Ramazanska trpeza uz dm!
Ramazan je mjesec u kojem stvaramo najljepše uspomene, međutim, postoji jedno vječito pitanje koje se provlači kroz svaki dan. Šta spremiti za sehur i iftar? Koje su to namirnice dovoljno nutritivno bogate da spreme naš organizam na cjelodnevni post i šta napraviti a da ne optereti želudac tokom iftara. dm vam donosi prijedlog tri slana i dva slatka jela koja se brzo i jednostavno prave, a satima će vas držati sitima. Uživajte!

Krem čorba od crvene leće
Potrebno je:
- 100g dmBio crvene leće
- 1 mala glavica crvenog luka
- 2-3 čehna bijelog luka
- 40g dmBio pasiranog paradajza ili dmBio pire od paradajza
- dmBio maslinovo ulje
- 500ml vode
- Prstohvat dmBio začinske soli
Priprema:
Na zagrijanom ulju ispržiti nekoliko minuta sitno isjeckan crveni i bijeli luk, nakon toga dodati pasirani paradajz i nastaviti pripremu 2-3 minute. Dodati crvenu leću i zaliti sa vodom. Ostaviti leću da se kuha 10-15 minuta na srednje visokoj temperaturi. Kada se leća skuhala po želji dodati suhe mediteranske začine i malo soli, također ako želite kremastu strukturu dodati 100ml dmBio zobene kreme za kuhanje. Kuhanu leću izblendati štapnim mikserom i po želji dodati još vode i kuhati do željene konzistencije. Servirati uz dodatak svježih začina i sok od limuna.

Kraj liste
Veganski curry od slanutka uz kuskus
Potrebno je:
- 200g dmBio slanutka
- 200ml dmBio kokosovog mlijeka
- 100g dmBio kuskusa
- 1 mala kašika dmBio kurkume
- Prstohvat bibera i dmBio začinske soli
- 1 mala kašika crvene paprike u prahu
- 250ml vode
Priprema:
Na maslinovom ulju kratko, minut do dva, ispržiti slanutak sa začinima. Potom preliti sa kokosovim mlijekom i vodom. Izmiješati i ostaviti na niskoj temperaturi da se kuha na 10-15 minuta. U međuvremenu skuhati kuskus u omjeru 1:2 u korist vode. Također kuskus malo posoliti dok se kuha. Kuskus je potrebno promiješati nakon 5 minuta kuhanja, te nakon kuhanja servirati u tanjir. Slanutak u curry umaku preliti preko kuskusa i po želji dodatno začiniti. Curry se može pripremiti i tako što skuhani kuskus dodate direktno u tavu sa slanutkom i uz dodatak vode izmiješate, ostaviti da se voda ukuha i servirati.
- Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Kokosovo mlijeko, 200 ml; Cijena: 2,95 KM; Osnovna cijena: 200 ml (1,48 KM za 100 ml); dm Marka Logo, Verpackung größer/gleich 70% Recyclinganteil Grafik; 4,728 od 5 zvjezdica na 92 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno online, Status sivo Provjerite dostupnost u Vašoj dm prodavnici
Kraj liste
Salata od bulgura
Potrebno je:
- 100g bulgura
- dmBio začinska so
- 2-3 svježa paradajza
- Mladi luk ili poriluk
- Malo maslinovog ulja
- dmBio crema aceto balsamico
- po želji dodati svježi krastavac, crvenu papriku ili chilli papriku
Priprema:
Prije kuhanja bulgur oprati i kuhati najmanje u omjeru 1:2 u korist vode, pri kuhanju 100g bulgura potrebno je 200ml vode. Bulgur posoliti i povremeno promiješati, potrebno je 10 minuta kuhanja. U međuvremeno oprati i isjeckati svježe povrće. Skuhan bulgur pomiješati uz svježe povrće i začiniti. Dodati malo maslinovog ulja i creme aceto balsamica, sve izmiješati i servirati kao dodatak glavnom jelu. Kao zamjena cremi aceto balsamica može se koristiti svježe cijeđeni limun.
Kraj liste
Suhe šljive u čokoladi
Potrebno je:
- 10 dmBio suhih šljiva
- 10 dmBio badema
- 80g dmBio tamne čokolade
Priprema:
Za pripremu je potrebno suhe šljive prerezati sa strane kako bi u sredinu mogli staviti badem. Po želji, šljive se mogu prethodno potopiti u vodu na 30 minuta ili kratko prokuhati do 5 minuta kako bi omekšale. Kada ste stavili bademe u suhe šljive potrebno je istopiti čokoladu. Čokoladu istopiti na pari, ako želite da nakon hlađenja čokolada bude hrskava onda je istopiti bez dodataka. U slučaju da želite mekaniju čokoladu prije topljenja u posudu u kojoj topite čokoladu staviti jednu malu kašiku dmBio kokosovog ulja. Suhe šljive sa bademima potom prekriti čokoladom i prebaciti na tanjir obložen papirom za pečenje. Staviti u frižider na hlađenje najmanje 15 minuta. Suhe šljive se po izboru mogu puniti bilo kojim orašastim plodom.
Kraj liste
Energetske kuglice od zobenih pahuljica
Potrebno je:
- 120g dmBio sitnih zobenih pahuljica
- 3-4 dmBio hurme
- 30g dmBio grožđica
- 80g dmBio badema ili lješnjaka
- 20g dmBio kokosovog ulja
Priprema:
U dubokoj posudi izmiješati samljevene bademe ili lješnjake sa mljevenim zobenim pahuljicama, te dodati usitnjene hurme i grožđice. Grožđice nije potrebno prethodno usitniti.
Po želji može se dodati 1 velika kašika dmBio kakaa u prahu, ako želite pripremiti čokoladnu verziju. Sve sastojke izmiješati i dodati i kokosovo ulje i ponovo izmiješati. Od smjese formirati kuglice željene veličine i ostaviti ih na 1 sat u frižider. Kuglice se mogu prije hlađenja u frižideru uvaljati u usitnjene orašaste plodove, kakao u prahu ili cimet. Također umjesto kuglica se od smjese mogu oblikovati i pločice te ih preliti tamnom čokoladom.
Kraj liste