kategorije proizvoda