Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Pametno iskoristiti umjesto bacati

Uz ove tri zelene ideje, bacanje hrane postaje stvar prošlosti.

Hrana u teglama

Hrana ne samo da nas zasiti, već značajno doprinosi našem blagostanju. Iako je previše dragocjena da bismo je bacali, nevjerovatnih 1,3 milijarde tona hrane godišnje završi u otpadu — što je otprilike trećina ukupne svjetske proizvodnje hrane! To uključuje i ostatke hrane iz domaćinstava, ali i "gubitke" duž cijelog lanca proizvodnje. Nije iznenađenje što je ova praksa izuzetno štetna za klimu. Svaki prehrambeni proizvod ima svoju priču — od oranica do tanjira, najveće emisije gasova sa efektom staklene bašte nastaju tokom proizvodnje, pakovanja, transporta i konzumacije. U sopstvenoj kuhinji možemo se pametnim, održivim rješenjima boriti protiv rasipanja resursa.

Ideja 1: Pesto koji uljepšava dan

Šta raditi sa zelenim vrhovima mrkve? Ne bacajte ih u bio-otpad, već ih stavite u blender! Pomiješajte ih sa bijelim lukom, parmezanom, bademima ili indijskim oraščićima, malo soli i nekoliko kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja, i dobiti ćete preukusni pesto. Što je zeleniš svježiji, ukus je blaži i nježniji, podsećajući na blage note mrkve, celera i špinata. Važno je koristiti organsko povrće kako biste izbjegli ostatke pesticida. Tako dobijate brzo jelo puno vitamina i kalcija, a pritom doprinosite smanjenju bacanja hrane.

Kraj liste

Ideja 2: traje duže nego što mislite

Šta pojedinac može učiniti da smanji bacanje hrane? Najvažnije je shvatiti da frižider i ostava ne moraju uvijek biti napunjeni do vrha. Također, rok trajanja na mnogim proizvodima nije isto što i datum isteka – često se možete osloniti na svoja čula. Posebno su podložni kvarenju sadržaji otvorenih konzervi ili poluprerađeno voće i povrće. Da biste produžili njihovu svježinu, odlični su silikonski poklopci za hranu. Ovaj praktični kuhinjski pomoćnik može se prati u mašini za suđe i ponovo koristiti.

Kraj liste

Ideja 3: Spasiti dobro, znači spasiti sve

Recite ne rasipanju resursa i da jačoj zaštiti klime! Važno je ne samo pravilno čuvati hranu, već i birati proizvode koji s posebnom pažnjom spašavaju namirnice od bacanja. Pojedini brendovi  spašavaju velike količine svježeg povrća koje bi inače završilo u smeću, iako je i dalje u izvrsnom stanju. Ovo povrće pretvara se u ukusne supe, namaze i umake. Ljubitelji slatkiša mogu se također obradovati jer tako mogu uživati u spašenoj čokoladi.

Ali spašena hrana može se koristiti i u proizvodima za njegu tijela. Na primjer, vrijedan sastojak se dobija od ostataka organskog pasjeg trna. Ti ostaci su sirovinski otpad koji ostaje nakon cijeđenja plodova, ali za njima dalje nema potrebe.